U sudu još jedna optužnica Kneževića protiv Đukanovića: Hoće li se suditi zbog priče o oružju i šumi

Knežević je optužnicu podigao nakon što je šef države i Demokratske partije socijalista (DPS) intervjuisan na bosanskohercegovačkoj televiziji “Fejs”

11536 pregleda 5 komentar(a)
Da li je pozivao na nasilnu promjenu ustavnog uređenja: Đukanović (arhiva), Foto: Boris Pejović
Da li je pozivao na nasilnu promjenu ustavnog uređenja: Đukanović (arhiva), Foto: Boris Pejović

Sutkinja Dragica Vuković saopštila je juče da će u zakonskom roku, najkasnije za 15 dana, odlučiti da li je opravdana i zakonita optužnica koju je protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića kao privatni tužilac podigao biznismen Duško Knežević.

Duško Knežević
Duško Knežević foto: Boris Pejović

Knežević je optužnicu podigao nakon što je šef države i Demokratske partije socijalista (DPS) intervjuisan na bosanskohercegovačkoj televiziji “Fejs”.

“Rekao je da ukoliko započne gradnja hrama na Cetinju, da ‘neće ostati kamena na kamenu’, govoreći i druge netačne podatke. Među kojima je posebno bitno za izvršenje krivičnog djela, te da je u Crnoj Gori na djelu velikosrpski nacionalizam. A pored navedenog pozvao je i na odlazak u šumu, što bi trebalo da znači da je svoje sljedbenike pozvao da pružaju oružani otpor zakonito izabranoj vlasti, a koja radnja predstavlja izvršenje krivičnog djela pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja. Posebno imajući u vidu da je okrivljeni predsjednik Crne Gore”, izjavio je punomoćnik oštećenog Kneževića, advokat Zdravko Đukanović.

Zdravko Đukanović
Zdravko Đukanovićfoto: Savo Prelević

Branilac optuženog, advokat Dragoljub Đukanović, predložio je da se postupak obustavi, jer, kako tvrdi, nema mjesti optužbi.

“Prije svega nema dovoljno dokaza da je okrivljeni osnovano sumnjiv za djelo koje mu se stavlja na teret, a samim tim mislim da postupak treba da bude obustavljen”, rekao je branilac.

U optužnici, između ostalog, navodi se da je Milo Đukanović u intervjuu za “Face TV” izjavio:

“... Pa ako mislite da se Crna Gora odbranila kroz prethodne vjekove, pa otkud Crnoj Gori deset vjekova državnosti? Tako što nije branjena u parlamentu, nego je branjena oružjem, u šumi”.

Nakon toga je komentarisao izjavu mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija, rekavši da neće moći da gradi hram na Cetinju, “jer ako krene i postavi kamen, biće mu taj kamen srušen i on to zna zato ne kreće”. “Sve ove navode je iznio kao nosilac najviše državne funkcije, odnosno kao predsjednik Crne Gore”, navodi se u optužnici.

Specijalni tužilac Živko Savović, posljednjeg dana prošle godine okončao je izviđaj po prijavi nevladine organizacije Ne damo Crnu Goru zbog istih izjava i zaključio da ovaj nije javno pozivao na izvršenje terorističkih djela.

“Na osnovu preduzetih radnji, ocijenio sam da nema osnova za preduzimanje gonjenja za krivično djelo javno pozivanje na izvršenje terorističkih djela. Ostala dva krivična djela, za koja je prijavljen, u nadležnosti su Višeg državnog tužilaštva, kom sam i proslijedio predmet”, rekao je tada Savović za “Vijesti”. I u Višem državnom tužilaštvo, nijesu vidjeli ništa sporno u izjavi Đukanovića koja se odnosi na “odbranu Crne Gore iz šume”...

“U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, u predmetu formiranom po prijavi punomoćnika NVO Ne damo Crnu Goru, podnijetoj protiv M. Đ. (Mila Đukanovića), zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje i krivičnog djela pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja, donijeto je rješenje o odbacivanju krivične prijave, o čemu je uredno obaviješten podnosilac prijave, punomoćnik NVO Ne damo Crnu Goru sa pravnom poukom da ima pravo na podnošenje pritužbe na rješenje o odbacivanju krivične prijave Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore”, odgovorila je “Vijestima” ranije portparolka tog tužilaštva, državna tužiteljka Lepa Medenica.

Optužio ga i za pokušaj destabilizacije države

Viši sud “vaga” o još jednoj optužnici Kneževića protiv Đukanovića - biznismen je okrivio šefa države da je rukovodio sastankom vrha DPS-a 1. septembra 2020. godine, na kojem je dogovoreno “taktika pokušaja destabilizacije političke situacije u Crnoj Gori i inicirano izazivanje incidenata uz korišćenje obilježja Srbije, četničkih i ruskih zastava, posebno provociranje manjina Albanaca, Bošnjaka i Hrvata”.

I tada je pravni zastupnik Đukanovića, advokat Dragoljub Đukanović rekao da taj akt ne sadrži sve ono što bi trebalo i da bi ga sud morao odbaciti zbog nedostatka dokaza...

Bonus video: