trinaest službenika up sumnjiče se za navodno mučenje grujičića

Tortura nakon hapšenja: Tužilac policajcima skinuo fantomke

Jovan Grujičić bio je smješten u Specijalnoj bolnici Dobrota u Kotoru, a njegov otac u prijavi tužioci Nikoli Boričiću tvrdi da su ga odatle otele tri osobe sa fantomkama...

51733 pregleda 144 reakcija 15 komentar(a)
Nisu mogli da ga muče u bolnici, pa ga doveli u CB, piše u prijavi (ilustracija), Foto: Shutterstock
Nisu mogli da ga muče u bolnici, pa ga doveli u CB, piše u prijavi (ilustracija), Foto: Shutterstock

Trinaest službenika Uprave policije sumnjiče se da su na neki način učestvovali u navodnom mučenju Podgoričanina Jovana Grujičića, saopšteno je “Vijestima”.

Njegov otac Budimir Grujučić, krajem septembra 2020. godine podnio je prijavu protiv više policajaca zbog, kako tvrdi, otmice i mučenja njegovog sina.

Jovan je optužen za bombaške napade na lokal “Grand” i kuću nekadašnjeg funkcionera Agencije za nacionalnu bezbjednost Duška Golubovića.

Prije nego je prvostepeno oslobođen krivice, on je u sudu negirao da je učestvovao u tim krivičnim djelima, prepričavajući kako je zvjerski mučen u stanici policije dok su od njega iznudili priznanje.

Tri mjeseca do tri godine robije dobiće službeno lice za koje se utvrdi da je neovlašćeno ušlo u tuđ stan ili tuđe zatvorene prostorije: “Ili se na zahtjev ovlašćenog lica iz tog stana ili prostorije ne udalji”, piše u Krivičnom zakoniku

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je u toku izviđaj protiv 10 osumnjičenih lica za krivično djelo - mučenje, i protiv tri osumnjičena lica za krivično djelo - narušavanje nepovredivosti stana, po krivičnoj prijavi Budimira Grujićića iz Podgorice, u toku kojeg se preduzimaju sve procesne radnje potrebne za odlučivanje”, saopštio je juče “Vijestima” državni tužilac i portparol podgoričkog tužilaštva Vukas Radonjić.

Prijava

Budimir Grujičić je u prijavi apostrofirao načelnika Kriminalističke policije Miloša Vučinića i načelnika za krvne delikte Centra bezbjednosti Podgorica Srđana Koraća.

Napisao je da slijed događaja koji je rezultirao samooptužujućim iskazom njegovog sina kod tužiteljke Snežane Šišević, zapravo počinje prijateljskim pozivom Vučinića direktoru Specijalne bolnice Dobrota u Kotoru Petru Abramoviću...

Jovan Grujičić bio je smješten u toj zdravstvenoj ustanovi, a njegov otac u prijavi tužioci Nikoli Boričiću tvrdi da su ga odatle otele tri osobe sa fantomkama...

To se dešavalo u sklopu policijske istrage o dva bombaška napada.

“Optuženi Vučinić Miloš, po mojim objektivim saznanjima je i prije otmice mog sina iz Specijalne bolnice... po prijateljskoj liniji sa direktorom Abramovićem, izvršio uticaj da moj sin Jovan bude uskraćen za neophodnu terapiju dana 25. 5. 2020. godine u 19 časova”...

Tvrdi da su Jovana te večeri, činjenjem Vučinića, preko Abramovića i podređenih mu medicinskih radnika, najprije obmanuli dok je pitao zašto ne dobija terapiju koju prima od 2012. godine...

“Takođe, biva obmanut i bez neophodnih zakonskih rješenja, odveden dana 26. 5. 2020. godine, u 5.45 časova, od strane tri maskirane osobe sa fantomkama na glavama, a što je priznao direktor bolnice Dobrota na pretresu od 24. 9. 2020. godine kod sudije Nenada Vujanovića. Takođe, Jovan kada je otet protivzakonito od tri maskirane osobe, bio je uskraćen za neophodnu terapiju, što predstavlja težak zločin prema njemu, odnosno prema njegovom umu i tijelu”, navodi se u prijavi Budimira Grujičića.

Jahali čovjeka

Budimir Grujičić optužuje Koraća da je potpisao zahtjev kojim je od Specijalne bolnice tražio da mu na šest do osam sati omoguće ispitivanje Jovana Grujičića u svojstvu građanina, iako su postojali svi uslovi da se taj posao obavi u zdravstvenoj ustanovi.

On ocjenjuje da Korać u bolnici u Kotoru nije mogao da primijeni metode poput nedavanja terapije, udaranje bejzbol palicom po bubrezima i slabinama i stopalima, mučenje elektrošokerimna po genitalijama, očnim kapcima, navlačenje i udaranje bokerskim rukavicama...i da ga je zato oteo i odveo u Podgoricu...

“Na kraju ove torture, policijski službenik Leković Vukašin je jahao Jovana, istovremeno praveći snimke tog jahanja i prijateći tada Jovanu da će to objaviti na društvenim mrežama, da bi svi vidjeli kakav je Jovan mangup”, piše.

U prijavi se navodi da je Korać tog 26. maja 2020. godine, jedini bio bez maske.

Napisao je da mu je to saopštio prijatelj koji je otišao da vidi šta se dešava sa Jovanom u Centru bezbjednosti Podgorica:

“I Jovana vidio nemoćnog, okruženog sa tri službenika kriminalističke policije koji su na glavama imali fantomke. Tada su iz jedne od kancelarija izašla još dva maskirana službenika sa fantomkama na glavama i ušla u kancelariju gdje je bio Jovan, dok je Korać jedini bio bez maske i tada ga je moj prijatelj identifikovao”, tvrdi Grujičić.

UP: Postupali zakonito

Nakon krivične prijave Grujičića, iz policije su saopštili da su postupali zakonito i isključivo “po instrukcijama i nalogu postupajućeg tužioca”...

Oni su tada apelovali na sve državne organe i institucije da se sprovedu djelotvorne istrage kako bi se obezbijedila efikasnost postupka.

“Svi policijski službenici koji su postupali u konkretnom predmetu, uključujući i rukovodeći kadar, zadnjih mjeseci su izloženi jakom medijskom pritisku i optužbama koje su u potpunosti iskonstruisane sa raznih adresa što predstavlja pokušaj dovođenja u zabludu pravosudnih organa Crne Gore i pravdanja prema nalogodavcima i oštećenim licima”, saopštili su tada iz policije.

Prvostepeno oslobođen za bombaške napade

Jovan Grujičić prvostepeno je oslobođen optužbi da je bacio bombu na lokal “Grand” i kuću policajca Golubovića.

To je presuda Osnovnog suda u Podgorici, odnosno sudije Nenada Vujanovića.

Obrazlažući presudu, Vujanović je, kako je “Vijestima” rečeno, konstatovao da priznanje Grujičića neposredno nakon što je uhapšen, nije u skladu sa ostalim dokazima sprovedenim tokom suđenja.