„Patriote” saslušavaju zbog napada na Sadikovića

Istraga o prebijanju novinara Seada Sadikovića

37146 pregleda 801 reakcija 84 komentar(a)
Sadiković: Ne umijem da psujem i pljujem, Foto: Luka Zeković
Sadiković: Ne umijem da psujem i pljujem, Foto: Luka Zeković

Tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju Danijela Đuković, saslušala je više osoba koje je policija identifikovala nakon napada na novinara Seada Sadikovića, ali nije precizirala koliko i kakav je njihov status.

“U postupku izviđaja zakazano je i u toku je saslušanje svih lica koja su od strane Uprave policije - CB, identifikovana, a u vezi sa predmetnim događajem. U ovoj fazi postupka status saslušanih lica se ne može objelodanjivati radi zaštite interesa postupka”, odgovorila je državna tužiteljka i portparolka Đuković.

Zbog napada na novinara TV Vijesti uhapšeni su Bjelopoljci Edin Dizdarević (18) i Nermin Omerović (21).

Sadiković je juče za Vijesti ponovio da to nijesu jedini napadači i da ih je bilo makar još trojica.

Rekao je krivi sebe jer se branio neadekvatno, pošto nije mogao da izdrži psovke i pljuvanje.

“Nema potrebe niko da me brani... Ta ulica poslije 19 časova je pješačka zona. Prolazio sam, a oni su krenuli kolima na mene. Pomislio sam da se šale, ali sam onda čuo psovke, uvrede i počelo je pljuvanje. Ni tada nisam mogao da shvatim da mene neko psuje i pljuje. Krenuo sam za njima i da, pokušao sam da ga udarim, ali sam zastao. Jesam imao namjeru, jer ne mogu da izdržim pljuvanje i psovke i ‘okrivljujem’ sebe jer smatram da sam branio čast na neadekvatan način, nisam ga udario, a ne umijem da pljujem i psujem”, rekao je on.

Kazao je i da momci istrčali iz tog automobila i krenuli ka njemu čim se zaustavilo vozilo kojim je, kako tvrdi, upravljao Omerović.

Više njih, rekao je, istračalo je iz iz drugo vozila, koje je “pratilo” Omerovićev automobil.

“Kada su me oborili na ulicu i nastavili da me udaraju nogama, pritrčao je moj prijatelj, kog su takođe udarili”, rekao je Sadiković.

On je rekao da je nedavno prijavio i prijatnje smrću, ali da ne zna tužulaštvo čini tim povodom.

VIŠE UDARACA...

Osmanaestogodišnjem Dizdareviću (18) i tri godine starijem Omeroviću, određeno je zadržavanje do 72 sata, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo - nasilničko ponašanje.

Iz bjelopoljskog tužilaštva pojasnili su da je krivičnom prijavom predstavljeno da su osumnjičeni napali Sadikovića prilikom neprijavljenog javnog skupa: auto - kolone u Ulici 3. januara u Bijelom Polju.

Ističu da je Sadiković prelazio ulicu kada je Omerović automobilom krenuo ka njemu, a da su ga iz tog vozila psovali saputnici...

“Nakon čega je oštećeni, kada je prešao na drugu stranu ulice do parka, krenuo ka vozilu koje je bilo u pokretu, prišao licu koje je sjedjelo na prozoru vozila i ostvarilo kontakt s njim, nakon čega je osumnjičeni N.O. zaustavio vozilo, iz kojeg je istrčao zajedno sa osumnjičenim E.D. i sa drugim NN licima, i tom prilikom su ga fizički napali, od kojih udaraca i guranja je oštećeni pao na asfaltnu podlogu, kada su mu zadali više udaraca nogama u predjelu glave i tijela od kojih udaraca je oštećeni S.S. zadobio laku tjelesnu povredu”, saopšteno je iz Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju.

Policija je ranije saopštila da su u vrlo kratkom roku identifikovali i uhapsili dvije osobe koje su verbalno i fizički napale novinara.

“Policija je na licu mjesta zatekla novinara S.S. koji je na sebi ima vidiljive povrede. Nakon date izjave u službenim prostorijama policije, S.S. je transportovan na ukazivanje ljekarske pomoći. Preduzetim aktivnostima brzo su pronađeni akteri tuče koji su privedeni u službene prostorije. Kriminalističkom obradom policija je došla do sumnje da su osobe iz auto-kolone upućivale uvredljive riječi novinaru S.S. i da su nakon toga izašle iz vozila. Nakon toga je, po kazivanju i novinara i učesnika auto-kolone došlo do međusobne prepirke nakon čega su lica fizički napala novinara nanoseći mu lakše tjelesne povrede... Policija preduzima dalje mjere i radnje u cilju identifikacije svih lica i rasvjetljavanju cjelokupnog događaja”, saopštili su iz UP.

Sadiković je povrijeđen u subotu veče, kada su ga napali učesnici “patriotskog” skupa u Bijelom Polju.

“Patriotske” auto-kolone tog dana održane su u više gradova.

Policija ćuti o snimcima

Uprava policije nije odgovorila Vijestima da li su ikome, osim tužilaštvu, dostavili snimak incidenta u Bijelom Polju, koji je u pojedinim medijima objavljen nepotpun, odnosno montiran.

Nijesu objasnili ni da li su nakon incidenta izuzeli snimke sa nadzornih kamera opštinske, zgrade poslovnice jedne banke, eventualno i ostalih kamera koje su zabilježile napad na Sadikovića, ali ni da li će pokrenuti istragu o tome kako su snimci dospjeli do trećih lica i za čiji su račun montirani.

Đukić: Nisam privedena, dala sam izjavu u svojstvu građanina

Bjelopoljka Merien Đukić reagovala je na navode iz teksta u kojem se pominje njeno ime, u kontekstu napada na Sadikovića.

“U incidentu koji se desio u mom gradu, Bijelom Polju, a tiče se napada na našeg sugrađanina a vašeg kolegu gospodina Seada Sadikovića, želim Vam naglasiti da sam ja, Merien Đukić u tom incidentu bila samo svjedok i da nisam privođena u prostorije CB-a Bijelo Polje kao što je navedeno u vašem tekstu. U CB BIjelo Polje sam pošla u svojstvu građanina, da kao svjedok incidenta dam iskaz. Zbog objave na vašem portalu i u štampanom izdanju, prvi put u životu pretrpjela sam jako težak dan. Sve ovo je uticalo na moje psihičko stanje, na moj ugled i reputaciju u mom gradu, a i šire. Moja porodica takođe trpi posljedice”, navodi se u reagovanju.

Maraš: Novinarima status službenih lica

Iz Medijske asocijacija Jugoistočne Evrope saopštili su da najstrožije osuđuju napad na Sadikovića i rekli da su podnijeli inicijativu Vladi da se novinarima dodijeli status službenih lica.

“Pozivamo sve institucije sistema da hitno procesuiraju sve napadače na Seada Sadikovića i da konačno pošalju poruku da se nasilje nad novinarima više neće tolerisati. Zbog činjenice da je Crna Gora jedna od zemalja sa najviše nerasvijetljenih slučajeva napada na novinare i imovinu medija, a da se paralelno takvi napadi kontinuirano dešavaju, Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope danas je podnijela Vladi Crne Gore inicijativu da se novinarima u Crnoj Gori dodijeli status službenog lica”, saopštio je izvršni direktor te asocijacije Vuk Maraš.

Bonus video: