Kavčane terete za ubistvo Podgoričanina?

Policija uhapsila više osoba povezanih sa klanom iz Kotora, među kojima i navodnog vođu

79091 pregleda 128 reakcija 41 komentar(a)
Kašćelan ispred Višeg suda (arhiva), Foto: Luka Zeković
Kašćelan ispred Višeg suda (arhiva), Foto: Luka Zeković

Navodni vođa kavačkog kriminalnog klana Slobodan Kašćelan i ekipa oko njega uhapšeni su zbog sumnje da su povezani sa nestankom Podgoričanina u julu 2020. godine, saopšteno je Vijestima nezvanično iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje rukovodi istragom.

Istražitelji, prema istim informacijama, sumnjaju da je u pitanju ubistvo, uprkos tome što nije pronađeno tijelo tog muškarca koji je prethodnih godina živio na primorju, a bio je blizak grupi okupljenoj oko škaljarskog kriminalnog klana.

Rečeno je da policajci u istom predmetu tragaju i za Radojem Zvicerom, Radojem Živkovićem zvanim Žuti i još nekim visokopozicioniranim članovima te organizovane kriminalne grupe.

Policajci su juče pretresali više objekata u Podgorici, Kotoru, Pljevljima i Nikšiću. O tom slučaju nije bilo zvaničnih informacija, osim tvita Uprave policije u kojem su konstatovali da njihovi službenici “preduzimaju planske aktivnosti usmjerene prema kriminalnim grupama”.

Tajno

Akcija protiv čelnika kavačkog kriminalnog klana izvedena je u strogoj tajnosti i za nju je znao mali broj policajaca, kako plan ne bi propao zbog curenja informacija, saopšteno je Vijestima iz više nezvaničnih izvora.

Kašćelan i njegovi saradnici, prema istim informacijama, u utorak su na poziv dva puta dolazili u kotorsku policiju, prije nego su uhapšeni navodno zbog sumnje da su planirali i organizovali nekoliko likvidacija.

Izvor lista tvrdi da su policajci tog Kotoranina i ekipu najprije pozvali na informativni razgovor koji nema veze sa organizovanim kriminalom, nakon čega su napustili policijske prostorije. Istoga dana, tvrdi sagovornik Vijesti, pozvani su ponovo kako bi dopunili izjave, ali onda su jedan po jedan hapšeni po nalogu Specijalnog tužilaštva...

Osim Kašćelana, iza rešetaka završili su Vladimir Vučković, Miloš Radonjić i Krsto Maroš, kao i još tri osobe čiji identitet Vijestima juče nije saopšten. Nezvanično je rečeno da policajci u istom predmetu tragaju za još sedam osoba.

“Čestitam svim pripadnicima policije, posebno Sektoru za organizovani kriminal, kao i SDT-u na najvećem uspjehu u borbi protiv organizovanog kriminala protekle decenije! Mafija više neće upravljati Crnom Gorom”, napisao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na Tviteru.

Optužbe

Kašćelan se sa slobode branio od optužbi da je izvršio krivično djelo - zelenašenje.

Takva odluka donijeta je krajem 2019. godine, nakon što je sud prihvatio jemstvo u iznosu nešto više od 500.000 eura u protivvrijednosti nekretnina. Tereti se za zelenaštvo izvršeno na organizovan način, dok je prethodno u istom predmetu bio optužen za organizovanje kriminalne grupe...

SDT i policija tvrde da su mu spasili život, jer je trebalo da bude ubijen 22. januara dok je dolazio na suđenje u podgorički Viši sud.

Na konferenciji za medije saopšteno je da je Kotoranin tog dana trebalo da bude napadnut na jednom od semafora u Podgorici dok se nalazio u automobilu - plan kriminalne grupe bio je da aktiviraju improvizovanu eksplozivnu napravu, koju bi postavili tako što bi motociklom prišli njegovom vozilu i magnetom je prikačili...

Kašćelan je krajem juna 2016. godine ranjen u Novom Sadu.

Povezani članci

21. April 2021.

Kašćelan i ekipa zadržani u policiji

Specijalni tužilac Saša Čađenović tada je saopštio da je realizacija kriminalnog plana “prekinuta u trenucima izvršenja krivičnog djela”, ne pojašnjavajući gdje i kako je osujećen plan organizacije.

Zvicer otišao nakon Belivuka

Još je rano da se kaže da li je kavački kriminalni klan gotovo “obezglavljen”, ali nedavna hapšenja u Portugalu i sada u Crnoj Gori definitivno su uzdrmala taj nezakoniti savez, tvrde za Vijesti sagovornici iz bezbjednosnog sektora.

Prije nekoliko dana u Portugalu su lišeni slobode Igor Božović i njegov sin Vladimir, visokopozicionirani članovi tog klana, kako tvrde iz policije.

Na slobodi je Radoje Zvicer, koji je krajem maja 2020. teško ranjen u Ukrajini. On je državu navodno napustio nakon što je uhapšen Beograđanin Veljko Belivuk, koji je prethodno boravio kod njega.

Abazović: Složno i hrabro protiv mafije

Koordinator bezbjednosnih službi Dritan Abazović, saopštio je juče Vijestima da su službenici Uprave policije posljednjom akcijom dokazali da su krenuli u konačni obračun protiv mafije, što su iz Vlade najavili još prvog dana.

“Nema nedodirljivih i varaju se oni koji misle da će i dalje moći da kupuju pojedine tužioce i policajce. Samo složno, hrabro i beskompromisno možemo protiv te pošasti, uz glavni uslov da smo svi na istoj strani i da niko ne radi za mafiju”, kazao je Abazović.

Bonus video: