Nastavljeno suđenje Nikšićaninu: Preko Fejsbuka do autora uvreda

Kako se navodi u optužnom predlogu višeg državnog tužioca Zorana Vučinića, okrivljeni Kovačević je na svom Instagram profilu “Stele1389” stavio tekst uvredljive sadržine: “Na tursku mušku glavu ne diži pušku, ti to možeš mnogo bolje, stoka se nožem kolje”

6995 pregleda 2 komentar(a)
Fejsbuk (ilustracija), Foto: Reuters
Fejsbuk (ilustracija), Foto: Reuters

Predstavnici Uprave policije (UP) od Fejsbuka su dobili osnovne podatke, na osnovu kojih su pronašli osobu koja se “krila” iza profila “Stele1389”, a sa kojeg su slate poruke uvredljive sadržine na društvenoj mreži Instagram.

Te dvije mreže u vlasništvu su iste kompanije.

To je juče u podgoričkom Višem sudu saopštila službenica UP Mirnesa Džafić, svjedočeći u nastavku suđenja Nikšićaninu Stefanu Z. Kovačeviću, optuženom da je počinio krivično djelo - izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Kako se navodi u optužnom predlogu višeg državnog tužioca Zorana Vučinića, okrivljeni Kovačević je na svom Instagram profilu “Stele1389” stavio tekst uvredljive sadržine: “Na tursku mušku glavu ne diži pušku, ti to možeš mnogo bolje, stoka se nožem kolje”.

Nije mi bila namjera da bilo koga uvrijedim. Ovaj tekst je kružio društvenim mrežama... i ja sam ga prenio na svom Instagram profilu. To sam uradio krajnje nepromišljeno”, izjavio je optuženi Kovačević

Svjedokinja Džafić pojasnila da su sa instagram profila skinuta dva “skrin šota”, prvi 19. oktobra, a drugi 25. decembra 2020. godine.

Pojasnila je da je prvi snimak dobila od pretpostavljenog Jakše Backovića, nakon čega je obaviješten tužilac.

“Zatim sam se obratila ‘Fejsbuku’ - da nam dostavi podatke o profilu. Javili su nam na koji je broj mobilnog telefona registrovan profil. Daljom provjerom od strane službenika, došli smo do podatka da broj pripada ocu osumnjičenog. Zatim smo dobili podatke sa kim živi u zajednici, a instragram profil ‘Stele1389’ nas je asocirao na Stefana Kovačevića. Zatim je on pozvan u policiju i saslušan je u svojstvu građanina”, izjavila je Džafić.

Okrivljeni je kazao da je odmah uklonio instagram profil, nakon što je dao izjavu u Centru bezbjednosti Podgorica.

Na prethodnom suđenju, Kovačević nije priznao krivično djelo, ali je rekao da je postavio tekst uvredljive sadržine.

“To je bilo krajnje neprimjereno. Pratio sam navijače grupe preko društvenih mreža i prenio taj tekst. Nije mi bila namjera da bilo koga uvrijedim. Ovaj tekst je kružio društvenim mrežama... i ja sam ga prenio na svom Instagram profilu. To sam uradio krajnje nepromišljeno”, izjavio je Kovačević.

Bonus video: