„Lagali su u sudnici”

“Glavni razlog zbog kojeg sam podnio krivičnu prijavu protiv ova tri policajca nije samo da bi se kaznili za lažno svjedočenje, već i da bih saznao - zašto su lažno svjedočili, po čijem nalogu", kazao je Hodžić

15171 pregleda 114 reakcija 8 komentar(a)
Demir Hodžić, Foto: Zoran Đurić
Demir Hodžić, Foto: Zoran Đurić

Građanski aktivista Demir Hodžić podnio je krivičnu prijavu protiv tri policajca, svjedoka u postupku u kom je oslobođen odgovornosti, optužujući ih da su počinili krivično djelo - davanje lažnog iskaza.

Podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu on je prijavio službenike Uprave policije Željka K., Sava B. i Draga R.

U prijavi je napisao da su policajci, svjedočeći tokom prekršajnog postupka vođenog protiv njega, tvrdili da je 10. aprila 2019. godine, na protestu ispred zgrade Vrhovnog državnog tužilaštva, pozivao građane da se i sjutradan okupe na istom mjestu.

“Iako je u prekršajnom postupku, posredstvom izvedenih dokaza, a posebno posredstvom autentičnog video zapisa, utvrđeno da Demir Hodžić nije pozivao građane na okupljanje ispred zgrade Vrhovnog državnog tužilaštva za dan 11. april 2019. godine, već je to učinilo treće lice, što u konačnom utvrđuje i rješenje Suda za prekršaje, kojim se Demir Hodžić oslobađa krivice da je organizovao javno okupljanje kojeg prethodno nije prijavio nadležnom organu Uprave policije”, napisao je Hodžić u prijavi.

Hodžić je nedavno oslobođen u postupku koji je protiv njega pokrenula Uprava policije, sumnjičeći ga da se drsko ponašao prema građaninu i ugrozio javni red i mir.

“Glavni razlog zbog kojeg sam podnio krivičnu prijavu protiv ova tri policajca nije samo da bi se kaznili za lažno svjedočenje, već i da bih saznao - zašto su lažno svjedočili, po čijem nalogu. Jer, tokom suđenja oni su izgovarali skoro identične rečenice, fraze”, rekao je Hodžić.

On je rekao da je simptomatično da se ti policajci nisu sjetili bilo koga drugoga ko je s njim tog dana bio na protestu...

“Pa ni onih koji su zaista najavili performans, protest. Suđenje za običan prekršaj je trajalo skoro dvije godine i to upravo iz razloga što su ovi policajci stalno odlagali ročišta. Suđenje sam dobio jer sam imao video kao dokaz. A inače, da nije bilo tako, možda bi bio osuđen, jer je bilo moja riječ protiv njihove. Zato se nadam da će se nadležni organi uvidom u ovaj tekst iz Vijesti, pokrenuti istražni postupak. Jer ovakvi policajci ostavljaju mrlju na cijeli policijski sistem”, kazao je Hodžić.

Pisao MUP-u

Taj građanski aktivista sredinom marta pisao je Odjeljenju za unutrašnju kontrolu rada policije, Savjetu za građansku kontrolu rada policije i Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Od njih je tražio da ispitaju zbog čega niko nije pokrenuo postupak protiv policajca koji ih je nezakonito snimao na performansu 13. marta 2019. godine, a potom pred sudom odbio da odgovori ko ga je tog dana poslao na trg ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

On je od OUK-a tražio da utvrde koji je zadatak službenik UP imao tog dana, u čijoj je službi radio i ko mu je bio nadležni starješina, ali i zašto ih je pratio... Savjetu za građansku kontrolu rada policije poslao je istovjetna pitanja.

Od direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića, tražio je odgovor da li je od 2011. godine do danas danas bio praćen, prisluškivan, pod prismotrom ili slično:

“Od bilo kojih bezbjednosnih struktura u Crnoj Gori. Jer je bilo slučajeva koji ukazuju na to... Takođe me interesuje da li su i drugi građanski aktivisti, uglavnom moji saborci i prijatelji praćeni”, napisao je Hodžić u pismu šefu tajne službe.

Bonus video: