Otisci na kesi nedovoljni za osudu

Vijeće podgoričkog Višeg suda potvrdilo presudu kolega iz danilovgradskog Osnovnog suda

14718 pregleda 4 komentar(a)
Čuvar oslobođen: Istražni zatvor (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Čuvar oslobođen: Istražni zatvor (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Službenika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ivan Martinović (37) oslobođen je optužbi da je, kao saizvršilac, sa kolegom Alenom Beganovićem (37) počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja u pokušaju.

To je odlučilo vijeće podgoričkog Višeg suda, potvrđujući presudu kolega iz danilovgradskog Osnovnog suda.

Tom odlukom Martinović je oslobođen optužbi da je pritvorenim i osuđenim licima unosio nedozvoljene predmete, a osuđen je uslovno zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, odnosno zbog četiri metka koja su mu oduzeta.

Sudije Višeg suda kao neosnovanu odbacile su žalbu tužilaštva, koje je tražilo da zbog bitnih povreda postupka ukinu prvostepenu oslobađajuću presudu i Martinovića oglase krivim za zloupotrebu službenog položaja.

U obrazloženju pravosnažne presude piše da nema dokaza da je taj zatvorski čuvar unio u karaulu mobilne telefone i punjače, namijenjene još neidentifikovanoj osobi.

“Izreka presude je jasna i razumljiva, a dati razlozi u presudi imaju oslonca u dokazima i spisima predmeta. Prvostepeni sud je ocijenio svaki dokaz pojedinačno i u međusobnoj povezanosti i dao dovoljne i valjane razloge koje dokaze i zbog čega prihvata i koje činjenice na istim zasniva i koje i ovaj sud u svemu prihvata”, piše u obrazloženju.

Sudije su utvrdile i da dokaz tužilaštva - otisci Martinovića na kesi sa salvetama, u kojoj su bili umotani telefon i punjač, a što je pronađeno u karauli, nijesu dovoljni za osuđujuću odluku, jer nigdje drugo nije bilo njegovih tragova. Obrazložili su da su i Martinović i četvorica njegovih kolega koji su svjedočili, kazali da u karauli koriste salvete, koje uzimaju iz magacina Istražnog zatvora.

Sudije su tužilaštvu obrazložile da upotreba salveta nije sporna i da nema drugih dokaza da je Martinović unio telefone u karaulu kako bi ih predao pritvorenicima.

Martinović i Beganović uhapšeni su u maju 2019. godine, a policija i tužilaštvo sumnjičili su ih da su omogućavali nedozvoljen unos i krijumčarenje zabranjenih predmeta pritvorenim i osuđenim licima, u službene prostorije zatvora.

Nakon pretresa njihovih kuća osumnjičili su ih i da su počinili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Policija je tada saopštila da je pretresom Martinovićevog stana pronađen pištolj marke “CZ” cal. 7,65mm sa okvirom i 19 metaka, kao i sredstvo za vezivanje i mobilni telefon HTC sa dvije SIM kartice.

Navodno, to je službeni pištolj koji koristi, a odgovarao je samo za četriri metka “viška”, zbog čega je osuđen uslovno na dva mjeseca zatvora.

Bonus video: