Perović: Ispitati sve okolnosti incidenta, uhapšene pustiti iz pritvora

"Sve što doprinosi razmicanju ove magle koja je pala među nas kao ljude, prijatelje i komšije - u našem je primarnom interesu", kazao je rektor Cetinjske bogoslovije

41135 pregleda 702 reakcija 107 komentar(a)
Perović, Foto: Savo Prelević
Perović, Foto: Savo Prelević

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović kazao je da u toj ustanovi smatraju da petoricu mladića, uhapšenih zbog sumnje da su na nacionalnoj i vjerskoj osnovi vrijeđali učenike i sveštenstvo koji borave i rade u Bogosloviji, treba pustiti iz pritvora.

Perović je, u izjavi dostavljenoj "Vijestima", kazao da će taj stav škole, u cilju iskazivanja dobre volje, iznijeti u utorak pred tužiocem, gdje je pozvan kako bi kao rektor dao izjavu.

"Smatram da je od velike koristi i nama kao oštećenoj strani, kao i počiniocima ovog djela - to što nadležne institucije rade svoj posao kako treba. U tom smislu očekujem da će se svaki segment ovog nemilog događaja ispitati do kraja i kako treba, radi opšteg dobra svih nas na Cetinju i u Crnoj Gori", naveo je Perović.

Kazao je da je sa nekim od roditelja uhapšenih mladića imao "iskrenu i ljudsku komunikaciju", koja je "posvjedočila da oni saučestvuju sa našom nelagodom povodom ovih zbivanja", da im je žao i da se njihova djeca kaju zbog svojih postupaka. Perović je dodao i kako bi volio da to bude stav svih aktera ovog incidenta.

"Smatramo da se međusobno ne isključuju: na jednoj strani ispitivanje svih okolnosti na profesionalan i pravni način od strane nadležnih institucija, - a na drugoj strani naš zahtjev da se uzdrmani međuljudski odnosi u krajnjoj mjeri relaksiraju: obustavom daljeg pritvora i našim toleratnim odnosom prema optuženima u daljem toku istrage. Sve što doprinosi razmicanju ove magle koja je pala među nas kao ljude, prijatelje i komšije - u našem je primarnom interesu", zaključio je Perović.

Iz Uprave policije danas je saopšteno da su Cetinjani D.R. (20), P.V. (20), M.Č. (20), A.L. (22) i F.B. (20) uhapšeni zbog sumnje da su, u noći između 14. i 15. aprila, ispred internata Bogoslovije vrijeđali učenike i sveštenstvo koji borave i rade u toj ustanovi, na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

Dodali su da su osumnjičeni učenike i sveštenstvo pozivali na fizički obračun, "te su pokušali da uđu u objekat u kojoj namjeri nijesu uspjeli."

Oni se terete za krivično djelo - nasilničko ponašanje i krivično djelo - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

"Sumnja se da su ova lica iste večeri oštetila putničko motorno vozilo vlasništvo jednog fizičkog lica iz Cetinja polomivši stakla na vozilu, ispisavši po vozilu grafit, te oštetivši vrata", zaključili su ranije policije.

Bonus video: