Politička korupcija košta 1.200 eura

Aktivistkinja DPS-a Dušica Vulić nepravosnažno osuđena da plati 1.200 eura zbog povreda slobode opredjeljenja pri glasanju. Advokat Bojić rekao da je očekivao zatvorsku kaznu i pita zbog čega je samo ona osuđena kad je “direktivu dobijala od (pukovnika) Zorana Vukadinovića”

75980 pregleda 617 reakcija 143 komentar(a)
Dušica Vulić, Foto: Printscreen
Dušica Vulić, Foto: Printscreen

Nezakonita obećanja data pojedinim građanima da će dobiti posao u državnoj službi, odnosno Vojsci Crne Gore, u zamjenu za glasanje za Demokratsku partiju socijalista (DPS) na parlamentarnim izborima prošle godine, aktivistkinja te partije Dušica Vulić platiće 1.200 eura.

To je odluka podgoričkog Osnovnog suda, koji je oglasio krivom za krivično djelo povreda slobode opredjeljenja pri glasanju.

Portparolka tog suda Nikoleta Golubović, Vijestima je potvrdila da je Vulić osuđena na osnovu iskaza svjedoka Slavoljuba Markovića, Marije Marković i Predraga Konatara “koji su dovedeni u vezi sa nalazom i mišljenjem vještaka elektrotehnike i telekomunikacija”.

“Okrivljena je osuđena na novčanu kaznu u iznosu od 1.200 eura, imajući u vidu da je za navedeno krivično djelo propisana i novčana kazna, a vodeći računa o olakšavajućim okolnostima na strani okrivljene, odnosno da ista nije osuđivana, dok otežavajućih okolnosti nije bilo”, piše u odgovoru.

Krivičnim zakonikom je kao najblaža kazna za ovo krivično dijelo propisana novčana sankcija a kao najteža zatvor do tri godine, što zavisi od odluke suda. Aktivistkinji DPS-a sudilo se zbog optužbi da je na Markoviće i Konatara uticala da na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima glasaju za tu partiju.

Njeni advokati nijesu htjeli da komentarišu, jer, kako tvrde, još nijesu dobili odluku Osnovnog suda.

Odluka da se Dušica Vulić kazni 1.200 eura je najgora poruka koju je crnogorsko pravosuđe moglo da pošalje, odnosno, ona je podstrek da se nastavi praksa predizbornih pritisaka, kazao je advokat Vladan Bojić.

On je objasnio da nije učestvovao u sudskom sporu, ali da jesu njegovi klijenti Markovići.

“Nemam komentar na takvu sramnu odluku suda i smatram je neprimjerenom. Svaki građanin je čuo tu bljuvotinu od partijskog isprobavanja ljudi - ko su, zašto u za koga i sada za to izreći novčanu kaznu. Ne znam otkud ovih 200 eura, mogli su na primjer da je kazne sa 1.225 eura, da unesu malo humora u presudu”, rekao je Bojić.

Dušica Vulić
Dušica Vulićfoto: Facebook

On je ocijenio da, imajući u vidu drastične društvene okolnosti kao i posljedice, nije bilo osnova da se Vulićevoj ne izrekne efektivna kazna zatvora.

Podsjećajući da je Vulić “privodila” ljude u kancelariju MZ u Zagoriču, Bojić je rekao da ne zna kako je ona sama osuđena “jer je direktivu dobijala od Zorana Vukadinovića”.

“Svi koji su dolazili tvrdili su da ona direktivu dobija od Vukadinovića, on je valjda neki štih u Ministarstvu odbrane”, kazao je Bojić.

Tužilaštvo nije gonilo pukovnika Vukadinovića, za kog je Marković ranije, posredstvom advokata Bojića, kazao da je osoba koja iz Ministarstva odbrane mjesnim odborima DPS-a dostavlja podatke o kandidatima za vojsku kako bi provjerili njihovu podobnost.

Pukovnik Zoran Vukadinović, dotadašnji šef Obavještajnog odjeljenja u Generalštabu VCG, pred kraj mandata bivše Vlade poslat je za vojnog atašea u Ljubljanu, ali ga je nova ministraka Olivera Injac opozvala sa tog mjesta.

Vulić je optužena nakon što je uoči avgustovskih izbora objavljen snimak na kojem se čuje kako aktivistkinja DPS-a saopštava Mariji, koja je konkurisala za poziciju u Ministarstvu odbrane, kako je “teren ne prepoznaje“ i da nije politički podobna za tu poziciju.

Ona je tokom suđenja negirala optužbe tvrdeći da ni na koji način nije protivpravno uticala na Markoviće i Konatara, već da je kroz neobavezan razgovor htjela da ih upozna sa programom partije.

U optužnom predlogu, međutim, piše da je Vulić, kao aktivistkinja DPS-a zadužena za rad na terenu i razgovor sa građanima 11. avgusta oko 20.30 telefonski saopštila Slavoljubu Markoviću da je od Vojske Crne Gore dobila podatke za njegovu kćerku, a od političke partije DPS-a i zaduženja da provjeri političke pripadnosti lica koja se primaju u Vojsku.

“Rekla mu je da zajedno sa kćerkom dođe narednog dana u 19 časova u prostorije Mjesne zajednice Zagorič, koje koristi mjesni odbor političke partije DPS. Kada su Marija i Slavoljub Marković i Predrag Konatar kojeg je u međuvremenu pozvala iz istog razloga, došli u namjeri da utiče na njih da glasaju za izbornu listu DPS, a koristeći svoja saznanja da su se prijavili za oglas u službu u Vojsci Crne Gore, neistinito im je predstavila da izbor Marije Marković i Predraga Konatara, po oglasu, zavisi od rezlutata njenih provjera”, navodi se u optužnom predlogu.

Dodaje se i da je Mariji Marković tada rekla da zna da treba po osnovu ugovora da počne da radi u Vojsci, ali da je “teren nije prepoznao” i objasnila joj da nije “prepoznata kao simpatizer“, da se “ne vidi kao Crnogorka“ i da nije “politički podobna“ za prijem u Vojsku.

Vulić na audio snimku objavljenom tokom predizborne kampanje pominje i Predraga Boškovića, tadašnjeg ministra obrane i člana Predsjedništva DPS-a koji je međutim tvrdio da je ne poznaje i najavio da će, ako se utvrdi autentičnost snimka, protiv nje biti podignuta krivična prijava kao i da će biti isključena iz DPS.

Na sajtu DPS-a piše da je Dušica Vulić član te partije.

I na spisku onih koji su platili članarnu DPS-u, objavljenom na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, je osoba iz Podgorice sa istim imenom.

Bojić: Presuda podstrek za razne Dušice

Bojić je rekao da je nakon odluke Osnovnog suda u Podgorici možda i najbolje da se čovjek suzdrži od svakog komentara i kaže: “Kuku nama gdje smo, kuku i lele”.

“To nije bila samo Vulić, to je bila čitava organizacija i to baš kriminalna. Ona je tamo neki šef Mjesnog odbora DPS-a, kod nje su slali kadrove. Ona ih je ispitivala, propitivala... Zbog toga mi je žao, jer je ova presuda najgora poruka koju je crnogorsko pravosuđe moglo da pošalje i podrstrek za razne Dušice da nastave”, kazao je on.

Poručio je i da, ako se DPS od Dušice ogradio i naružio njen višegodišnji predan rad za interese “inače notorno strane” radu te partije, sada nužno da osude ovakvu tragikomičnu osudu.

“ODT će oštro izreći da će se žaliti. Sveukupno, predegutantno”, kazao je Bojić.

Bonus video: