Ili su se svi „zamrzli” ili će naći ko je kratio snimak

Policija i tužilaštvo utvrđuju ko je i za čiji račun montirao snimak, Miljanić traži procesuiranje nalogodavaca

9160 pregleda 6 komentar(a)
Sadiković, Foto: TV Vijesti
Sadiković, Foto: TV Vijesti

Ključni dio snimka incidenta u kom je napadnut i povrijeđen novinar TV Vijesti Sead Sadiković izrezan je u poslovnici Hipotekarne banke u Bijelom Polju, a neke kamere na opštinskoj zgradi nijesu radile ili su bile zamračene.

Ti podaci dostavljeni su Komisiji za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, saznaju “Vijesti” nezvanično.

Isti sagovornik kazao je da su policija i tužilaštvo pokrenuli postupak utvrđivanja činjenica - ko je imao pristup snimljenom materijalu.

“Izuzet je uređaj i poslat u Forenzički centar u Danilovgradu na vještačenje. Ukoliko budu htjeli, mogu pronaći podatke o tome ko se i kada ulogovao na server, ali i da li postoji trag o tome ko je, odnosno na koji način i sa koje šifre izbrisao desetak sekundi koliko nedostaje na snimku. Oni koji imaju pristup kamerama policiji su dali neko besmisleno objašnjenje - da kamere reaguju na pokret, što bi značilo da su se svi ‘zamrzli’ tih desetak sekundi, iako se na kraju snimka vidi da iz automobil izlazi jedna osoba, pa kada se nastavlja snimak on se već vraća u automobil”, rekao je sagovornik iz Komisije.

Ta Komisija juče je, nakon sjednice, oštro osudila napade na Sadikovića i novinarku ND “Vijesti” Jelenu Jovanović, 14. marta u Nikšiću.

“Komisija je od policije i tužilaštva zatražila svu dokumentaciju u vezi sa navedenim napadima, čije će istrage biti poseban predmet pažnje u njenom daljem radu”, saopšteno je iz Komisije.

Oni su poručili da smatraju da više niko nema pravo na izgovore i da istrage napada na novinare moraju biti i brže, efikasnije i djelotvornije, a kaznena politika primjerena težini djela.

“Mora se učiniti sve kako bi se u potpunosti eliminisao rizik da izvršioci i nalogodavci ovih gnusnih djela ostanu nekaženjeni ili čak i neotkriveni, a kakva je nažalost bila praksa u prethodnom periodu”.

”NEKA RAZMISLE ZA ČIJI RAČUN RADE”

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Zoran Miljanić kazao je da je nesumnjivo utvrđeno da su snimci koji su se pojavili nakon napada na Sadikovića “rezani” ali da će se tek utvrditi ko je to uradio i kako su dospjeli u javnost.

Miljanić je dodao da policija tvrdi da nema autentičan snimak, već da su dobili onaj na kom nedostaje desetak ključnih sekundi.

Poručio je da će policija procesuirati sve koji su te noći počinili krivično djelo nasilničko ponašanje, ali i oni koji su dostavili rezane snimke medijima.

“Biće procesuirani i oni koji su kidali snimake, davali ih u javnost, uznemiravali i dezinformisali crnogorsku javnost. Neka dobro razmisle šta su radili i po čijem nalogu”, kazao je on.

Miljanić je upozorio sve one “koji mašu zastavama”, ali i onima koji ih šalju da “zaustave ludilo”.

“Upozoravam sve one koji mašu zastavama, jednim ili drugim, da ništa dobro neće donijeti Crnoj Gori. Nažalost, novinari su prepoznata lica i javne ličnosti. U momentu kada ih sretnu takve osobe, novinar je ta prirodna meta. Sa jedne i sa druge strane imamo napade. Ne samo na Seada Sadikovića, nego i na novinarku ‘Vijesti’ Jelenu Jovanović. Napadi su na Seada sa jedne, na Jelenu sa druge strane. Neka dobro razmisle oni koji iniciraju kolone i sukobe - što rade. Smatram da je došlo krajnje vrijeme da se zaustavi ludilo, jer osim novinara, u narednom periodu ako to ne stane, biće napadnuti i neki drugi”, kazao je Miljanić.

Upitan da prokomentariše okupljanje Bjelopoljaca nakon hapšenja osumnjičenih za napad na Sadikovića, rekao je da ne može da shvati da se to dešava:

“Ali to samo fizički rade ti ljudi, čitav ambijent pravi politika - oni koji ih šalju, usmjeravaju, od kojih primaju instrukcije, koji im plaćaju gorivo, koji im kupuju rekvizite, oni su problem”.

Miljanić je rekao da će u novom sazivu Komisija dobiti članove iz UP, Agencije za nacionalnu bezbjednost i Višeg i Vrhovnog državnog tužilaštva, što će im dati snagu da otkriju sve prethodne napade i da otkriju počinioce i nalogodavce.

LOŠE KADA KOLEGE NAPADAJU

Predsjednik Komisije Mihailo Jovović rekao je da je već gotovo postalo uobičajeno da se novinari u Crnoj Gori napadaju, a još uobičajenije da se ti napadi ne rješavaju ili rješavaju traljavo i da se dešavaju stvari koje ne bi trebalo da se dešavaju u demokratskim zemljama.

Istakao je i da je nedopustivo da kolege novinari, pa čak i neki advokati, tvrde da Sadiković nije napadnut zato što je novinar već zato što je prelazio ulicu.

“To se ponavlja ko zna koji put - da se od žrtve, koja je žrtva ljudi koji možda nisu znali šta rade, ali su možda i žrtve ambijenta u kojem žive, da se od napadnutog pravi krivac i napadač”, rekao je on.

Objasnio je i da Komisija ne čeka da se završe istrage, jer kada bi čekali, u tekućim slučajevima ne bi imala nikakvu ulogu.

Naglasio je da je jučerašnja sjednica Komisije zakazana zbog napada na Sadikovića i Jovanovićevu, ističući da mu je loše kada vidi da kolege novinari pokušavaju da naprave krivca od Sadikovića:

“On se prvo branio od psovki i uvreda, a onda je najgrublje napadnut zato što je navodno uzeo zastavu. To je tako nepošteno prema svom kolegi, ali svi smo svjesni da u Crnoj Gori postoje jedni mediji i drugi mediji, koji sami sebe nazivaju medijima.

Jovović: Vrijeme da se novinari naoružaju

Predsjednik Komisije, Mihailo Jovović rekao je juče da poštuje pokušaj kolege Sadikovića da se odbrani od psovki i uvreda koje su neprimjerene za javni diskurs, ali i napada.

“To mi govori da novinari treba da budu spremni na takve stvari, kada ih država ne štiti i ne rješava napade kojima su izloženi, mislim da je vrijeme da se i novinari okrenu nekim tradicionalnim metodama - da se naoružaju, pa šta bude, jer je došlo do tog stepena ugroženosti novinara”, rekao je on.

Bonus video: