Odledan video zapis saslušanja: Kolumbijac je znao šta priča pred tužiocem

Kolumbijcima Costana Hose Aleksandar i Caicedo Bandoya Juan Davidu i Podgoričaninu Goranu Brajoviću sudi se zbog sumnje da su članovi kriminalne organizacije koja je djelovala na međunarodnom nivou

2021 pregleda 1 komentar(a)
Čađenović, Foto: Savo Prelević
Čađenović, Foto: Savo Prelević

Kolumbijac Costana Hose Aleksandar (43) bio je svjestan dok je saslušavan u Specijalnom državnom tužilaštvu i tada je rekao da mu ne treba advokat.

To se vidi iz video zapisa njegovog saslušanja, juče odgledanog u podgoričkom Višem sudu.

Njemu, zemljaku mu Caicedo Bandoya Juan Davidu i Podgoričaninu Goranu Brajoviću sudi se zbog sumnje da su članovi kriminalne organizacije koja je djelovala na međunarodnom nivou, a formirane sa ciljem izvršenja najtežih krivičnih djela.

Iznoseći odbranu pred specijalnim vijećem sutkinje Biljane Uskoković, Hose Aleksandar ranije je kazao da ga je nikšićka policija maltretirala i tukla, pa je iz straha za život prihvatio da prizna da su došli u Crnu Goru da ubiju za novac.

Zato je, kako tvrdi, kod specijalnog tužioca izjavio da je došao da ubije neku osobu za 25.000 eura, jer ih je tako policija nagovorila da ispričaju.

Istovremeno je kazao da nije znao da ima pravo da angažuje advokata.

Radi provjere tih navoda, juče je u sudnici odgledan audio i video zapis njegove odbrane date pred specijalnim tužiocem Sašom Čađenovićem. Na snimku se vidi i čuje kako tužilac, u prisustvu prevodioca, od njega uzima lične podatke, a okrivljeni potom govori da je u Kolumbiji osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva, ali da je ranije pušten iz zatvora zbog dobrog vladanja. Zatim je odbio predlog tužioca da se o njegovom hapšenju obavijesti diplomatsko predstavništvo Kolumbije u Beogradu.

Nakon što mu je predočeno da se sumnjiči za pripadništvo u kriminalnoj organizaciji koja je planirala ubistva u Crnoj Gori, okrivljeni je odlučio da ne iznosi odbranu, ali je odgovarao na pitanja specijalnog tužioca.

Tužilac je rekao optuženom da u toj fazi postupka za krivično djelo pripadništvo u kriminalnoj organizaciji nema pravo na advokata po službenoj dužnosti, ali da može angažovati advokata po izboru. Costana Hose Aleksandar je rekao da nema novca, i dodao da ne želi advokata.

Sutkinja Uskoković kazala je da sud zanima zašto je tvrdio da nije bio svjestan da se nalazi ispred tužioca i da nije znao da treba da angažuje advokata.

“Znao sam za pravo da mogu da imam advokata, ali sam shvatio da se za ovaj slučaj ne daje advokat”, pojasnio je optuženi.

Bonus video: