optužen da je član kriminalne organizacije i za pomaganje u ubistvima

Popović tvrdi da nije kriv za ubistva Kalezića i Ilića

Popović se sumnja da je sa Vujačićem pratio kretanje Ilića prije ubistva. Prema dokumentima SDT-a, Popović je pomogao u nabavci dva vozila korišćena u ubistvima Kalezića i Ilića, počinjena u oktobru 2018, odnosno aprilu 2019. godine

7174 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

"Nisam kriv. Nisam član nikakve kriminalne organizacije. Nisam poznavao Mila Ilića ii Veselina Kalezića. Nemam potrebu da budem član krimnalne organizacije, a najmanje za ovako teška krivična djela. Žao mi je ljudi koji su ubijeni, kao i njihove porodice", izjavio je u Višem sudu u Podgorici okrivljeni Rade Popović, optužen da je kao član krimnalne organizacije pomagao u njihovim ubistvima.

Pred specijalnim vijećem kojim predsjedava sudija Suzana Mugoša, danas je u odsustvu počelo suđenje Marjanu S. Vujačiću iz Golubovaca, optužen za stvaranje kriminalne organizacije, te za dva krivična djela teško ubistvo, odnosno za ubistva Ilića i Kalezića, i nedozvoljeno držanje oružja, te Popoviću da je član kriminalne organizacije i pomaganje u ubistvima.

Na suđenju je preslušan audio snimak odbrane okrivljenog Vujačića, dat pred tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu, u postupku pružanja međunarodne pravne pomoći, a po zamolnici specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici. Nakon što je obavio povjerljivi razgovor sa braniocem advokatom Borivojem Borovićem, okrivljeni Vujačić je izjavio.

"Nisam kriv. Braniću se ćutanjem u daljem postupku", rekao je u odbrani Vujačić. Advokat Borović je zatim pojasnio zašto je osumnjičeni odlučio da se ovako brani.

"Donošenjem naredbe za sprovođenje istrage, a bez uvida u krivičnu prijavu i vještačenja njegovog mobilnog telefona, znači da Vujačić nema fer i pravično suđenje, zato se i brani ćutanjem", kazao je advokat Borović.

Prema navodima optužnice, Vujačić je na podmukao način i iz niskih pobuda ubio Kalezića, dok je Popović optužen za teško ubistvo putem pomaganja, a bio je zadužen za nabavku vozila, kao i kasnijeg odvoženja automboila koji je korišćen prilikom ubistva i njegovo paljenje.

Popović se sumnja da je sa Vujačićem pratio kretanje Ilića prije ubistva. Prema dokumentima SDT-a, Popović je pomogao u nabavci dva vozila korišćena u ubistvima Kalezića i Ilića, počinjena u oktobru 2018, odnosno aprilu 2019. godine. Osumnjičeni Popović je pomogao u nabavljanju vozila “reno megan”, koje je 10. oktobra 2017. godine, jedan od pripadnika te kriminalne organizacije ukrao sa parkinga na Vračaru u Beogradu.

Osumnjičeni Vujačić se tim vozilom dovezao na lice mjesta, a zatim izašao iz tog auta i upotrebom vatrenog oružja lišio života Veselina Kalezića Potom je Popović to vozilo, u selu Botun u blizini žičane ograde KAP-a pored jedne napuštene kuće, posuo benzinom i zapalio i tako uništio tragove, navodi se u dokumentima SDT-a.