Davidović: Pokušaj atentata profesionalno organizovan, zašto Vučić i dalje ćuti

Lider Narodnog pokreta kazao je da svako prikrivanje djela najčešće znači da je neko za to djelo odgovoran

11577 pregleda 11 komentar(a)
Davidović, Foto: Vijesti/Boris Pejović
Davidović, Foto: Vijesti/Boris Pejović

Lider Narodnog pokreta Miodrag Daka Davidović saopštio je da, kao bivši pripadnik bezbjednosnih službi, odgovorno tvrdi da je pokušaj atentata na njega i episkopa Joanikija profesionalno organizovan, te da su vlast u Srbiji i njene službe od početka znale ko stoji iza tog čina.

Davidović je danas saslušan u nikšićkoj policiji, gdje je bio pozvan zbog izjave da iza atentata, u decembru 2019. u Beogradu, navodno, stoji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Davidović je saslušan u dva predmeta po zamolnici iz Srbije - zbog tvrdnji da iza pokušaja njegovog ubistva stoji Vučić, ali i u predmetu za privredni kriminal.

Podsjeća da se u noći atentata u beogradskom hotelu "Crowne Plaza" nalazio veliki broj pripadnika policije, jer je u toku bio skup akreditovanih ambasadora.

"Ubrzo nakon tog nemilog događaja na Novom Beogradu pronađeni su zapaljeno vozilo marke Renault i ostaci snajpera u njemu. Kaо bivši pripadnik bezbjednosnih službi mogu odgovorno da tvrdim da se radi o profesionalno organizovanom aktu. Nakon toga sam od srpskih vlasti zatražio dozvolu za nošenje oružja za moje lično obezbjeđenje, što Bratislav Gašić, popularni 'keramičar' na čelu BIA nije dozvolio. To je nedvosmisleno značilo da nijesam bezbjedan u Srbiji i tada napuštam državu", naveo je Davidović u saopštenju.

Ističe da su prve informacije o događaju od 10. decembra 2019. nadležni organi Srbije objavili tek 11. marta ove godine, odnosno 15 mjeseci kasnije.

"Igor Bečić, predsjednik skupštinskog odbora za kontrolu službi bezbjednosti Republike Srbije je izjavio: 'Poznato je da su u taj pokušaj atentata bili umiješani visoki funkcioneri MUP-a Crne Gore kao nalogodavci, isti oni koji su svojevremeno pravili plan likvidacije predsjednika Demokrata Alekse Bečića'. Dnevni list Kurir, inače u vlasništvu (drumskog razbojnika) Aleksandra Vučića lično, je objavio preko svog novinara Mladena Mijatovića da su na vladiku Joanikija i Daku Davidovića pucali ljudi koji su obučavali ovih dana jako popularnog Velju Nevolju. Iz svega navedenog se jasno vidi da su vlast u Srbiji kao i njene službe od početka znali ko stoji iza navedenog djela iz čega proizilazi da je moja bezbjednost u Republici Srbiji ugrožena", dodaje Davidović.

Kazao je da se postavlja pitanje zašto su, ako se uzme u obzir da je predsjednik Srbije, kao predsjednik odbora za odbranu i bezbjednost, u posjedu svih informacija o pokušaju atentata - petnaest mjeseci "prikrivani detalji ovog događaja pored mojih stalnih prozivki i insistiranja u javnosti da se više govori o tome".

"Zašto se ne otkriju nalagodavac i izvršilac? Svako prikrivanje djela najčešće znači da je neko ODGOVORAN za isto. Zašto je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji se inače oglašava prilikom svakog krivičnog djela koje se desi na teritoriji njegove države, u mom slučaju ćutao i ćuti još uvijek? Umjesto toga, u medijima je 'zabrinut' da li sam naplatio dugovanje po ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji između moje porodične kompanije Neksan i Lole Beograd. To su neka pitanja na koja želim da dobijem odgovor, ali ne uspijevam već skoro godinu i po dana", zaključio je Davidović.

Bonus video: