Sadiković: Danima mi je prijećeno sa raznih strana

Novinar TV “Vijesti” lakše povrijeđen u napadu učesnika “patriotskog” skupa u Bijelom Polju. Policija uhapsila Edina Dizdarevića (18) i Nermina Omerovića (21), saslušana i Merien Đukić. Sadiković kaže da mu je nedavno prijećeno i smrću, brine ga pasivnost tužilaštva...

106782 pregleda 451 reakcija 321 komentar(a)
Psovali, vrijeđali pa skočili: Sadiković, Foto: Luka Zeković
Psovali, vrijeđali pa skočili: Sadiković, Foto: Luka Zeković

Bjelopoljci Edin Dizdarević (18) i Nermin Omerović (21) uhapšeni su sinoć zbog napada na novinara TV “Vijesti” Seada Sadikovića.

Na teret im se stavlja krivično djelo - nasilničko ponašanje.

Policija je saslušala i Merien Đukić, koja je bila sa njima u automobilu, a koja tvrdi da je saslušana u svojstvu svjedoka.

Sadiković je lakše povrijeđen u predjelu glave, nakon što ga je grupa učesnika “patriotskog” skupa prvo verbalno, a potom i fizički napala.

On je “Vijestima” rekao da je neobjašnjivo da ne možeš mirno proći ulicom grada u kom živi, u državi za koju si “možda nešto napravio”, i da ga je to zaboljelo.

“Povrijeđen sam u glavu, udarili su gdje je najtvrđe. Osim toga, imam i dva sitna udarca u predjelu nogu i jedan u predjelu šake. Fizički sam dobro, ali me zaboljelo što ne možeš ulicom da prođeš. Napali su me iz čista mira, to je neobjašnjivo. Prvo su me napali verbalno, počeli da me psuju. To ne možeš dozvoliti. I nisu to radili samo meni, to su radili dok su se vrtjeli gradom. Napadali su još neke ljude. Ja sam im odgovorio. Ali, u bijedi koja me snašla u mom gradu, u mojoj državi, za koju sam možda nešto uradio, najviše me to zaboljelo - što ne možeš mirno proći ulicom”.

Sadiković je kazao i da su “komite” pobjegle, da su ih jurili građani, a sada i policija.

“Prvo psovke, pa vrijeđanja, a onda su skočili na mene, napali me. Više njih, pet-šest momaka. Odbranili su me ljudi koji su šetali glavnom ulicom. Još jedan paradoks - udarali su me crnogorskom zastavom, valjda kad udaraju crnogorskom zastavom manje boli. Oteo sam im zastavu kojom su me udarali. I Omerovići i Dizdarevići su mi komšije, valjda budu sjedjeli kući narednih dana”.

Dodao je da je dobio podršku svih nakon napada, ali da ga zabrinjava izostanak reakcije tužilaštva na prijetnje koje je prijavio prethodnih dana. Sadiković objašnjava da je i prethodnih dana bili provokacija i prijetnji sa raznih strana.

“Prijetili su mi na isti način, ali balavurdija srpska. Pozdravljaju me sa tri prsta, ja dignem dva, valjda je moje pravo da pozdravljam kako hoću, a pri tom računam da me znaju. Onda oni počnu da psuju, ja jurim za njima, ali su mi pobjegli. I ‘komite’ sam htio da pustim, ali nisu oni mene. Nedavno sam prijavio Pljevljaka koji mi je prijetio ubistvom, ali on je izjavio da je bio pijan i da mu je neko uzeo telefon. Zabrinjava me da tužilaštvo ne reaguje, ne privede čovjeka i ne zadrži ga makar jednu sekundu. Vjeruju mu da on to nije pisao. Pošto mi prijeti smrću, šta ja sad da radim? Da napadnem prvi, da ga ubijem? Tako bi razmišljao neki čovjek sasvim normalan, kad tako tužilaštvo radi... Tako razmišljaju ljudi, kažu kad tužilaštvo ne radi neće on mene ubiti, ubiću ja njega. E do toga su doveli ovo društvo ‘komite’ i ‘srpski svet’”.

Nakon što je pretučen, policija je obećala da će učiniti sve da rasvijetle napad na Sadikovića i to je učinila veoma brzo.

Kazali su da preduzimaju aktivnosti u cilju identifikovanja lica koja su fizički napala navinara i da je više osoba u Centru bezbjednosti Bijelo Polje:

“Od kojih se prikupljaju obavještenja u cilju utvrđivanja okolnosti ovog događaja. Policijsko- tužilačke aktivnosti su u toku a javnost će o svim preduzetim radnjama biti blagovremeno obaviještena”, kazali su nezvanično iz UP.

Na društvenim mrežama ranije juče pozivani su “Crnogorci da u 18 časova u svim gradovima započnu auto-kolone”, u znak otpora “fašizmu i zdravstvenom genocidu”.

“Stop progonu slobodnih ljudi, naše nebo, naša zemlja, naš jezik, naši ljudi”, navedeno je u pozivu.

Kolone u kojima je učestvovalo po više desetina vozila su organizovane su sinoć u više gradova.

Zvaničnici osudili napad i poručili da se nasilje neće tolerisati

Vlada je osudila je napad na Sadikovića i pozdravila brzu reakciju nadležnih organa i apelovala da počinioci budu izvedeni pred lice pravde.

Poručili su da su napadi na novinare apsolutno nedopustivi, te da je slobodno bavljenje novinarskom profesijom preduslov za izgradnju demokratskog društva.

“Nijedna vrsta nasilja u našoj zemlji neće biti tolerisana, a Vlada će biti garant bezbjednosti svakog pojedinca”.

Predsjednik Milo Đukanović osudio je napad Sadikovića, poručivši da nasilje nije znak raspoznavanja evropske i kulturne Crne Gore.

"Sigurnost i zaštita novinara i bezbjedno okruženje su preduslov izgradnje demokratskog društva", kazao je Đukanović.

Premijer Zdravko Krivokapić pozvao je nadležne organe da slučaj istraže do kraja.

“Ovakvi napadi su nedopustivi i predstavljaju atak na slobodnu riječ i demokratiju, što nećemo tolerisati”.

Napad je osudio i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović:

“Policija je identifikovala i privela dva lica, a sa događajem je upoznat i tužilac. Pozivam građane na mir, suzdržanost i solidarnost koji su kao nikad potrebni Crnoj Gori”.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić osudio je napad na novinara, kazavši kako je uvjeren da će nadležni organi brzo procesuirati napadače.

Bečić je rekao da su sloboda medija i sloboda izražavanja temeljne vrijednosti svakog progresivnog društva i da u svakom trenutku moraju biti zaštićene. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova takođe su osudili napad, poručivši da će učiniti sve da slučaj bude rasvijetljen do kraja.

“Sigurnost novinara mora biti garantovana. Zločin iz mržnje je društveno zlo. Odnos prema njemu je mjera naše odgovornosti”.

Napad na Sadikovića osudili su i iz Društva profesionalnih novinara Crne Gore, poručujući da odgovornim za to smatraju “sve one koji mjesecima raspiruju tenzije” u Crnoj Gori.

Bonus video: