Lekić kupio stan za snajper

SDT sumnjiči Trklju i Mirića da su u prvoj polovini marta, u Podgorici pokušali da ubiju Šakovića, a Miranovića i Lekića da su im u tome umišljajno pomogli, stvaranjem uslova i otklanjanjem prepreka za ubistvo

71406 pregleda 66 reakcija 15 komentar(a)
Šaković u pratnji advokata dolazi u SDT (arhiva), Foto: Savo Prelević
Šaković u pratnji advokata dolazi u SDT (arhiva), Foto: Savo Prelević

Beograđanin Zoran Lekić (32) kupio je stan u Podgorici iz kojeg su članovi kriminlne grupe nadgledali i pokušali da ubiju Milića Minju Šakovića.

To piše u Naredbi za sprovođenje istrage protiv osumnjičenih za planiranje likvidacije navodnog visokopozicioniranog člana škaljarskog kriminalnog klana.

Lekić je u bjekstvu, a policija traga za još najmanje tri osobe, među kojima su navodno i organizatori te kriminalne grupe bliske kavačkom kriminalnom klanu.

Zbog planiranja ubistva tog Podgoričanina, 9. marta uhapšeni su Beograđanin Jovan Trkulja (35), Nikola Mirić (35) iz Obrenovca i Podgoričani Jovan Miranović (41) i Aleksandar Veljović (30).

SDT sumnjiči Trklju i Mirića da su u prvoj polovini marta, u Podgorici pokušali da ubiju Šakovića, a Miranovića i Lekića da su im u tome umišljajno pomogli, stvaranjem uslova i otklanjanjem prepreka za ubistvo.

“Na način što je osumnjičeni Trkulja Jovan u toku januara 2021. godine, po dolasku iz Republike Srbije, vršio provjere mjesta u naselju Zagorič, gdje oštećeni Šaković živi, u cilju pronalaska adekvatnog stambenog prostora odakle se nesmetano vidi kuća i dvorište oštećenog. Nakon čega je osumnjičeni Lekić Zoran, a u cilju realizacije kriminalnog plana, posredstvom agencije za prodaju nekretnina... za iznos od 18.500 eura izvršio avansno plaćanje za kupovinu stana u stambenom prostoru u izgradnji, investitora... koji se nalazi u naselju Zagorič, u Ulici Iva Andrića, u potkrovlju na četvrtom spratu, koji je orijentisan direktno u pravcu porodične kuće Milića Šakovića, sa direktnim, nesmetanim, vazdušnim pravcem od oko 200 metara od kuće oštećenog, te na predmetni stan ugradio ulazna vrata, a ključeve predao osumnjičenima Trkulji i Miriću, čime je stvorio uslove da osumnjičeni Trkulja i Mirić i dalje nesmetano opserviraju kuću Milića Šakovića, kako bi upoznali njegovu rutinu kretanja”, piše u naredbi.

Pojašnjeno je da je nakon toga Miranović iznajmio dva garažna mjesta u podzemnoj garaži u blizini, zatvorio ih rolo vratima da se ne može vidjeti unutrašnji prostor, a ključeve predao NN pripadnicima kriminalne organizacije:

“I tako stvorio uslove da pripadnici kriminalne organizacije čuvaju oružje, municiju... vozila namijenjena za izvršenje krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija formirana”.

Hapšenjem spasili Šakovića

Trkulju i Mirića sumnjiče da su početkom marta više puta odlazili u stan iz kog su nadgledali Šakovića, a da su u danu kada su uhapšeni krenuli da ubiju tog Podgoričanina:

“...Iz iznajmljenog stana u naselju Zlatica krenuli u izvršenje krivičnog djela tako što su u kombi vozilo bijele boje, registarskih oznaka UL-AL557 smjestili motocikl marke ‘honda’, na kome su bile prikačene lažne registarske oznake PG-AG37, došli do vozila ‘BMW’ na kome su takođe bile prikačene lažne registrske tablice PG-EJ481 i u kome su se već nalazila sredstva za paljenje vozila, kako bi se isto sa svim dokazima nakon izvršenog krivičnog djela uništilo i to više kanistera benzina, 13 pakovanja hepo kocki, sporogoreći štapin, a kojim su trebali da dođu u stan koji im je obezbijeđen od strane Lekić Zorana i gdje bi za sada NN pripadnik kriminalne organizacije donio snajpersku pušku... odakle su trebali da liše života Šaković Milića, u čemu su spriječeni od strane službenika Uprave policije”, piše u naredbi. Nekoliko dana kasnije, uhapšen je i Saša Stanišić.

18.500 eura platio je avansno Lekić za kupovinu stana u stambenom prostoru u izgradnji u naselju Zagorič, koji je orijentisan direktno u pravcu porodične kuće Milića Šakovića, sa nesmetanim, vazdušnim pravcem od oko 200 metara od kuće oštećenog, piše u dokumentu...

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjiči ih da su postali pripadnici kriminalne organizacije formirane krajem 2020. godine na teritoriji Crne Gore i Srbije, koja je pripremala neodređeni broj ubistava.

Podijelili uloge

Lekić je, sumnja SDT, prihvatio nalog organizatora te krimi-grupe - da kupuje stanove u izgradnji, koje će koristiti neposredni izvršioci ubistava i iz kojih se nesmetano može vršiti osmatranje onih čije je ubistvo naređeno.

Organizator te kriminalne grupe na sebe je preuzeo zadatak da “planira izvršenje krivičnih djela, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije”:

“Da obezbjeđuje vatreno oružje, sredstva za komunikaciju, vrši prikupljanje podataka i određuje lica koja treba ubiti, vrijeme i mjesto izvršenja”, piše u naredbi.

Pojašnjeno je da su Mirić i Trkulja prihvatili zadatak - da ubijaju, čuvaju oružje, sakrivaju automobile i motocikle namijenjene za izvršenje krivičnih djela, ali i da nakon ubistava uklanjaju tragove:

“Pale motorna vozila i oružje korišćene prilikom izvršenja krivičnih djela, i vrše druge radnje koje su im određene od strane organizatora”.

Specijalni tužilac Saša Čađenović sumnjiči Veljovića da je imao zadatak da prati druge osobe i policajce na terenu, a potom saznanja o njihovom kretanju prenosi drugim članovima te krimi-grupe.

U naredbi piše i da je Veljović prihvatio da nabavlja automobile koje će ostali koristiti u cilju izvršenja zadatka - ubistva.

Miranović je, prema istom dokumentu, bio zadužen da obezbjeđuje mjesta za skrivanje automobila, oružja i municije.

Puška u kombiju

Snajperska puška koja je navodno trebalo da bude korišćena u ubistvu Šakovića, pronađena je nekoliko dana nakon hapšenja osumnjičenih - u kombiju, u specijalno napravljenom bunkeru.

Prema saznanjima Vijesti istražitelji su pušku pronašli nakon što su “otvoreni” kriptovani telefoni članova tog klana.

U tim telefonima pronađene su i fotografije Šakovića sa članovima porodice, koje su osumnjičeni međusobno razmjenjivali, ali slali i nalogodavcu.

Bonus video: