UP: Vozite oprezno zbog sebe i drugih, ne zbog prisustva policije i straha od kazne

Policija uputila apel roditeljima da kategoriji mladih vozača, do 24 godine, skrenu pažnju na poštovanje saobraćajnih propisa i bezbjedno i sigurno upravljanje vozilima

5873 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Šest osoba stradalo je u saobraćajnim nesrećama tokom aprila, a troje poginulih bilo je mlađe od 25 godina, saopšteno je iz Uprave policije.

Kazali su da je broj saobraćajnih nezgoda povećan i pored pojačanog prisustva saobraćajne policije na putevima, preventivnih aktivnosti, ograničenja vezanih za kretanje u međugradskom saobraćaju, kao i pojačanih kontrola učesnika u saobraćaju.

Ono što posebno zabrinjava je, kako ističu, da su najčešći prekršaji koje su uočili policijski službenici, zbog kojih su sankcionisani vozači, i dalje neprilagođena brzina, preticanje kolone vozila ili vozila na "punoj liniji", te upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola.

"Uprava policije skreće pažnju, da ni u jednoj drugoj državi, pa ni u Crnoj Gori, ne postoji objektivna ni realna mogućnost, da na svakoj kritičnoj ili manje opasnoj dionici puta bude prisutan policijski službenik, koji bi kontrolisao ponašanje vozača i sankcionisao svaki uočeni prekršaj", naveli su iz UP u saopštenju.

Uprava policije pozvala je sve učesnike u saobraćaju da svoju vožnju prilagode uslovima i stanju na putu, te da prisustvo saobraćajne policije ili strah od kazne ne budu opredjeljujući za oprezniju vožnju, već da savjesnim i odgovornim ponašanjem doprinesu kako svojoj, tako i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Takođe su uputili apel roditeljima da kategoriji mladih vozača, do 24 godine, skrenu pažnju na poštovanje saobraćajnih propisa i bezbjedno i sigurno upravljanje vozilima.

"Uprava policije će i u narednom periodu nastojati da kroz pojačano prisustvo svojih službenika, preventivnim ali i represivnim aktivnostima, doprinese smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, ali još jednom apelujemo na sve vozače da svojim odgovornim ponašanjem, poštujući saobraćajne propise, doprinesu ukupnoj bezbjednosti u saobraćaju i smanjenju broja nezgoda sa najtežim posljedicama, što je konačno i naš zajednički cilj", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: