Državne garancije za KAP: Spremne lisice i za “zvučna imena”?

Zbog tajnosti postupka, sagovornik “Vijesti” iz SDT-a nije precizirao ko je na spisku specijalne tužiteljke, ali je kazao da su među sumnjivim “zvučna imena” iz nekadašnje Vlade i članovi njenih komisija

61120 pregleda 396 reakcija 97 komentar(a)
Vukčević, Foto: Savo Prelević
Vukčević, Foto: Savo Prelević

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) navodno je na korak od odluke u vezi sa tim koga će sve goniti u slučaju državnih garancija za podgorički KAP, a među sumnjivim ima i “zvučnih osoba”.

To je “Vijestima” saopštio izvor iz SDT-a, istakavši da očekuje da tužiteljka Lidija Vukčević tokom ove sedmice otvori istragu protiv više osoba, a na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja i dokaza prikupljenih u izviđaju. “Vijestima” je tu informaciju potvrdio i izvor iz izvršne vlasti.

Zbog tajnosti postupka, sagovornik “Vijesti” iz SDT-a nije precizirao ko je na spisku specijalne tužiteljke, ali je kazao da su među sumnjivim “zvučna imena” iz nekadašnje Vlade i članovi njenih komisija.

Prije gotovo dva mjeseca su iz SDT-a nezvanično kazali da su utvrdili da je država oštećena za više desetina miliona eura odlukom ranijih vlada da izda garancije za kredit podgoričkog KAP-a. To su iz tužilaštva na čijem čelu je Milivoje Katnić tvrdili i početkom februara, ali navodno do sada nije bilo završeno vještačenje koje ima značajnu ulogu u donošenju odluke.

Uz to, postupajuća tužiteljka Vukčević navodno je bila “zarobljena” nekim značajnim predmetima i imala intervju za poziciju u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

“Vijesti” su ranije objavile da su sporne garancije koje je je KAP dobio 2009. i 2010. godine, u vrijeme kada je ministar finansija bio Igor Lukšić, a na čelu Vlade Milo Đukanović.

Lukšić je od decembra 2010. do decembra 2012. godine bio premijer.

Prema saznanjima “Vijesti”, tužiteljka Vukčević i njeni saradnici sproveli su brojne istražne radnje, više ekonomsko-finansijskih vještačenja, ali i preduzeli druge aktivnosti na osnovu čega će biti donesena odluka.

Tim koji je postupao po nalogu specijalne tužiteljke provjeravao je kompletnu dokumentaciju ministarstava finansija i ekonomije o tom poslu. Navodno, određene nepravilnosti utvrđene su u postupcima tadašnjeg Ministarstva ekonomije, na čijem je čelu od polovine 2009. do kraja 2010. bio Branko Vujović.

Kako je KAP dobio garancije Vlade, tužilaštvo je počelo da ispituje još 2014. na osnovu izvještaja Državne revizorske institucije (DRI) objavljenog 2013. godine, u kojem su provjeravali izdate garancije u 2009, 2010. i 2011.

Revizijom je utrđeno da je Vlada dala 135 miliona eura garancija za kredite KAP-a, bez odgovarajućih kontragarancija i uz značajan rizik od aktiviranja. Šteta zbog garancija datih KAP-u pala je na teret poreskih obveznika i iznosila je 137 miliona eura...

Utvrđeno je i da su KAP, Željeznička infrastruktura, “Pobjeda”, Željezara... tih godina dobili garancije bez detaljne analize finansijskog položaja i ekonomske održivosti Programa finansijskog restrukturiranja korisnika državnih garancija, ali i bez odgovarajuće procjene mogućih posljedica aktiviranja garancija na državni budžet.

Revizori su tada utvrdili i da prije odobravanja izdavanja garancija KAP-u nije rađena procjena rizika.

Zbog toga, država je platila oko 127 miliona eura za kredite kod Deutsche, OTP i ruske VT banke, a kasnije su zbog toga uveli takse na SIM kartice, zamrznuli penzije, uveli krizni porez, povećali porez na dodatu vrijednost (PDV)...

Predmetom dodijeljenom tužiteljki Vukčević nakon formiranja SDT-a, nijesu obuhvaćene garancije za ostala preduzeća, već samo one date KAP-u. Revizori su 2013. objavili da je KAP 31. decembra 2008. imao akumulirani gubitak od 284.325.000 eura, koji je bio višestruko veći od osnovnog kapitala - 53.625.987 eura i ukupnih obaveza od 408.415.000 eura, te je postojao značajni rizik od aktiviranja datih garancija.

Tada su, analizom Ugovora o poravnanju iz 2009. godine, utvrdili da je Vlada davanjem državnih garancija za kredite KAP-u, u iznosu do 135.000.000 eura, bez odgovarajućih kontragarancija, preuzela značajan rizik od njihovog aktiviranja.

U tom dokumentu DRI je citirala i nalaz komercijalnog revizora “Ernst and Young”, koji je upozorio na nesposobnost KAP-a da izmiruje obaveze u toku redovnog poslovanja i uzdržao se od davanja mišljenja na finansijski izvještaj tog preduzeća za 2008. godinu, prema kojem je fabrika u tada većinskom vlasništvu CEAK-a poslovala sa gubitkom od 58 miliona eura.

Uprkos obavezi, nadležna ministarstva, ni nakon što je to od njih više puta traženo, revizorima tada nijesu dostavila zvaničan zahtjev KAP-a za izdavanje državnih garancija, ni analizu svrsishodnosti njihovog odobravanja.

Nijesu im dostavili ni izvještaj Ministarstva finansija o svrsishodnosti izdavanja državnih garancija na kredite, stručnu analizu i ocjenu finansijskog stanja i sposobnosti KAP-a da vraća dugove i ocjenu ekonomske održivosti dostavljenog Programa finansijskog restrukturiranja KAP-a...

Od revizora su sakrili i procjenu fiskalnog uticaja ugovora i garancija za kredite KAP-a Ministarstva finansija, koju je trebalo uraditi na osnovu Uputstva o procjeni fiskalnog uticaja na budžet, ali i procjenu fiskalnog rizika za budžet od izdavanja državnih garancija i mišljenje Ministarstva finansija na zahtjev Ministarstva ekonomije za davanje državne pomoći sa garancijama na kredite.

PzP prijavio 2011, MANS dvije godine kasnije

Zbog izdatih garancija za KAP, poslanici Pokreta za promjene još u maju 2011. godine podnijeli su krivične prijave protiv bivšeg premijera i aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića i još sedam osoba - Olega Deripaske, Branimira Gvozdenovića, Branka Vujovića, Mihaila Banjevića, Vječeslava Krilova, Vujice Lazovića i Anđelka Lojpura.

Od formiranja predmeta, svi odgovori iz tužilaštva u javnosti su bili “da vještaci ekonomsko-finansijske struke rade vještačenje”, ili da “tužilaštvo od vještaka traži dodatna vještačenja”.

Prema ranijim odgovorima, tužioci su još odavno prikupili potrebnu dokumentaciju i podatke od nadležnih državnih organa, angažovali stručna lica i sudske vještake radi davanja stručnog nalaza i potrebnih obavještenja, ali i saslušali određeni broj osoba.

Dvije godine nakon PzP-a, zbog nezakonitog izdavanja državnih garancija za kredite KAP-a, krivičnu prijavu protiv više tadašnjih Vladinih funkcionera podnio je i MANS.

Oni su VDT-u prijavili Đukanovića, Lukšića, predsjednik Komisije za kontrolu državne pomoći Mitra Bajčetu, bivšeg ministra ekonomije Branka Vujovića, nekadašnjeg direktora Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja i tadašnjeg ministra finansija Radoja Žugića, bivšeg direktora Zavoda za zapošljavanje Zorana Jelića i službenika Fonda za razvoj Branislava Jankovića.

U prijavi su tada naveli da se oni sumnjiče da su teškom zloupotrebom službenog položaja u produženom trajanju, donijeli niz štetnih odluka koje su rezultirale izdavanjem državnih garancija za kredite KAP-a od 131,6 miliona eura.

Bonus video: