Odloženo suđenje Stanišiću i Bulatoviću za ranjavanje Krstovića i stvaranje kriminalne organizacije

Sutkinja je, odlažući suđenje, rekla da je specijalni tužilac Čađenović, pismeno obavijestio sud da ne može pristupiti ročištu jer je određen za izvještavanje pred Evropskom komisijom za poglavlja 23. i 24., te iz tog razloga zamolio sud da se današnji pretres odloži

7160 pregleda 1 komentar(a)
Uviđaj na mjestu gdje je zapaljen automobil korišten u napadu na Krstovića, Foto: Savo Prelević
Uviđaj na mjestu gdje je zapaljen automobil korišten u napadu na Krstovića, Foto: Savo Prelević

Zbog opravdanog odsustva specijalnog tužioca Saše Čađenovića, danas je odložen početak suđenja Vidoju Stanišiću i Dragiši Bulatoviću, optuženim za ranjavanje Igora Krstovića 28. januara 2020. godine u Zeti, i stvaranje kriminalne organizacije.

Predsjednica specijalnog vijeća sutkinja Biljana Uskoković, naredni glavni pretres zakazala je za 15. april.

Sutkinja je, odlažući suđenje, rekla da je specijalni tužilac Čađenović, pismeno obavijestio sud da ne može pristupiti ročištu jer je određen za izvještavanje pred Evropskom komisijom za poglavlja 23. i 24., te iz tog razloga zamolio sud da se današnji pretres odloži.

Prema navodima optužnice specijalnog državnog tužilaštva, okrivljeni Bulatović i Stanišić se terete da su u drugoj polovini 2019. godine, na teritoriji Crne Gore, pored drugih za sada neidentifikovanih lica, postali članovi kriminalne organizacije koju je formiralo nepoznato lice, a koja kriminalna organizacija za cilj ima vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža kazna.

"Bulatović i Stanišić prihvatili su kriminalni plan, kao i da izvršavaju naredbe i uputsva organizatora, da pronalaze mjesta gdje će se uništiti predmeti i sredstva izvršenja krivičnih djela, da uništavaju sredstva i predmete izvršenja krivičnih djela i obavljaju druge radnje koje im budu naređene, dok je NN lice, pripadnik kriminalne organizacije prihvatilo da obezbjeđuje u inostranstvu prethodno otuđena prevozna sredstva-vozila namijenjena za izvršenje krivičnih djela protiv života i tijela, da nabavlja registarske oznake za vozila kojima se izvršavaju krivična djela, da tako pripremljena vozila čuva i po dobijenim nalozima predaje drugim članovima kriminalne organizacije", piše u optužnici.

Dodaje se da iz tragova pronađenih na mjestu gdje je zapaljeno vozilo iz koga su ispaljeni projektili na oštećenog Krstovića, posebno iz biološkog materijala iz kog je vještačenjem utvrđeno da pripada okrivljenima Bulatoviću i Stanišiću, proizilazi osnovana sumnja da oni i izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Bonus video: