Osumnjičeni za ubistvo mečke izašli iz pritvora

Pritvor im je ukinut na zahtjev branilaca, a sud se saglasio sa tim jer su, kako tvrde, istekli razlozi zbog kojih je određen

17284 pregleda 27 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Iz pritvora su 12. marta izašli Beranci Milosav Čukić (30) i Dragutin Golubić (36), osumnjičeni da su u tom gradu ubili mečku.

Pritvor im je ukinut na zahtjev branilaca, a sud se saglasio sa tim jer su, kako tvrde, istekli razlozi zbog kojih je određen.

"Nakon što su saslušani svi svjedoci istakao je osnov zbog kog su bili u pritvoru, bojazan da će ometati postupak uticajem na svjedoke", rečeno je Vijestima iz beranskog Osnovnog suda.

Objasnili su i da se Osnovno državno tužilaštvo nije protivilo odluci da se osumnjičeni u daljem toku postupka brane sa slobode.

Čukić i Golubić uhapšeni su 18. februara, zbog sumnje da su u selu Donja Ržanica svirepo ubili mečku koja je tog dana sa mečićima "posjetila" urbanu gradsku zonu.

Ubistvo mečke izazvalo je burnu reakciju javnosti, a civilni sektor tražio je uvođenje moratorijuma na lov dok država ne uspostavi sistem zaštite. Sumjiče ih da su u saizvršilaštvu izvršili krivično djelo ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa u sticaju sa krivičnim djelom nezakonit lov i krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Za krivično djelo ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa propisana je kazna do pet godina zatvora, za nezakonit lov krupne divljači do dvije godine, a u zavisnosti koliko oružja je oduzeto od njih, za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija mogli bi biti osuđeni i do osam godina. Prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, ko kršeći propise ubije, povrijedi ili muči životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

U stavu 2. tog člana propisano je da će se zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina kazniti onaj ko ubija ili povređuje životinje koje pripadaju posebno zaštićenim životinjskim vrstama: "Kaznom iz stava 2 ovog člana kazniće se i ko znatno ošteti ili razori stanište životinja u okviru zaštićenog područja", predviđeno je stavom 3.

Za nezakonit lov KZ predviđa da će se novčanom ili zatvorskom kaznom do šest mjeseci kazniti onaj ko lovi divljač za vrijeme lovostaja ili na području gdje je lov zabranjen:

"Ko neovlašćeno lovi na tuđem lovištu i ubije ili rani divljač ili je uhvati živu, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine", predviđeno je stavom 2 tog Člana KZ-a.

Naredni stav predviđa da će se zatvorom do dvije godine kazniti onaj ko neovlašćeno ubije krupnu divljač, što je u ovom slučaju riječ, a "ko lovi divljač čiji je lov zabranjen ili ko lovi bez posebne dozvole određenu vrstu divljači za čiji je lov potrebna takva dozvola ili ko lovi na način ili sredstvima kojima se divljač masovno uništava, kazniće se zatvorom do tri godine".

Za učinioce krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, što se Berancima takođe stavlja na teret, KZ predviđa kaznu od tri mjeseca do osam godina zatvora, u zavisnosti od toga koji stav im je stavljen na teret.

Bonus video: