Ročište za razmatranje optužnice protiv Hrapovića , Antovića i Kneževića odloženo na neodređeno vrijeme

Oštećeni kao tužilac Mirko Mijajlović, predstavnik NVO Grupa za razvoj i unapređenje sporta GRUS, zatražio je danas izuzeće sutkinje Suzane Mugoše, kao i predsjednika Višeg suda, izjavila je "Vijestima" Aida Muzurović, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda

4444 pregleda 1 komentar(a)
Hrapović, Foto: Vlada Crne Gore
Hrapović, Foto: Vlada Crne Gore

Ročište na kojem je planirano da se raspravlja o zakonitosti i opravdanosti podignute optužnice protiv bivšeg ministra zdravlja u Vladi Crne Gore Kenana Hrapovića, Nikole Antovića, nekadašnjeg sekretara u ministarstvu zdravlja i predsjednika komisije za raspodjelu sredstava nevladinih organizacija (NVO) za 2018. i 2019. godinu, te dr Mira Kneževića, direktora Direktorata za javno zdravlje, zbog zloupotrebe službenog položaja i prekoračenja službenog ovlašćenja, danas je odloženo u Višem sudu u Podgorici na neodređeno vrijeme.

Oštećeni kao tužilac Mirko Mijajlović, predstavnik NVO Grupa za razvoj i unapređenje sporta GRUS, zatražio je danas izuzeće sutkinje Suzane Mugoše, kao i predsjednika Višeg suda, izjavila je "Vijestima" Aida Muzurović, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda.

Dodala je da će se sudija i predsjednik suda pismeno izjasniti po zahtjevu za izuzeće, nakon čega će spisi predmeta biti dostavljeni Apelacionom sudu Crne Gore na odlučivanje.

U optužici koju je podigla NVO Grupa za razvoj i unapređenje sporta GRUS između ostalog se navodi da su okrivljeni Hrapović, Antović i Knežević, tokom 2018. i 2019. godine, zloupotrijebili službeni položaj prekoračenjem granica svojeg službenog ovlašćenja, uz nesavjestan rad u službi.

"Hrapović je protivno Zakonu o NVO, Uredbi Vlade Crne Gore o finansiranju projekata i programa NVO u oblastima od javnog interesa i pravilnika o sadržaju javog konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa NVO, izvršio izbor Komisije za raspodjelu sredstava NVO u oblasti prevencije HIV/AIDS".

Dodaje se da je kao predstavnika NVO u komisiju za oblast HIV/AIDS izabra dr Aleksandru Marjanović, iako je ovlašćena za zastupanje NVO Crnogorska fondacija za HIV Podgorica, koja je redovni učesnik i dobitnik sredstava za navedenu oblast, od kako je postala član komisije, što predstalja klasičan sukb interesa.

"U raspodjeli po konkursu od 11. 06. 2018., NVO Juventas je za tri projekta dobila iznos od 67.000 eura, što predstavlja 53,6 % od ukupnog iznosa koji je bio predmet raspodjele, odnosno 33,6% ili 42.000 eura više od zakonom dozvoljenog iznosa, dok je NVO "Cazas" za dva projekta dobila iznos od 45.000 eura, što predstavlja 36 % od ukunog iznosa koji je bio predmet raspodjele, odnosno 20.000 eura više od zakonom dozvoljenog iznosa“, navodi se između ostalog u optužnici NVO Grupa za razvoj i unapređenje sporta GRUS", navodi se.

Bonus video: