potvrđena optužnica

Ugrozili druge učesnike u saobraćaju

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici

3983 pregleda 0 komentar(a)
Postupali sa svjesnim nehatom (ilustracija), Foto: Shutterstock
Postupali sa svjesnim nehatom (ilustracija), Foto: Shutterstock

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu koju je Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo protiv M.G. iz Tuzi i B.N. iz Nikšića, zbog krivičnog djela - teško djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja (član 348 stav 2), odnosno teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja (čl 348 stav 4) Krivičnog zakonika Crne Gore.

U optužnici se navodi da se oba okrivljena nisu pridržavali saobraćajnih propisa Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima i tako doveli u opasnost život i tijelo ljudi.

Vozila u kretanju, piše, nisu držali što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od te ivice da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove saobraćaja i na stanje i karakteristike puta, ne ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju.

Objašnjava se da je 3. januara okrivljeni M.G. upravljao putničkim vozilom marke “BMW” brzinom od oko 106 km/h, i koncentraciji od 1,49 promila apsolutnog alkohola u krvi i da se kretao iz Podgorice ka Tuzima, dok je okrivljeni B.N. bio za upravljačem “opela” i kretao se brzinom od oko 66 km/h, iz suprotnog smjera...

“Udaljili se od desne ivice kolovoza za svoje smjerove kretanja prema sredini kolovoza, i to okrivljeni M.G. za više od 0,73 metra, a okrivljeni B.N. za više od 0,53 metra. Usljed čega je, u zoni sredine kolovoza magistralnog puta po pravcu isprekidane uzdužne linije, došlo do sudara prednjeg lijevog dijela vozila ‘’BMW’ i lijeve bočne strane vozila ‘opel’. Zbog kojeg se vozilo ‘BMW’ destabilizovalo i prednjim dijelom udarilo u prednji dio putničkog vozila marke ‘pežo’, kojim je iz smjera Tuzi ka Podgorici, krećući se iza vozila ‘opel’, propisno upravljao oštećeni B.P.”, navodi se u tužilačkom aktu.

Dodaje se u optužnici da je oštećeni B.P. zadobio teške i po život opasne povrede zbog kojih je na licu mjesta nastupila smrt.

“Pri čemu je okrivljeni M.G. bio svjestan da takvom nepropisnom vožnjom može ugroziti javni saobraćaj i dovesti u opasnost život i tijelo ljudi, pa je na to pristao, a okrivljeni B.N. bio svjestan da ovakvom nepropisnom vožnjom može ugroziti javni saobraćaj i dovesti u opasnost život i tijelo ljudi, ali je olako držao da do toga neće doći ili da će to moći spriječiti. Pri čemu su u odnosu na težu posljedicu - smrt oštećenog B.P., postupali sa svjesnim nehatom, jer su bili svjesni da njihovim radnjama takva posljedica može nastupiti, ali su olako držali da do toga neće doći”, navodi se u optužnici državne tužiteljke Ane Radović, u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

Preporučujemo za Vas