Ispituju govor mržnje u izjavama Sanje Damjanović i Zoje Đurović

Tužiteljka Lepa Medenica potvrdila je “Vijestima” da utvrđuju ima li kršenja zakona, između ostalog, u objavama potpredsjendice DPS-a, odnosno postovima direktorice Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”

20582 pregleda 289 reakcija 71 komentar(a)
“Zveri stigle u tužilaštvo”: Sanja Damjanović, Foto: Svetlana Mandić
“Zveri stigle u tužilaštvo”: Sanja Damjanović, Foto: Svetlana Mandić

Više državno tužilaštvo u Podgorici provjerava da li su pojedine javne ličnosti počinile krivično djelo, objavljivanjem komentara na društvenim mrežama koji se mogu tumačiti kao govor mržnje.

Tužiteljka Lepa Medenica potvrdila je “Vijestima” da utvrđuju ima li kršenja zakona, između ostalog, u objavama potpredsjendice DPS-a Sanje Damjanović, odnosno postovima direktorice Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” Zoje Đurović...

“Više državno tužilaštvo u Podgorici, je po saznanju o objavi spornih komentara na društvenim mrežama, a koji su navedeni u vašem pitanju, po službenoj dužnosti preduzelo radnje radi provjere i utvrđivanja da li su u predmetnim komentarima ostvareni elementi bića krivičnog djela iz nadležnosti ovog tužilaštva, tako da će se nakon prikupljenih podataka i neophodnih provjera donijeti odluka po istom”, navodi se u odgovoru tužiteljke Medenice.

Bivša ministarka nauke i nosilac liste DPS-a na lokalnim izborima u NIkšiću Sanja Damjanović na Fejsbuku je “započela” polemiku objavom statusa, u kojem konstatuje da je “šokirana pokušajem brutalnog inženjeringa promjene nacionalnog bića Crne Gore”.

“Biti beskućnik, biti protiv svoje zemlje, najveći je usud i bruka svakog pojedinca i svake generacije... Plan da nas uklonite neće proći. Ko ste vi? To vam nikada nećemo dozvoliti”, napisala je ona, povodom najavljene izmjene odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva.

Na pitanje jednog od korisnika te mreže - “Šta nam je činjeti”, ona je napisala: “Otvoriti kavez da zvijeri izađu”.

Damjanović nije odgovorila na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim slučajem.

Đurović je na istoj mreži konstatovala da je vrijeme da se iz Crne Gore isele svi koji su ovdje našli utočište nakon ratnih dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka.

Kasnije je obrazložila da nikoga ne mrzi, ali da je na taj način reagovala na grube uvrede jednog od korisnika koji ju je, kako je kazala, tjerao iz sopstvene države, ali i na najvulgarniji način uvrijedio njene pokojne roditelje.

Bonus video: