Batinaše koji su pretukli Vukićevića traže više od godinu dana

“Nakon desetak minuta pojavila su se dva automobila, od kojih jedno crvene boje. Kroz prozore vozila su vidno bile istaknute državne zastave Crne Gore što ukazuje da se radi o navijačima vaterpolo repezentacije Crne Gore. Iz vozila je izašlo sedam do osam osoba i počeli su da tuku mladića koji je takođe bio na stajalištu. Građaninu J.V. nije poznat razlog takvog njihovog postupka jer nije čuo ni vidio da im je mladić nešto rekao ili pokazao”, piše u policijskim dokumentima

12379 pregleda 54 reakcija 11 komentar(a)
Napad na Vukićevića snimljen telefonom, Foto: Screenshot
Napad na Vukićevića snimljen telefonom, Foto: Screenshot

Policija i tužilaštvo i dalje tragaju za osobama koje su 28. januara prošle godine u Podgorici pretukle Danilovgrađanina Josifa Vukićevića (20).

Portparol Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica, tužilac Vukas Radonjić, odgovorio je “Vijestima” da je taj predmet još u fazi izviđaja i da je protiv nepoznatih učinilaca podnijeta krivična prijava zbog krivičnog djela - nasilničko ponašanje.

“U dosadašnjem toku postupka je saslušan oštećeni, izvršen je njegov tjelesni pregled i vještačanje iz oblasti sudske medicine njegovih tjelesnih povreda, a saslušano je više svjedoka, ali učinioci još nijesu otkriveni. Tužilaštvo sa Upravom policije, centrima bezbjednosti u Podgorici, Cetinju i Nikšiću i Odjeljenjem bezbjednosti u Danilovgradu preduzuma i druge neophodne radnje za otkrivanje učinilaca i prikupljanje dokaza o krivičnom djelu i u tom pravcu je izdalo obavezujuće pisane naloge policiji”, objasnio je Radonjić. Vukićević je pretučen prije više od godinu, a jedina “krivica” mu je što se nalazio na autobuskom stajalište naspram Tržnog centra Delta, kada je iz pravca centra Podgorice naišla slavljenička kolona navijača vaterpolo reprezentacije.

Nakon napada, rekao je policiji da ne zna ko ga je i zbog čega pretukao na bulevaru i objasnio da je od nasilnika bježao, jer su tukli dvojicu muškaraca koji su na autobuskom stajalištu bili do njega.

Pojedini mediji tada su spekulisali da je Vukićević pretučen jer je navijačima pokazao tri prsta, ali je to demantovao i on u izjavi policiji, a i njegov otac u javnom obraćanju.

Slučaj prebijanja danilovgradskog gimnazijalca i postupanje policije razmatrao je i Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Tada su u Zaključku napisali da je Vukićević te večeri oko 19.35 sati, izašao, dolazeći iz Danilovgrada, na stajalište u “City kvartu”, gdje je čekao djevojku.

“Nakon desetak minuta pojavila su se dva automobila, od kojih jedno crvene boje. Kroz prozore vozila su vidno bile istaknute državne zastave Crne Gore što ukazuje da se radi o navijačima vaterpolo repezentacije Crne Gore. Iz vozila je izašlo sedam do osam osoba i počeli su da tuku mladića koji je takođe bio na stajalištu. Građaninu J.V. nije poznat razlog takvog njihovog postupka jer nije čuo ni vidio da im je mladić nešto rekao ili pokazao”, piše u policijskim dokumentima.

Danilovgrađanin je policiji rekao da su muškarci koji su izašli iz automobila tada počeli da tuku drugog momka koji je takođe stajao na stalištu - koji im ništa nije dobacivao, pokazivao, niti ih na bilo koji način provocirao. “Kada sam vidio da tuku ova dva momka bez razloga, prepao sam se i iz straha počeo da trčim u pravcu kružnog toka”, rekao je on policiji, dodajući da su ga napadači jurili, a da im se pridružilo još desetak osoba koje su izašle iz vozila koje su prethodno zaustavili na kolovozu.

Sustigli su ga kod ograde koja razdvaja dvije strane bulevara, oborili na zemlju i udarali nogama i rukama.

“Nakon nekih pola minuta stigla je policija i čuo sam da me pozivaju da ustanem što sam i učinio. Nakon toga su me odvezli u CB Podgorica”, naveo je u izjavi.

Kazao je i da nije dao nikakvog povoda da ga jure i napadnu, niti je bilo što dobacio navijačima.

“Nisam podizao tri prsta, niti sam kod sebe imao sportska ili nacionalna obilježja, već sam bježao iz straha da me ne izbiju kao ove momke”, rekao je službenicima CB Podgorica.

Očevidac L. V, učenik srednje škole, ispričao je tada policiji da je primjetio da mlađeg muškarca tuče 15-tak mladića.

Savjet je konstatovao da su zahvaljujući brzom dolasku policijske patrole spriječene teže zdravstvene posljedice po pretučenog Danilovgrađanina.

Tada su pozvali građane koji su učestvovali u tom događaju da se sami jave policiji, “pokažu odgovoran građanski odnos i na taj način potvrde svoj patriotizam i privrženost Crnoj Gori”.

Bonus video: