Praćeni političari, novinari, amfilohije...

ANB tokom kampanje pojačao nezakonito praćenje: Svaki korak u zabilježnici

Sagovornik uključen u istragu SDT-a protiv Peruničića i njegovog tada podređenog Srđe Pavićevića tvrdi da su agenti svakodnevno pratili “mete” i nagađali zašto su se sastajali sa sagovornicima. Pojedini novinari, predstavnici aktuelne vladajuće većine i pokojni mitropolit Amfilohije Radović nezakonito su praćeni i fotografisani od januara prošle godine do 30. avgusta...

65526 pregleda 187 reakcija 66 komentar(a)
Prijeti mu do pet godina zatvora: Peruničić, Foto: Savo Prelević
Prijeti mu do pet godina zatvora: Peruničić, Foto: Savo Prelević

Smijenjeni direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Peruničić u prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji pojačao je nezakonito uhođenje i fotografisanje pojedinih novinara, tada opozicionih političara i sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske.

To je “Vijestima” kazao sagovornik uključen u istragu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv Peruničića i njegovog tada podređenog Srđe Pavićevića.

Pojedini novinari, predstavnici aktuelne vladajuće većine i pokojni mitropolit Amfilohije Radović nezakonito su praćeni i fotografisani od januara prošle godine do 30. avgusta kada su okončani parlamentarni izbori.

“Dokazi koji nijesu unušteni, a među kojima je i foto-dokumentacija, pokazuju da su od januara do početka predizborne kampanje pojedini novinari, političari i sveštenstvo bili pod lupom, ali tada nije praćen njihov svaki korak. Peruničić je uhođenje pojačao sa početkom predizborne kampanje. Tada je svakodnevno nadzirano njihovo kretanje, sastanci i kontakti sa drugim osobama iz javnog života, dominantno političarima i sveštenstvom. Nakon tajnog, nezakonitog praćenja, agenti su pravili službene zabilješke u kojima su pisali nagađanja. Na primjer, ako je fotografisan međusobni, ili sastanak praćenih sa nekim, oni su pisali zbog čega su se sastali, što su planirali itd. To nijesu mogli znati, kao što nijesu ni sa kim se neko sastao u zgradi u koju je ušao, hram, kancelariju”, kazao je sagovornik iz istrage.

Na konferenciji za novinare SDT-a, održanoj krajem februara, saopšteno je da je ANB, mimo propisa, prisluškivao većinu tada opozicionih lidera, pojedine novinare i mitropolita Amfilohija, ali i da su za to osumnjičeni Peruničić i tadašnji šef tajne pratnje u toj instituciji Srđa Pavićević.

Na teret im se stavlja da su počinili krivično djelo - zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju, za šta su i optuženi.

Prema nezvaničnim, ali iz više izvora potvrđenim informacijama, na spisku za praćenje bili su i aktuelni premijer Zdravko Krivokapić, sadašnji predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, šef njihovog poslaničkog kluba Slaven Radunović, gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, poslanik Milo Božović (DF), čelnici Ujedinjene Crne Gore i Socijalističke narodne partije Goran Danilović i Vladimir Joković, funkcioner Demokrata Boris Bogdanović, kao i novinari Nevenka Bošković Ćirović i Petar Komnenić.

Šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić tada je objasnio da je taj predmet formiran nakon što je v. d. direktora ANB Dejan Vukšić podnio krivičnu prijavu zbog utvrđenih nezakonitosti.

Građani su prisluškivani od januara do septembra 2020. godine.

Na izborima 30. avgusta prošle godine, Demokratska partija socijalista izgubila je vlast nakon tri decenije.

Radonjić je konstatovao da postoji sumnja da su službenici ANB-a dobijali naloge da izvrše praćenje i osmatranje navedenih građana, uz korišćenje tehničkih sredstava za fotodokumentovanje - na području opština Podgorica, Budva i Cetinje, bez zakonski izdatog pisanog naloga...

Objasnio je da je Pavićević postupao po nalozima Peruničića i usmeno naređivao podređenima “da izvrše praćenje i osmatranje imenovanih”, što su službenici ANB-a i uradili.

Iako je SDT predmet formirao tek nakon smjene vlasti, policija je još u junu prošle godine dobijala prijave praćenih.

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović tada je prijavio da ga nepoznate osobe u stopu prate, ali iz policije i tužilaštva u tome nisu vidjeli ništa sumnjivo.

Tadašnjem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću on je poslao obavještenje - prijavu - da je u prethodna tri dana primijetio da ga neke osobe u stopu prate.

“Čini se to iz auta bez registarskih oznaka, čija su sva stakla, uključujući i vjetrobransko, potpuno zatamnjena, tako da se ne može vidjeti ni ko je, ni koliko je lica u autu”, navodi se u prijavi u koju su “Vijesti” imale uvid. Uz prijavu, Bogdanović je dostavio i fotografije automobila koji se u to vrijeme konstantno “pojavljuje” na parkingu kad i on, ispred zgrade u kojoj tada opozicioni političar živi.

Veljović mu je u avgustu odgovorio da je sa sadržajem prijave upoznat nadležni državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici: “Koji se izjasnio da u ovom slučaju nema elemenata, kao ni dokaza za kvalifikaciju djela čije se gonjenje preuzima po službenoj dužnosti”.

Predmet u rukama sutkinje Dragice Vuković

Ukoliko se u sudnici dokaže da su Peruničić i Pavićević nezakonito snimali i pratili više osoba, prijeti im do pet godina zatvora.

Krajem marta SDT je protiv njih dvojice Višem sudu u Podgorici dostavilo optužni predlog koji je dodijeljen sutkinji pojedincu Dragici Vuković. Portparolka Višeg suda, Aida Muzurović, tada je objasnila da optužni predlog ne prolazi klasičnu kontrolu optužnice, već sudija pojedinac sam obavlja određenu kontrolu tužilačkog akta.

Takođe, u tim slučajevima ne sudi vijeće, već sudija pojedinac.

Ono što se razlikuje od optužnice, jeste da se optužni predlog podiže za djela gdje je propisana kazna zatvora do pet godina ili novčana kazna.