"Taktika DPS-a za destabilizaciju države"

Održano ročište za ispitivanje zakonitosti i opravdanosti optužnice koju je Duško Knežević podigao protiv Mila Đukanovića

32499 pregleda 414 reakcija 28 komentar(a)
Marković i Đukanović, Foto: Boris Pejović
Marković i Đukanović, Foto: Boris Pejović

Na sastanku vrha Demokratske partije socijalista (DPS) 1. septembra 2020. godine, napravljena je taktika pokušaja destabilizacije političke situacije u Crnoj Gori i promjene rezultata parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta iste godine.

To je u podgoričkom Višem sudu rekao pravni zastupnik Duška Kneževića, advokat Zdravko Đukanović, na ročištu radi ispitivanja zakonitosti i opravdanosti optužnice koju je kao oštećeni, njegov klijent podigao protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, zbog krivičnog djela - pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja.

Predsjednica vijeća, sutkinja Dragica Vuković konstatovala je da Đukanović nije pristupio ročištu i rekla da u spisima nema dokaza da je uredno obaviješten.

"Mi ostajemo u svemu kod optužnice. Smatramo da je u radnjama Mila Đukanovića u avgustu i septembru 2020. godine u Podgorici izvršeno krivično djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja iz člana 362 stav 2. Krivičnog zakonika Crne Gore. Naime, u označenom periodu, a posebno na sastanku najviših državnih funkcionera DPS-a koji je održan 1. septembra 2020. godine, napravljena je jedna taktika radi pokušaja destabilizacije političke situacije u Crnoj Gori i promjene rezultata parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta 2020., na način da posebno izazivanjem što više incidenata, gdje bi se koristila obilježja Srbije i koristile četničke i ruske zastave. Između ostalog naloženo je provociranje Albanaca, Bošnjaka i Hrvata, i ovakvim vještačkim produkovanim incidentima izvještavanje ambasada Evropske unije. Na skup koji je bio zakazan za 6. septembar 2020. godine u Podgorici, upućen je poziv da se pretvori u nasilne proteste, pod sloganom - 'Ako treba da gori Podgorica, ima da gori, ako treba da se ruši Podgorica, ima da se ruši, ali Srbi nam sudbine krojiti neće, svi u Podgoricu, bunt je spreman'", rekao je juče na ročištu advokat Zdravko Đukanović.

Predložio je da se kao svjedoci saslušaju članovi glavnog i gradskog odbora DPS-a, koji su prisutvovali tom sastanku.

Branilac optuženog, advokat Dragoljub Đukanović je kazao da optužnica ne sadrži sve ono što bi jedan takav akt morao da sadrži.

"Smatram da bi ovaj postupak trebalo obustaviti, jer apsolutno nema dokaza da je okrivljeni osnovano sumnjiv za ono što mu se optužnicom stavlja na teret. Takođe, ono što je za mene nejasno, kako to da je Duško Knežević oštećeni. Dakle, ovdje nema mjesta optužnici i ovaj postupak, po mišljenju odbrane treba obustaviti“, rekao je advokat Đukanović.

Nakon okončanog ročišta, sudija je kazala da će sud odluku donijeti i dostaviti strankama u roku od 15 dana.

Bonus video: