Kavčani se tukli u ćeliji, povrijeđen Rajović

Andrijevčanin Marinko Rajović povrijeđen je u Istražnom zatvoru, u međusobnoj tuči pritvorenih članova kavačkog kriminalnog klana. Saslušani Radovan Mujović i Vidoje Stanišić, predmet dostavljen Osnovnom državnom tužilaštvu

109804 pregleda 211 reakcija 32 komentar(a)
Saslušan zbog tuče: Radovan Mujović (arhiva), Foto: Luka Zeković
Saslušan zbog tuče: Radovan Mujović (arhiva), Foto: Luka Zeković

Andrijevčanin Marinko Rajović (28) povrijeđen je u Istražnom zatvoru, u međusobnoj tuči pritvorenih članova kavačkog kriminalnog klana.

“Vijestima” je iz Uprave policije nezvanično rečeno da je Rajovića tukao Nikšićanin Radovan Mujović.

Navodno, u tuči je učestvovao i Podgoričanin Vidoje Stanišić.

Izvor iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija kazao je da su Rajovića u utorak oko 14.15 sati uveli u sobu, a da je već posle petnaestak minuta bio pretučen. Nije objasnio da li je Rajović prethodno izvođen iz Istražnog zatvora, niti odakle je stigao u sobu nedugo prije nego su drugovi iz klana nasrnuli na njega. Rekao je da će se tokom disciplinskog postupka utvrditi povod napada. Rajović, Mujović, Stanišić i ostali pritvorenici koji borave u njihovim sobama saslušani su, kazao je sagovornik iz Uprave policije.

Iz te institucije “Vijestima” su odgovorili da su službenici Istražnog zatvora prije dva dana, oko 15 časova, Odjeljenju bezbjednosti Danilovgrad telefonom prijavili tuču između zatvorenika: “Kojom prilikom je M. R. zadobio povrede. Odmah nakon zaprimljene prijave, službenici Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad su izašli na lice mjesta, preuzeli dokumentaciju koja je formirana od strane službenika Istražnog zatvora u vezi navedenog događaja kao i medicinsku dokumentaciju u vezi povreda koje su konstatovane kod pritvorenog lica M. R. O događaju i preduzetim radnjama upoznat je nadležni tužilac koji će se naknadno izjasniti o događaju nakon kvalifikacije zadobijenih povreda od strane sudskog vještaka”, odgovoreno je iz Uprave policije. Pretučeni Rajović, nastanjen u Danskoj, uhapšen je krajem februara u Budvi. U akciji kojom je spriječena likvidacija Budvanina bliskog škaljarskom kriminalnom klanu lisice na ruke tada su stavljene i Dancima Tomiju Ra Frostu (37), Habibulahu Rahimiju (36) i Peru Laustenu (24).

Sagovornik iz vrha UP nakon njihovog hapšenja rekao je da i dalje utvrđuju ko je, najvjerovatnije van granica Crne Gore, unajmio Rajovića i članove danske kriminalne grupe “Loyal To Familia”, ali da vjeruju da su nalog dobili od nekog od visokopozicioniranih članova kavačkog kriminalnog klana.

Tokom istrage budvanska policija utvrdila je da su osumnjičeni iznajmili četiri stana na različitim lokacijama u Budvi, iz kojih su, navodno, nadzirali metu. Policija nije ni potvrdila ni demantovala spekulacije da li su mete bili Marko Ljubiša zvani Kan ili Goran Brale Slovinić.

KAN I BRALE ZAJEDNIČKA META?

Upravo njih dvojica i ranije su bili meta kavačkog klana, a najmanje jednom njihovu glavu tražio je nikšićki ogranak te kriminalne grupe, koji je pod kontrolom Mujovića.

To je u Specijalnom državnom tužilaštvu ranije ispričao zaštićeni svjedok u postupku protiv Mujovićeve grupe - kosovski državljanin Bajram Pista. On je specijalnoj tužiteljko Nataši Bošković rekao da ga je Jovan Mirković, nekadašnji vozač navodnog vođe kavačana Slobodana Kašćelana, povezao sa tom organizovanom kriminalnom grupom koja je, kako tvrdi, od njega tražila da likvidira dvojicu Budvana i novinarku Oliveru Lakić...

Pista je uhapšen 29. aprila 2019. godine, kada je i objelodanjeno da je došao u Budvu s namjerom da likvidira Budvanina koji se vodi kao bezbjednosno interesantno lice.

Tada je tvrdio da nije htio nikoga da ubije, već da kupi oružje. Sredinom prošle godine odlučio je da navodno sve prizna istražiteljima.

“Sada ću svima da vam ugasim živote”, objašnjava Pista šta je rekao kada mu je Goran Rakočević sredinom maja 2020. godine u zatvoru rekao da su ga “otkucali”.

Pred specijalnom tužiteljkom krajem oktobra prošle godine tvrdio je i da su mu članovi kavačkog klana u spuškom zatvoru ispričali za koja ubistva, pokušaje i podmetanje eksploziva su odgovorni, ali i da su planirali ubistvo Cetinjanina Ivana Vukotića, Beograđanke Biljane Mančić, neuspješno organizovali bjekstvo Marija Miloševića iz kosovskog zatvora, zapalili vikendicu Ranka Radulovića, ubili čovjeka u zatvoru, ranili Dragana Roganovića, da imaju podršku porodice Roganović (Duška).

Objašnjavao je i kako su kavčani u zatvoru slavili pokušaj ubistva Kana i Slovinića, podmetanje eksploziva na vozilu supruge Miloša Mančića. Navodno, bliskog rođaka Kotorana Jovana i Igora Vukotića - Ivana, trebalo je da ubije ista ekipa koju sumnjiče za likvidaciju Bogdana Milića, a Radovan Mujović od Piste je tražio da zakolje Mančićevu, kako bi naudio njenom suprugu Milošu, jer je svjedočio protiv grupe tog Nikšićanina.

Kosovar tvrdi da mu je Nikšićanin objasnio da je Mančić najslabija karika njihovog dotadašnjeg saradnika i da zato traži baš njenu glavu.

Za ubistvo Olivere Lakić, tvrdi, nudili su mu 200.000 eura, jer je “vidjela neku svesku”.

MUJOVIĆ I STANIŠIĆ

Mujović je, između ostalog, optužen da je nepoznatim pripadnicima kriminalne organizacije naložio da 27. avgusta 2019. u Budvi ubiju Ljubišu Kana i druge osobe sa kojima je bio u društvu. N.N. osoba je došla do terase lokala “Korkovado”, ispred zidina Starog grada, gdje je Ljubiša sjedio za stolom sa Goranom Slovinićem i Draganom Markovićem, i ka njima ispalio više od sedam metaka, nanoseći im tjelesne povrede...

Stanišić je uhapšen zbog pokušaja ubistva sugrađanina Igora Krstovića. Optužnica SDT-a tereti Stanišića i njegovog rođaka Dragišu Bulatovića da su u drugoj polovini 2019. godine, na teritoriji Crne Gore, pored drugih zasada neidentifikovanih osoba, postali članovi kriminalne organizacije koju je formiralo nepoznato lice, a koja je za cilj imala vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža kazna. “Bulatović i Stanišić prihvatili su kriminalni plan, kao i da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora, da pronalaze mjesta gdje će se uništiti predmeti i sredstva izvršenja krivičnih djela, da uništavaju sredstva i predmete izvršenja krivičnih djela i obavljaju druge radnje koje im budu naređene, dok je NN lice, pripadnik kriminalne organizacije prihvatilo da obezbjeđuje u inostranstvu prethodno otuđena prevozna sredstva - vozila namijenjena za izvršenje krivičnih djela protiv života i tijela, da nabavlja registarske oznake za vozila kojima se izvršavaju krivična djela, da tako pripremljena vozila čuva i po dobijenim nalozima predaje drugim članovima kriminalne organizacije”, piše u optužnici.

Dodaje se da iz tragova pronađenih na mjestu gdje je zapaljeno vozilo iz koga su ispaljeni projektili na oštećenog Krstovića, posebno iz biološkog materijala iz kog je vještačenjem utvrđeno da pripada okrivljenima Bulatoviću i Stanišiću, proizilazi osnovana sumnja da su izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Bonus video: