Jovanović: Novinari ne podižu optužnice i ne hapse

"Ukoliko je advokatica Pavličić namjeravala da zaštiti Komara, od juna prošle godine, kada je uhapšen, imala je vremena da javno reaguje i saopšti da on nije član organizovane kriminalne grupe. Nije to uradila"

4185 pregleda 9 komentar(a)
Jovanović, Foto: Savo Prelević
Jovanović, Foto: Savo Prelević

Pravilno i potpuno informisanje sveukupne javnosti jedini je razlog zbog kog i pišem tekstove, među kojima je i onaj na koji je advokatica Tatjana Pavličić reagovala, pokušavajući da učini ono za što je plaćena - da odbrani svog klijenta Miloša Komara.

I sve bi to bilo u redu da ista ta advokatica nije mene i list za koji radim označila neprofesionalcima koji crtaju mete ljudima, targetiraju ih i svrstavaju u kriminalne klanove, međutim istina je potpuno drugačija - niti smo ja, ni “Vijesti”, označili Komara članom organizovane kriminalne grupe - to je učinilo Specijalno državno tužilaštvo.

Oni su ga optužili zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 2 u vezi sa st. 1 i 6 KZCG i to kriminalne organizacije koja se tereti za ubistvo Novljanina Šćepana Roganovića.

Nijesmo ni ja, ni “Vijesti” utvdili da je Komar “imao ulogu da izvršava uputstva i naredbe organizatora kriminalne organizacije, da ilegalno van graničnih prelaza prevozi iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i obratno, članove kriminalne organizacije”...

To piše u spisima SDT-a i daje mi za pravo da zlonamjernim ocjenim optužbe advokatice da sam tekstom crtala metu Komaru. Ni “Vijesti” ni ja to ne činimo nikome, već obavještavamo javnost o događajima koji su od značaja. Advokatica Pavličićeva ne može polemisati sa mnom o tome da li je ili ne Komar član organizovane kriminalne grupe, adresa za polemiku je SDT koje tvrdi da je njen klijent “početkom februara 2020. godine svojim vozilom ‘golf 2’ ilegalno prevozio okrivljenog Krsta Vujića od Vraćenovića do Bileće i nazad u Vraćenoviće, do svoje kafane, gdje bi ga čekao M. Đ., za koga postoji osnovana sumnja da je bio pripadnik kriminalne organizacije, radi daljeg prevoženja do Herceg Novog”...

Ukoliko je advokatica Pavličić namjeravala da zaštiti Komara, od juna prošle godine, kada je uhapšen, imala je vremena da javno reaguje i saopšti da on nije član organizovane kriminalne grupe. Nije to uradila.

Neistinita je konstatacija advokatice da sam tekstom o incidentu u Istražnom zatvoru “otežala rad organa reda i bezbjednosnih službi” Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Naprotiv, Uprava policije o tome je obaviještena tek nakon što sam se interesovala za sukob, što i jeste jedna od naših misija - da ne dozvolimo da događaji koji su od značaja za javnost ostanu prikriveni i nerasvijetljeni.

Ko otežava rad “organa reda” najbolje govore odluke Vrhovnog suda kojima je njenom klijentu produžavan pritvor:

“...Ovaj sud je imao u vidu da se predmetni slučaj odnosi na ozbiljna krivična djela, odnosno na stvaranje kriminalne organizacije, koja po definiciji stvara više poteškoća za organe nadležne za sprovođenje istrage, a kasnije i za sudove prilikom utvrđivanja činjenica i stepena odgovornosti svakog člana grupe”, piše u jednoj od njih.

Pravo i obaveza advokatice je da klijenta brani na sve zakonite načine, i u tom dijelu je razumijem, ali ne razumijem zbog čega je toliko zainteresovalo kako “je moguće da autor teksta ima takva saznanja, s obzirom na to da se radi o pritvorenim licima...”

Poštovana advokatice, moj posao je da saznam i javnosti prezentujem ono što je od značaja, a sukob optuženih članova organizovanih kriminalnih grupa to svakako jeste, ma gdje se dešavali, pa i u UIKS-u.

Jelena Jovanović

Povezani članci

10. April 2021.

“Komar nije član klana, crtate mu metu”

Bonus video: