Igor i Vladimir Božović uhapšeni u Portugalu

U gradu Redondo locirana kuća - vila u kojoj su boravile međunarodno tražene osobe

78323 pregleda 139 reakcija 30 komentar(a)
Igor Božović, Foto: Boris Pejović
Igor Božović, Foto: Boris Pejović

Kotorani Igor Božović (50) i njegov sin Vladimir Božović (30) uhapšeni su u Portugalu po potjernici NCB Intertpol Podgorica, saopšteno je iz Uprave policije.

Za navodnim pripadnicima kavačkog klana policija traga godinama.

Policija je kod njih pronašla pištolj i falsifikovana dokumenta Bugarske i Hrvatske, sa drugim identitetima.

"Navedena osumnjičena lica su prema operativnim podacima visokorangirani članovi organizovane kriminalne grupe iz Kotora, a za njima su raspisane međunarodne potjernice od 2017. godine, nakon čega su i otpočete aktivnosti ciljanog traganja. Tom prilikom prikupljen je značajan broj saznanja o mogućim lokacijama, kretanju i kontaktima, koja su kasnije razmijenjena putem međunarodne operativne policijske saradnje sa partnerskim službama više zemalja i EUROPOL-a. Danas je u gradiću Redondo u Portugaliji, nakon višenedeljne akcije portugalske policije, locirana kuća – vila u kojoj su boravila međunarodno tražena lica, nakon čega su oni i lišeni slobode. Prilikom pretresa lica i objekta, pronađena su falsifikovana lična dokumenta Bugarske i Hrvatske sa drugim identitetima, a koja su koristila ova međunarodno tražena lica, kao i jedan pištolj", kazali su iz policije.

Iz Uprave policije saopšteno je da su Božovići uhapšeni ciljanim traganjem i razmjenom operativnih podataka službenika Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL Eurpol SIRENE, sa partnerskom službom iz Portugalije:

"A uz podršku Europol-a i ENFAST mreže".

Otac i sin Božović uhapšeni su danas u gradu Redondo.

Za Igorem Božovićem (56) policija je tragala od avgustra 2017. godine, a njegov sin Vladimir (30) bježao je istražiteljima od 12. septembra 2016. godine. Tada je izbjegao hapšenje, kao i Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić zvani Major, Davor Prelević.

Lisice na ruke tada nijesu stavljene ni Slobodanu Kašćelanu, jednom od navodnih vođa kavačkog klana, niti Milošu Radonjiću, koji su uhapšeni kasnije u Češkoj, odnosno Hrvatskoj.

Igor Božović, kojeg Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da je početkom novembra 2011. godine sa Kašćelnom stvorio kriminalnu organizaciju, bio je u zatvoru kada je policija u Kotoru hapisla kavčane.

Spuške bedeme napustio je 4. avgusta 2017. godine, a Specijalno državno tužilaštvo tek 12 dana kasnije tražilo je od Višeg suda da Božoviću odrede pritvor.

Do danas je bio nedostupan istražiteljima

Iz UP su pojasnili da su za Božovićima tragali zbog obezbjeđenja njihovog prisustva krivičnom postupku:

"Koji se protiv njega (Igora Božovića) u Crnoj Gori vodi zbog sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, dok se V.B. traži takođe radi obezbjeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku zbog sumnje da je izvršo krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, pokušaj iznude u saizvršilaštvu, teško djelo protiv opšte sigurnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija", saopšteno je iz UP.

Iz te bezbjednosne institucije objašnjavaju da starijeg Božovića sumnjiče da je "od početka novembra 2011. godine pa na dalje, na području Kotora, Tivta i Budve stvorio kriminalnu organizaciju zajedno sa S.K. koja je imala za cilj vršenje više krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna, u kojoj je za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih djela u budućnosti, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnog djela, da obezbjeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih djela i da sam vrši krivična djela".

Njegovog sina Vladimira (30) sumnjiče da je kao član te kriminalne grupe prihvatio da primjenjuje nasilje i zastrašuje druga lica "kroz vršenje krivičnih djela iznude, da nabavlja, drži i skladišti oružje, eksplozivna sredstva, pancire za potrebe članova kriminalne organizacije, te da održava vezu sa određenim članovima kriminalne organizacije, radi prenošenja uputstava koje mu daje organizator".

Na teret mu se stavlja da je u maju 2016. godine pokušao da iznudi 30.000 eura od sugrađanina K.B, nakon što mu to nije uspjelo, u julu iste godine digao u vazduh automobile tog sugrađanina.

Bonus video: