Jovanović će pred tužiocem o mučenju

Jovanović je jedan od osumnjičenih za planiranje ubistva Beograđana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, krajem januara u Tivtu

32825 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Za 14. april u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu zakazano je saslušanje Nikšićanina Mila Jovanovića, koji će kao oštećeni pričati o navodnom mučenju koje je nakon hapšenja pretrpio od službenika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOKK).

To je “Vijestima” kazala njegova pravna zastupnica, advokatica Milena Brnović. Brnović je u ime svog klijenta podnijela krivičnu prijavu protiv najmanje tri policajca, koji su ga, piše u prijavi 22. januara, nakon hapšenja oborili na pod u prostoriji za zadržavanje, a potom ga vezanog tukli i nanijeli mu više povreda iako nije pružao bilo kakav otpor.

“U Osnovnom državnom tužilaštvu formiran je predmet povodom krivične prijave koju sam podnijela u ime Mila Jovanovića, što je kvalifikovano kao krivično djelo mučenje. Jovanović će 14. aprila biti saslušan u svojstvu oštećenog, pred osnovnim državnim tužiocem Ivanom Vuksanović”, kazala je advokatica Brnović.

Ona je istakla da vjeruje da će postupajuća tužiteljka postupati zakonito: “Imajući u vidu da je predmet i relativno brzo formiran”.

Portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, državni tužilac Vukas Radonjić, rekao je da preduzimaju sve neophodne radnje radi otkrivanja učinilaca i dokazivanja krivičnog djela.

“Oštećeni Mile Jovanović je preko punomoćnika Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, 9. februara 2021. godine, podnio krivičnu prijavu protiv nepoznatih učinilaca krivičnog djela mučenje. U dosadašnjem toku izviđaja, državni tužilac je prikupio potrebna obavještenja, dokaze i podatke od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i Kliničkog centra Crne Gore, zahtijevao je i od Uprave policije - Centar bezbjednosti Podgorica, dostavljanje određenih obavještenja, a obratio se sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici za dobijanje saglasnosti za dovođenje oštećenog koji je u pritvoru u prostorije Tužilaštva radi saslušanja u svojstvu svjedoka. Dakle, preduzimaju se sve neophodne radnje radi otkrivanja učinilaca i dokazivanja krivičnog djela”, rekao je Radonjić.

Jovanović je jedan od osumnjičenih za planiranje ubistva Beograđana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, krajem januara u Tivtu.

Uprava policije ranije je negirala tvrdnje Jovanovića o mučenju, ističući da su njihovi službenici sve radili u skladu sa propisima.

Tada su i ustvrdili da će sve službenike koju su učestvovali u toj akciji protiv organizovanog kriminala, predložiti za nagradu.

Brnovićeva je u prijavi napisala da od 22. januara, kada je njen klijent navodno mučen, do 9. februara, kada je podnijela krivičnu prijavu, nijesu konstatovane povrede koje je Jovanović dobio usljed policijskog mučenja.

“Nijesu preduzete hitne mjere i radnje u vezi sa evidentiranjem povreda koje je usljed policijskog mučenja Jovanović zadobio, a na koje je ukazano više puta, niti mjere i radnje u cilju utvrđivanja mehanizma nastanka istih, sve sa ciljem da se umanje šanse za djelotvornu istragu postupanja još neidentifikovanih policijskih službenika”, piše u prijavi.

Advokatica je u prijavi obrazložila da je odmah nakon hapšenja njenog klijenta Specijalnom i Vrhovnom državnom tužilaštvu mejlom poslala zahtjev za hitnu posjetu okrivljenima:

“U kom su, između ostalog, iznijeti uvjerljivi navodi u pogledu nezakonitog postupanja prema Jovanoviću. Do dana podnošenja ove prijave, na mejl nije odgovoreno”, napisala je advokatica.

Ističe da je u noći između 22. i 23. januara podnijela prijavu u vezi sa torturom i posebno naglasila obavezu djelotvorne istrage:

“Uključujući potrebu da se bez odlaganja preduzmu mjere i radnje na evidentiranju povreda koje je Jovanović zadobio nakon što je lišen slobode i zadržan od strane za sada neidentifikovanih policijskih službenika... Do dana podnošenja ove prijave tužilaštvo nije naložilo vještačenje povreda”.

Krenuli na Nevolju...

Jovanović je uhapšen 22. januara u Tivtu, a lisice na ruke tada su stavljene i Radovanu Stanišiću i Goranu Markoviću.

Policija je tada nezvanično tvrdila da su njihovim hapšenjem spriječili likvidaciju Beograđana Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja i Marka Miljkovića, bliskih kavačkom kriminalnom klanu.

SDT sumnjiči Jovanovića, Stanišića i Markovića da je to ubistvo trebalo da izvrše po nalogu Podgoričanina Janka Vukadinovića i još jedne osobe, čiji identitet tužioci još nijesu utvrdili.

U tom postupku SDT je obezbijedilo zaštićenog svjedoka, a istu grupu terete i za planiranje likvidacije navodnog vođe kavačkog klana Slobodana Kašćelana.

Specijalni tužioci tvrde da je Vukadinović iz Istražnog zatvora sa još jednom osobom formirao kriminalnu grupu čiji članovi su osim Jovanovića, Stanišića i Markovića postali i Momčilo Milić, Hasan Turković, Almira Mujahodžić i Dušan Ivanović.

Bonus video: