Radoslav Stanišić napustio zatvor

Stanišić, Popović i Marko Velkovski uhapšeni su krajem 2020. godine, nakon što je maloljetnik prijavio policiji da su ga oteli, a potom odveli u garažu kuće Stanišića. Stanišić i Popović, navodno bliski kavačkom kriminalnom klanu, negirali su optužbe maloljetnika

20349 pregleda 22 reakcija 23 komentar(a)
Nije prijetio sedamnaestogodišnjaku, tvrde iz suda: Stanišić, Foto: Luka Zeković
Nije prijetio sedamnaestogodišnjaku, tvrde iz suda: Stanišić, Foto: Luka Zeković

Podgoričani Radoslav Gile Stanišić i Stefan Popović oslobođeni su optužbi da su krajem prošle godine oteli maloljetnog N.V.

Tu odluku juče je donio sudija podgoričkog Osnovnog suda Goran Đuković, kazao je Vijestima zastupnik sedamnaestogodišnjaka, advokat Damir Lekić.

Prema istim informacijama, optuženima za prinudu, odnosno protivpravno lišenje slobode, ukinut je pritvor.

Lekić je rekao da sudija nije povjerovao iskazu njegovog branjenika, objašnjavajući da je bio kontradiktoran.

“Obrazložio je da iskazu maloljetnika nije mogao da vjeruje, jer u njemu postoje određene protivrječnosti i kontradiktornosti. Međutim, ovakva presuda nije jasna, u potpunosti je sporna, jer je upravo iskaz maloljetnika decidan, jasan i određen i ima potporu u cjelokupnoj dokaznoj građi - iskazima svjedoka i drugim materijalnim dokazima, dok upravo odbrana okrivljenih nije potkrijepljena nijednim jedinim, pa ni najmanjim dokazom... Dakle, ako je ko bio nedorečen, nejasan i neodređen to su bili zapravo okrivljeni u svojim odbranama, a ne oštećeni”, rekao je Lekić.

Istakao je da je odbrana optuženih obesmišljena svim dokazima i da se postavlja pitanje zbog čega je donijeta oslobađajuća prvostepena presuda:

“Presuda ne može da bude održiva u postupku po žalbi i očekujem da će je Viši sud ukinuti, jer ne samo da nije u skladu sa zakonom, već nije u skladu sa činjenicama i dokazima iz spisa predmeta, i zaista je misterija. Čak i da uzmemo u obzir da je oštećeni blago kazivao, što se nije desilo, radi se o maloljetnom licu za koje važe posebne odredbe učestvovanja u postupku. Njihovo pojavljivanje pred sudom se izbjegava u dosta slučajeva i saslušavaju se na poseban način - u zasebnoj prostoriji, putem audio-video tehnike”, rekao je Lekić.

Advokat ističe da će “nejasno obrazloženje postupajućeg sudije” detaljno moći da vide u pisanom otpravku te odluke:

“Koja neće moći da izdrži procesni postupak koji će uslijediti kada bude izjavljena žalba o kojoj će odlučivati Viši sud”.

Stanišić, Popović i Marko Velkovski uhapšeni su krajem 2020. godine, nakon što je maloljetnik prijavio policiji da su ga oteli, a potom odveli u garažu kuće Stanišića:

“Nakon čega je Gile otišao nakratko, a potom se vratio obučen u pancir sa većim pištoljem u ruci”, tvrdio je tada N.V.

Policiji, a kasnije i pred sudom, ispričao je da mu je Stanišič prijetio da mu možda svašta uraditi, nudio mu novac i drogu u zamjenu za kriptovani telefon, koji mu je navodno donijet par dana prije toga.

Stanišić i Popović, navodno bliski kavačkom kriminalnom klanu, negirali su optužbe maloljetnika.

Bonus video: