Kašćelan ipak u Istražnom zatvoru

Kavčani pušteni na slobodu, pa opet uhapšeni

29769 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Slobodan Kašćelan ispred Višeg suda (arhiva), Foto: Luka Zeković
Slobodan Kašćelan ispred Višeg suda (arhiva), Foto: Luka Zeković

Navodni šef kavačkog kriminalnog klana Slobodan Kašćelan (58) uhapšen je sinoć oko 20 sati u Kotoru - to je u nepunih 80 sati drugi put da policija stavlja lisice na ruke njemu i dijelu grupe koju sumnjiče za najmanje jedno ubistvo i pokušaj ubistva.

Policijske snage drugi put su se ka njegovoj kući uputili nakon što je vijeće Višeg suda preinačilo odluku sudije Miroslava Bašovića, koji je oko 16 sati Kašćelana i petoricu uhapšenih pustio da se brane sa slobode.

Kašćelan, Zoran Kažić i Vladimir Vučković uhapšeni su u Kotoru. Bašović je čitajući spise, rečene je Vijestima, ocijenio da jedan dio dokaza nije zakonito prikupljen.

Navodno, to se odnosilo na mjere tajnog nadzora koje je crnogorskim istražiteljima ustupila jedna evropska policija.

Izvor iz vrha Uprave policije kazao je sinoć da su navodni šef kavčana i ekipa koju je organizovao, ponovo uhapšeni u spektakularnoj akciji, odmah nakon donošenja nove odluke.

Do tada, objasnio je on, službenici UP nadzirali su Kašćelana i njegove tjelohranitelje.

Do zaključenja ovog broja “Vijesti” nije potvrđeno jesu li policajci pronašli Miloša Radonjića, Krsta Maroša i Darka Prelevića koji su takođe hapšeni prije tri dana.

Nakon što su prvi put uhapšeni iz Vlade i Uprave policije konstatovali su da se radi o istorijskoj akciji protiv kriminala.

Iz Uprave policije tada su saopštili da u istom predmetu tragaju i za Radojem Zvicerom, Radojem Živkovićem, Milanom Vujotićem, Srđom Juriševićem (39), Draganom Kneževićem (40) i Milanom Kneževićem (39), kao i Podgoričaninom Aleksandrom Dragićevićem (35).

Prijavu su podnijeli i protiv Zdravka Perunovića (45) iz Nikšića, koji je od ranije u spuškom zatvoru.

Iz Višeg suda u Podgorici juče nijesu javno obrazložili odluku sudije Bašovića, niti vijeća.

Uprava policije nije poslala odgovore na pitanja - kako komentarišu odluku suda i da li smatraju da su obezbijedili dovoljno dokaza da uhapšeni ostanu u Istražnom zatvoru.

“Vijestima” je dan nakon hapšenja iz Specijalnog državnog tužilaštva nezvanično rečeno da te kavčane terete za ubistvo tridesetogodišnjeg Podgoričanina, kome se od jula prošle godine gubi trag.

Objašnjeno je da istražitelji sumnjaju da je u pitanju ubistvo, uprkos tome što nije pronađeno tijelo tog muškarca koji je prethodnih godina živio na primorju, a bio je blizak grupi okupljenoj oko škaljarskog kriminalnog klana.

Pomoćnik direktora Uprave policije i rukovodilac Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK) Dejan Knežević, prekjuče je na konferenciji za medije kazao da su za odbjeglima raspisane nacionalne potjernice i najavio raspisivanje međunarodnih.

Tada je istakao da policija ima saznanja u kojim državama se krije dio bjegunaca i da intenzivno sarađuju sa partnerskim službama na njihovom lociranju i hapšenju.

“Manji broj se nalazi u Crnoj Gori i radi se na njihovom hapšenju”, kazao je on. Poručio je da će nakon procesuiranja 14 članova kavačkog kriminalnog klana, policija prebaciti fokus na druge organizovane kriminalne grupe koje djeluju na teritoriji Crne Gore i van nje, dodajući da je optimista i da će u tim istragama biti pomaka.

Knežević je govorio na vanrednoj konferenciji za medije, organizovanoj povodom hapšenja članova kavačke kriminalne grupe, kojoj su prisustvovali i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar policije Sergej Sekulović i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zoran Miljanić.

Abazović je tada rekao da je akcija policije pokazala da u Crnoj Gori nema nedodirljivih i da “ovo više neće biti država koja je sigurna luka za organizovani kriminal, već da će kriminalcima biti usko u Crnoj Gori”.

“Ovo je najjači udarac koji smo zadali mafiji u protekloj deceniji i mislim da je samo prvi od onih koji će uslijediiti”, kazao je koordinator bezbjednosnih službi.

Abazović: Svako da snosi odgovornost za buduća dešavanja

Odluka podgoričkog Višeg suda da ne odredi pritvor Slobodanu Kašćelanu i ostalim uhapšenim članovima kavačkog kriminalnog klana, pokazuje koliko ima smisla rad nove vlasti na izmjenama zakona, kazao je juče ranije Abazović.

“Svakom građaninu je sve jasno koliko sada ima smisla ovo što radimo sa izmjenama zakona”, rekao je on nakon javne debate o Nacrtu izmjena zakona o državnom tužilaštvu. On je poručio da ovaj postupak sudstva ne umanjuje uspjeh policije.

“Žao mi je što je Crna Gora u situaciji u kojoj jeste, moraćemo da se borimo izgleda. Neka svako snosi odgovornost za sve što se bude dešavalo u narednom periodu vezano za organizovani kriminal u Crnoj Gori”.

Potpredsjedniku Vlade i ministru predočeni dokazi...

Dokazi koje su policija i Specijalno državno tužilaštvo prikupili prije akcije hapšenja Slobodana Kašćelana i navodnih članova njegove ekipe prezentovani su juče na sastanku u Ministarstvu unutrašnjih poslova, saznaju “Vijesti”.

U tom Vladinom resoru juče su se sastali ministar policije Sergej Sekulović, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, državni sekretar MUP-a Zoran Miljanić i čelnici Uprave policije. Na telefonskoj vezi bio im je i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Prema istim, nezvaničnim informacijama, Abazoviću i ministru su predočeni dokazi, ali im je naznačeno da je istraga tajna. Jedan od učesnika sastanka kazao je da su ministar i koordinator bezbjednosnih službi i juče pohvalili policiju i SDT, odnosno ono što su uradili u tom predmetu.

Zaključak sastanka je da uprkos odluci Višeg suda nema odustajanja od borbe protiv kriminala.

Bonus video: