Šamari iz zatvora dvije godine u sudu

I dvanaesti put odgođeno suđenje Mašanu Čoguriću zbog maltretiranja nekadašnjeg zatvorskog cimera

48136 pregleda 4 komentar(a)
Čogurića dovode u danilovgradski sud (Arhiva), Foto: Luka Zeković
Čogurića dovode u danilovgradski sud (Arhiva), Foto: Luka Zeković

I dvanaesti put odgođeno je suđenje Mašanu Čoguriću koji u danilovgradskom Osnovnom sudu odgovara zbog maltretiranja nekadašnjeg zatvorskog cimera Milisava Rakovića zvanog Bazuka.

Posljednji put to je urađeno 7. aprila, jer u sudnicu nije došao njegov branilac, advokat Damir Lekić.

Sutkinja Sonja Keković kazala je Vijestima da je Lekića zbog toga kaznila, jer je izostao sa ročišta na koje je bio uredno pozvan:

“Zbog čega je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 300,00 eura i obavezan da plati novčani iznos od 50,00 eura, koji se odnosi na troškove odlaganja glavnog pretresa”.

Objasnivši da je od 18 zakazanih odgođeno 12 glavnih pretresa, odgovorila je i kakav mehanizam ima ukoliko se postupak opstruira:

“Kako u svim predmetima, tako i u ovom predmetu, ukoliko postoji namjera učesnika postupka da se isti opstruira, takva namjera se sprečava procesnim odlukama suda. S obzirom da je postupak u toku, dalje informacije o predmetu se ne mogu saopštavati”, rekla je Keković.

Ona je objasnila i zbog čega su odgađana dosadašnja ročišta:

“Zbog molbi branioca okrivljenih, advokata Lekić Damira, zbog činjenice da su se spisi predmeta nalazili kod vještaka radi izrade nalaza i mišljenja, zbog nemogućnosti službenika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija da sprovedu na glavni pretres okrivljene iz razloga što je veći broj službenika bio odsutan sa posla radi testiranja i samoizolacije usled pandemije koronavirusa i zbog mjera o posebnom režimu rada u svim sudovima, koje mjere su donesene zbog pandemije koronavirusa”, rekla je Keković.

Osuđenik Čogurić i njegov nekadašnji cimer iz zatvorske sobe Marko Vukčević, optuženi su za krivično djelo prinuda, na štetu Rakovića.

Postupak protiv njih pokrenut je nakon što je u februaru 2019. godine, na portalu “Vijesti” objavljen snimak iz zatvorske sobe, na kojem se vidi kako Čogurić tuče i zlostavlja cimera, tjerajući ga da se nekome izvini.

Zlostavljanje, koje jedan osuđenik snima, posmatraju i dvojica robijaša sa kojima dijele sobu, od kojih jedan savjetuje zlostavljanog robijaša da spusti ruke dok ga Čogurić bije.

Prve sekunde snimka prikazuju Rakovića koji sjedi, Čogurića koji stoji nad njim i još dvojicu zatvorenika koji šetaju po sobi.

“Neću te udarat, neću te udarat. Snima čo’jek, pozdravi ga ovamo. Sad ćeš da mu se izviniš”, naređuje Čogurić osuđeniku, koji u tom trenutku ustaje sa stolice i izvinjava se.

“Mile, izvini brate što sam te udario, nisam znao da si Mašanov drug”, govori Bazuka u kameru i istovremeno počinje da dobija šamare od Čogurića. Dok ga robijaš tuče, on osuđeniku kojem se izvinjava govori: “Dobar si momak”, pa pada na stolicu od udarca.

Čogurić mu naređuje da spusti ruke - “Spusti ruke, bre”, viče Čogurić, dok ponovo udara cimera.

Dok ga Čogurić tuče, osuđenik, da bi se zaštitio od udaraca, drži ruke preko glave i govori: “Dobar si momak”.

Istovremeno treći osuđenik, koji i ne pokušava da zaustavi zlostavljanje, govori Rakoviću: “Spusti ruke, druže, kad te bije”.

Čogurić je krajem novembra 2019. godine u sudnici tvrdio da sa nekadašnjim zatvorskim cimerom nikada nije imao bilo kakav dogovor da se nekome izvini. Tada je ispričao i da se samo šalio.

“Šala, zezanje i to je to. Nemam ništa drugo da dodam”, rekao je Čogurić tada u sudnici, odbijajući da odgovora na pitanja sutkinje i tužiteljke.

Optuženi “kamerman” - Vukčević, na tom ročištu tvrdio je da ne zna ništa o snimku, ali je njegov iskaz opovrgao svjedok Jovan Milanović (38).

Milanović, koji se vidi na snimku, ispričao je pred sutkinjom da je Vukčević snimao “šaljivi klip”.

Čogurić robija zbog ubistva braće Davorina (31) i Danijela (24) Ćulafića 15. februara 2014. godine.

Bonus video: