Novaković u zatvoru, saučesnika još traže

Sudija za istragu u Žabljaku Podgoričaninu odredio pritvor do 30 dana

17047 pregleda 51 reakcija 28 komentar(a)
Novaković nakon što su ih uhvatili rendžeri, Foto: NPCG
Novaković nakon što su ih uhvatili rendžeri, Foto: NPCG

Sudija za istragu Osnovnog suda u Žabljaku odredio je pritvor do 30 dana Podgoričaninu Vladanu Novakoviću, osumnjičenom da je prije pet dana u prostoru Nacionalnog parka Durmitor odstrijelo srndaća, a potom mu otkinuo glavu.

To je Vijestima kazao predsjednik Osnovnog suda Žabljak Mihailo Anđelić.

“Obavještavamo Vas da je Novaković Vladanu rješenjem sudije za istragu Osnovnog suda u Žabljaku određen pritvor u trajanju do 30 dana, zbog krivičnog djela - nezakonit lov iz čl. 352 st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju sa krivičnim djelom - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl. 403 st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore”, kazao je sudija Anđelić.

Nadzornici Nacionalnog parka Durmitor, 16. aprila su, nakon potjere, uhvatili Novakovića.

Razoružali su ga i zadržali dok je došla policija, ali im je tada drugi krivolovac uspio pobjeći.

Policija od tada nije uspjela da otkrije ko je drugi krivolovac, iako je, navodno, prilikom bijega ostavio svoj “džip” u žabljačkom selu Šaranci.

“Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Žabljak preduzimaju intenzivne mjere i radnje na identifikaciji lica koje se 16. aprila nalazilo u zoni Nacionalnog parka Durmitor, a koje je izvršilo krivolov nakon čega je uspjelo da napusti lokaciju. Kada se ovo lice identifikuje, uz konsultacije sa nadležnim državnim tužilaštvom u Pljevljima, prema njemu će se preduzeti zakonom propisane mjere. U cilju dalje istrage više informacija u ovom momentu ne možemo iznositi”, odgovoreno je Vijestima iz Uprave policije.

Oni nijesu odgovorili koliko su puta i kada procesuirali Novakovića zbog nezakonitog lova, ali ni da li je sa njim bio Podgoričanin koji je i ranije, više puta, hapšen zbog krivolova u zaštićenom području.

Novakovića i njegovog kolegu krivolovca nadzornici su duže od sat jurili kroz lokalitet Šiplje, na lijevoj strani kanjona Tare.

Na području Šaranaca, Novakovića je stigao jedan od nadzornika, uhvatio ga za ranac i oborio na zemlju.

U tom trenutku, drugi je uspio da im umakne...

Prethodno, nadzornici su ih primijetili prilikom obilaska terena, a potjera je počela kada su dvije naoružane osobe odbile da stanu na njihova upozorenja. Nakon što su oborili Novakovića, nadzornici su kod njega pronašli lovački karabin sa snajperom, a u torbi koju je nosio pronađena je glava ubijenog srndaća.

Policija je nešto kasnije pronašla odbačen prigušivač i 7,5 kilograma srnećeg mesa u kesi, a pronašli su i skelet odstrijeljene životinje.

Nakon hapšenja Novakovića, čuvari NP Durmitor pronašli su dva “džipa” ostavljena na mjestu sa kog su krivolovci krenuli u akciju.

Novaković je i ranije hapšen zbog krivolova u zaštićenom području NP Durmitor, ali je na sudu prošao samo sa novčanom kaznom.

Predsjednica Upravnog odbora Nacionlanih parkova Crne Gore Marina Jočić, nakon posljednjeg incidenta na Durmitoru, kazala je da je tada kog Podgoričanina pronađena puška vrijedna 14.000 eura, a da mu je sud izrekao kaznu od 1.700 eura, uz što je morao da plati 1.300 eura odštete NP Durmitor. Za krivično djelo nezakonit lov predviđena je novčana, ali i kazna zatvora do tri godine zatvora.

Bonus video: