Produžen pritvor Ilijazaju: Fotografisao se sa ručnim bacačem

Kako se navodi u obrazloženju odluke, prema stanju u spisima predmeta - postoji osnovana sumnja da je kriminalna organizacija planirala ubistva pripadnika suprotstavljene kriminalne grupe, ali i izvršenje drugih krivičnih djela

9369 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sudija Vrhovnog suda Crne Gore produžio je za još tri mjeseca pritvor Denisu Ilijazaju, okrivljenom da je postao član kriminalne grupe koju su formirali Vasilije Rafailović i Radovan Mujović.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, prema stanju u spisima predmeta - postoji osnovana sumnja da je ta kriminalna organizacija planirala ubistva pripadnika suprotstavljene kriminalne grupe, ali i izvršenje drugih krivičnih djela.

“Iz spisa predmeta se vidi da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Denis Ilijazi prihvatio ulogu članstva u pomenutoj kriminalnoj organizaciji i to da izvršava uputstva i naredbe koja su mu prenošene preko članova kriminalne organizacije, da sam i sa drugim članovima kriminalne organizacije izvršava krivična djela zbog kojih je kriminalna organizacija stvorena, da pruža logistiku neposrednim izvršiocima krivičnih djela protiv života i tijela, da prevozi pripadnike kriminalne organizacije do mjesta na kojima krivična djela trebaju da budu izvršena i nazad do iznajmljenih stanova za skrivanje izvršilaca krivičnih djela, kao i da vrši druge radnje koje su mu određene od strane organizatora”, piše u obrazloženju odluke.

Dodaje se da osnovana sumnja - da je okrivljeni izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, proizilazi iz iskaza T. I., koji u bitnom priznaje izvršenje predmetnog krivičnog djela, ali i opisuje međusobne veze između njega i saokrivljenih: “Dajući konkretni prikaz radnji koje se ovom okrivljenom stavljaju na teret”.

Iz spisa predmeta proizilazi da postoji osnovana sumnja da je kriminalna organizacija djelovala u međunarodnim razmjerama, odnosno da pripadnici kriminalne organizacije imaju razvijene društvene veze u Crnoj Gori i inostranstvu"...

“U službenoj zabilješci Uprave policije... od 5.12.2020.godine prikazan je sadržaj oduzetog kriptovanog mobilnog telefona, vlasništvo okrivljenog M. Z., u kome su bile brojne fotografije na kojima se u društvu okrivljenog Z. može uočiti okrivljeni D. I. sa ručnim bacačem i revolverom u rukama, što potvrđuje osnovanu sumnju da je prihvatio da učestvuje u pripremanju i izvršenju krivičnih djela protiv života i tijela u skladu sa planom kriminalne organizacije”, piše u odluci.

Sudije prihvataju, kako se navodi, da u dosadašnjem toku trajanja pritvora istraga nije mogla biti završena iz objektivnih razloga, imajući u vidu da se postupci vode zbog krivičnog djela organizovanog kriminala protiv većeg broja lica, a postoji osnovana sumnja da je kriminalna organizacija, čiji su bili pripadnici djelovala u međunarodnim razmjerama i da je potrebno pribaviti brojne informacije i dokaze radi razjašnjenja složenog krivično pravnog slučaja.

“Uz to, iz spisa predmeta proizilazi da postoji osnovana sumnja da je kriminalna organizacija djelovala u međunarodnim razmjerama, odnosno da pripadnici kriminalne organizacije imaju razvijene društvene veze u Crnoj Gori i inostranstvu, da se okrivljeni V.R., za koga postoji osnovana sumnja da je organizator kriminalne organizacije nalazi u bjekstvu i da se u bjekstvu nalazi jedan broj okrivljenih kojima se stavlja na teret članstvo u kriminalnoj organizaciji, od kojih okrivljeni može očekivati pomoć kada bi bio pušten na slobodu”, dodaje se u rješenju suda.

Bonus video: