Veljović neće da komentariše optužbe, Abazović u ponedjeljak pred inspektorima Specijalnog policijskog odjeljenja

Poziv po nalogu SDT-a, stigao je nakon što je Abazović u emsiji "Načisto" na Televiziji Vijesti rekao da operativna saznanja govore da je bivši šef policije, a sadašnji savjetnik predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, povezan sa okupljanjima Patriotsko-komitskog saveza

24718 pregleda 44 reakcija 43 komentar(a)
Abazović i Veljović, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović i Veljović, Foto: Vlada Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović u ponedeljak će pred inspektorima Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) pričati o saznanjima da doskorašnji direktor Uprave policije Veselin Veljović i neke od njegovih nekadašnjih kolega, koordiniraju protestima Patriotsko-komitskog saveza...

Poziv po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), stigao je nakon što je Abazović u emsiji “Načisto” na Televiziji Vijesti rekao da operativna saznanja govore da je bivši šef policije, a sadašnji savjetnik predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, povezan sa tim okupljanjima.

Veljović je juče za “Vijesti” rekao da neće komentarisati optužbe Abazovića.

Istovremeno, iz Specijalnog tima potvrdili su da su započeli provjere u vezi sa organizacijom i finansiranjem protesta u Bogetićima.

Veljović je ranije odbacio te navode nakon što ga je i premijer Zdravko Krivokapić optužio da stoji iza protesta i kazao da sve finansira “organizovani kriminal u sprezi sa nekim političarima”.

Abazović je prije dvije noći gostujući na TV Vijesti, rekao i da imaju operativna saznanja za još četiri osobe, od kojih su neki bivši a neki sadašnji pripadnici Uprave policije i Specijalne antiterorističke jedinice.

Dodao je, međutim, da to što postoje operativna saznanja - ne znači da je neko počinio i krivično djelo.

Poručio je građanima da ne dozvole da njima manipulišu oni koji štite svoje nezakonito bogatstvo pričom o patriotizmu i zaštiti državnih interesa.

“Od ovih pet ljudi koje sam pomenuo, vjerujem da najmanje troje neći proći provjere o porijeklu imovine”.

Krivokapić se oglasio i pomenuo Veljovića nakon incidenta na putnom pravcu Podgorica-Nikšić, kada je grupa demonstranata napala državni automobil u kojem je bila njegova kćerka, koja prema propisima spada u grupu štićenih ličnosti.

Specijalno tužilaštvo formiralo je predmet i tražilo originalno saopštenje Vlade, u kojem se to konstatuje.

Dio okupljenih koji su protestovali protiv usvajanja odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, tada je lupao po vozilu, a dvojica od njih se i popela na haubu.

Oni su tom prilikom oboreni sa automobila i lakše povrijeđeni, nakon što je službenik policije za volanom dao gas, kako bi se udaljio od protestanata.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova tada su osudili incident, saopštavajući da “ovakvo ponašanje prevazilazi vandalsko i nasilničko ponašanje” i da posebno brine jer je usmjereno protiv štićene ličnosti...

Predsjednik Vlade tada je poručio da kao otac nikad neće zaboraviti suze i strah svoje kćerke, ali i najavio da neće dozvoliti divljaštvo i bezakonje.

“Danas je napadnuto službeno vozilo u kojem se nalazila moja ćerka, inače štićena ličnost. Kao otac, neću vam zaboraviti njene suze i strah. Kao premijer, neću vam dozvoliti divljaštvo i bezakonje! U zemlji će vladati red i zakon na koje niste navikli. Uskoro ćete to da vidite”, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Iz Uprave policije, međutim, “Vijestima” nije odgovoreno da li je njihov službenik prekršio niz policijskih protokola, prije nego je sa kćerkom šefa Vlade krenuo ka okupljenima...

Nezvanični izvori tada su pojasnili da je on morao biti na vezi sa kolegama iz Nikšića i Danilovgrada, kako bi izbjegao susret sa masom.

Nikšićko tužilaštvo i Unutrašnja kontrola MUP-a utvrđuju činjenice...

Bonus video: