Pavićević: Smijenjen sam pod pritiskom, a ne zbog loših rezultata

Pavićević je Vijestima rekao da je smjenjen na neuobičajen, nestandardizovan i način nesvojstven policijskim organizacijima i drugim službama bezbjednosti

35201 pregleda 76 reakcija 76 komentar(a)
Pavićević, Foto: Boris Pejović
Pavićević, Foto: Boris Pejović

Smijenjeni načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milovan Pavićević kazao je da današnje odluke o kadrovskim izmjenama ukazuju na pritisak koji trpi vd direktora Uprave policije Zoran Brđanin.

Iz UP danas su saopštili da su smijenjeni Pavićević i načelnik Centra bezbjednosti Bar, Vesko Magovčević. Novi šefovi tih centara bezbjednosti od sjutra su Goran Jokić i Veselin Tabaš.

Pavićević je Vijestima rekao da je smjenjen na neuobičajen, nestandardizovan i način nesvojstven policijskim organizacijima i drugim službama bezbjednosti.

"Bez obrazloženja ili eventualnog saopštenja i stava službe oko mog daljeg profesionalnog angažovanja, obzirom da sam profilisan kao oficir policije. Neobjašnjivo, ali istinito da su takvu odluku vd direktora zbog njegovog odsustva sa posla, sproveli šef kabineta direktora i vd pomoćnika direktora za kriminalističku policiju, što samo ukazuje na pritisak koji direktor ima sa ko zna kojih adresa, još za vrijeme njegovog oporavka od bolesti u Beogradu. To je poseban presedan i direktno narušavanje profesionalnih standarda i procedura rukovođenja i komandovanja policijskom organizacijom", rekao je Pavićević.

Pojasnio je da načelnik CB za svoj rad odgovara direktoru policije, a da je direktor dužan, sagledavajući obrazovne, stručne i profesionalne reference svojih saradnika, da im ih neposredno saopšti u slučaju odluke za promjenama:

"I pronađe adekvatno rješenje shodno tim referencama i radnim rezultatima na drugo radno mjesto. Ja sam danas obaviješten da do daljnjeg idem na odmor, hvala na tome", rekao je on.

Naglašavajući da nerado i gotovo nikad ne prezentuje svoje stručne reference, iako je to postao trend, sada zbog ličnog integriteta, kolektiva kojim rukovodim i svoje porodice, želi javnosti da predoči svoju radnu biografiju.

Pavićević je, ističući da to do sada nije radio, jer smatra da o profesionalnom angažovanju govore djela a ne riječi, naveo da je diplomirao na Policijskoj Akademiji u Beogradu 2002. godine, sa prosječnom ocjenom 9,37 i stekao zvanje diplomirani oficir policije, kao drugi student u generaciji.

Nakon toga je, navodi odradio pripravnički staž u uniformisanoj i kriminalističkoj policiji Centra bezbjednosti Nikšić, a potom je 2004. godine preuzeo dužnost pomoćnika komandira stanice policije za javni red i mir:

"Dužnost načelnika Odjeljenja za suzbijanje opšte kriminala u CB Nikšić obavljao sam 2005. i 2006. godine, naredne dvije bio sam viši inspektor za suzbijanje organizovanog kriminala, a 2009, 2010. i 2011. rukovodilac Grupe za suzbijanje organizovanog opšteg kriminala".

Pavićević dodaje da je 2012. obavljao dužnost načelnika kriminalističke policije u CB Nikšić, a 2013. i 2014. bio na dužnosti načelnika CB Nikšić, a 2015. i 2016. pomoćnik direktora UP i rukovodilac Sektora kriminalističke policije".

Pavićević je 2017. do 5. septembra 2018. bio savjetnik direktora UP, a od tada do danas načelnik podgoričke policije.

"Od 9. aprila do daljnjeg sam na odmoru. Način na koji se rukovodi kadrovima u UP, i vrši postavka službe shodno aktuelnim bezbjednosnim izazovima,postaje mi nepoznanica i tema za razmišljanje i ozbiljne analize", kazao je on.

Pavićević ističe da je CB Podgorica, sa pripadajućim odjeljenjima bezbjednosti - Danilovgrad, Cetinje i Kolašin, kojim je rukovodio nešto više od dvije ipo godine, postigao je zapažene rezultate u svim oblastima djelovanja:

"Sa konkretnim i efikasnim odgovorom na sve bezbjednosne izazove. Glavni grad više nije što je bio ranijih godina. Sjetimo se, da smo se budili i živjeli gotovo svakodnevno sa eksplozijama, požarima, ubistvima i drugim teškim krivičnim djelima. Rasvijetljen je veliki broj teških krivičnih djela iz aktuelnog i prethodnog perioda, spriječen značajan broj likvidacija. Dat doprinos sa lokalnog nivoa u borbi protiv svih oblika organizovanog i teškog kriminala, a proaktivnom postavkom službe, operativno istražnim aktivnostima i partnerskim odnosom sa drugim državnim organima za sprovođenje zakona, tokom ovog perioda investiralo se u prevenciju i efikasnost, što je dovelo do ogromnog smanjenja kriminaliteta u svim oblastima", kazao je Pavićević.

Istakao je da je dovoljno otvoriti arhivu medija i pogledati stupce crne hronike ili analitičke izvještaje policije:

"I izmjeriti, ocijeniti i na bazi činjenica izvršiti kadrovku postavku. V.d. irektoru je sve to poznato kao bivšem načelniku Odjeljenja za analitiku, obzirom da je bio na izvoru informacija svo ovo vrijeme, ali biće da su uticaji sa spolja jači od profesionalnih standarda. U redu, zahvaljujem mu na ovakvom odnosu i odluci, još više na načinu kako je bez obrazloženja i posredno svoju po svim okolnostima sudeći odluku pod uticajem, sproveo u djelo, bez potrebe da razgovaramo u mom budućem profesionalnom angažmanu", rekao je Pavićević.

Bonus video: