"hrabra žena, njenu bezbjednost ćemo u potpunosti zaštiti"

Policija čuva i ministarku zdravlja: Kukavice što prijete lako je pronaći

Doktorka Borovinić Bojović dobija dvadesetčetvoročasovno obezbjeđenje nakon što su joj prijetnje poslate elektronskom poštom

51266 pregleda 1643 reakcija 96 komentar(a)
Poručili joj da će morati platiti: Borovinić Bojović, Foto: Luka Zeković
Poručili joj da će morati platiti: Borovinić Bojović, Foto: Luka Zeković

Ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović od danas će čuvati policija, kazao je Vijestima potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

“Radi se o hrabroj ženi, ali ćemo njenu bezbjednost u potpunosti zaštiti, kao i svih građana. Nećemo dozvoliti da neko u Crnoj Gori bude ugrožen zbog posla koji obavlja”, rekao je Abazović.

Ljekarka Borovinić Bojović prijavila je policiji da je na privatnu mejl adresu dobila poruke prijeteće sadržine i da se u istom, nepotpisanom mailu, pominju njena djeca i otac.

“Ti ćeš biti prva osoba koju ću posjetiti... moraćeš da platiš”, piše između ostalog u nepotpisanom pismu.

Borovinić Bojović nije juče htjela da komentariše prijetnje koje je dobila.

Programski direktor Građanske alijanse Milan Radović, ocijenio je da samo efikasnim procesuiranjem onog ko je prijetio ministarki zdravlja možemo pokazati da kao društvo ne tolerišemo napade na žene.

Radović
Radovićfoto: Boris Pejović

“Kukavice sakrivene iza lažnih emailova ​​​​danas se lako otkrivaju, pa se nadam da će policija biti efikasna i procesuirati tu osobu, kako bi se poslala poruka svima sa sličnim sklonostima, spriječilo da ponovo uradi slična nedjela, ali i da kao društvo pokažemo da se ne tolerišu napadi na žene i nosioce javnih funkcija. U posljednje vrijeme primjetan je porast raznih vrsta sličnih ponašanja u virtuelnom prostoru, pa je potrebno ojačati tim u Upravi policije koji se bavi sajber kriminalom, ali i uprilagoditi kaznenu politiku novim okolnostima”, rekao je Radović.

Iz Uprave policije saopštili su da pokušavaju da otkriju ko je mailom prijetio ministarki zdravlja, poručujući joj da će “morati da plati”.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, mail je poslat sa adrese koja je, kako se sumnja, otvorena za jednokratnu upotrebu.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, državni tužilac Vukas Radonjić kazao je Vijestima da su prijetnje ministarki kvalifikovane kao ugrožavanje sigurnosti.

“Prijava je podnijeta policiji, koja je obavijestila dežurnog državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici i koja je naložila da se utvrdi korisnik adrese elektronske pošte”, kazao je tužilac Radonjić.

Iz Uprave policije juče nijesu zvanično odgovorili na pitanja Vijesti o prijetnjama ministarki, niti što su uradili da otkriju ko joj je poslao mail.

Jelena Borovinić Bojović
foto: Savo Prelević

Bez odgovora iz te bezbjednosne institucije ostalo je i pitanje da li je i kada policija dobila procjenu - je li doktorici Borovinić Bojović ugrožena bezbjednost.

Ministarka Borovinić Bojović, ukoliko tajna i javna policija to procijene, može dobiti trajnu dvadesetčetvoročasovnu policijsku zaštitu.

Odluka da joj se obezbjeđenje dodijeli prije procjene u skladu je sa Vladinom Odlukom kojom je proširen krug obavezno štićenih ličnosti.

Da će ljekarka Borovinić Bojović dobiti obezbjeđenje spekulisalo se krajem februara, kada je ministarka navodno bila ugrožena.

Iz Uprave policije tada su zvanično rekli da ona nije pod policijskom zaštitom.

UP: Radimo na identifikaciji osobe koja je prijetila

Iako nijesu odgovorili na konkretna pitanja o prijetanjama, iz Uprave policije juče su poslali saopštenje u kojem tvrde da intenzivno rade na identifikaciji osobe koja je putem e-mail komunikacije uputila prijetnje ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović.

“Ministarka Borovinić Bojović je juče Upravi policije podnijela prijavu da je dobila mejl prijeteće sadržine. Pripadnici Sektora za borbu protiv kriminala - Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala su obavijestili nadležnog tužioca koji je kvalifikovao ovaj događaj kao krivično djelo ugrožavanje sigurnosti”, saopštili su iz UP.

Bratić čuvaju već dva mjeseca

Zbog ugrožene bezbjednosti policija već drugi mjesec čuva i ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić.

Bratić je dvadesetčetvoročasovno obezbjeđenje dobila sredinom februara, a tada je iz policije objašnjeno da će je čuvati do izrade bezbjednosne procjene.

Prije nego je Bratić dobila obezbjeđenje, policiji su podnesene dvije krivične prijave zbog ugrožavanja njene sigurnosti. Već mjesecima, odmah nakon što je izabrana, ministarka je meta raznih napada na društvenim mrežama.

Prije nego što je postala ministarka, Bratić je javno objavljivala uvredljive stavove o Crnogorcima, a vrijeđala je i hrvatskog pisca i kolumnistu Borisa Dežulovića...

Bratić
Bratićfoto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Sredinom decembra prošle godine, policiji je prijavljeno da je na jednom portalu neko njoj i rektoru Bogoslovije Gojku Peroviću napisao prijeteći komentar, poručujući im da će biti “ispod zemlje”.

Predzadnjeg dana decembra prošle godine, nepoznati muškarac je, nadomak Ministarstva, prepriječio put vozilu u kom je bila Bratić i prijetio joj. Dan kasnije uhapšen je I.D. (49) kom je na teret stavljeno krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Osim toga, Bratić je bila žrtva još neotkrivenog karikaturiste i njegovog skaradnog (ne)djela...

Preporučujemo za Vas