Imaju dokaze o zvjerskom mučenju i zlostavljanju?

Tužilaštvo dostavilo Višem sudu naredbu o sprovođenju istrage protiv navodnih vođa kavačkog klana

97749 pregleda 192 reakcija 71 komentar(a)
Hapšenje preksinoć u Kavču, Foto: Jelena Jovanović
Hapšenje preksinoć u Kavču, Foto: Jelena Jovanović

Specijalni tužilac Saša Čađenović dostavio je juče Višem sudu naredbu o sprovođenju istrage protiv navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana Slobodana Kašćelana (58) i Radoja Zvicera (39) i još dvanaest osumnjičenih za teška krivična djela.

To je učinjeno nakon što je u petak veče Vijeće tog suda preinačilo odluku svog kolege Miroslava Bašovića i Kašćelana i njegovu ekipu poslalo u Istražni zatvor.

Inspektori, međutim, nijesu uspjeli da pronađu sve osumnjičene koje je Bašović samo nekoliko sati prije toga pustio na slobodu.

Lisice na ruke stavili su Kašćelanu, njegovom tjelohranitelju Vladimiru Vučkoviću (45) i Kotoraninu Zoranu Kažiću (45).

Ni sinoć, do zaključenja izdanja “Vijesti”, policajci nijesu uhapsili odbjegle Kotorane Miloša Radonjića (35) i Krsta Maroša (43), niti Darka Prelevića (30) iz Podgorice.

Kašćelan
Kašćelanfoto: Boris Pejović

Policija je juče tragala i za Zvicerom, Nikšićaninom Radojem Živkovićem (35) zvanom Žuti, Podgoričaninom Milanom Vujotićem (39), Bjelopoljcem Srđom Juriševićem (39), Kotoranima Draganom Kneževićem (40) i Milanom Kneževićem (39), kao i Podgoričaninom Aleksandrom Dragićevićem (35). Prijavu su podnijeli i protiv Zdravka Perunovića (45) iz Nikšića, koji je od ranije u spuškom zatvoru.

Policija i Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjiče tu grupu navodnih kavčana za najmanje jedno ubistvo i jedan pokušaj ubistva.

Red bi bio da sada sudija Bašović ode u Kotor, ili na druga mjesta i jednog po jednog pronalazi i lišava slobode, umjesto što policajce nepotrebno troši, iscrpljuje i izlaže opasnostima”, rekao je Abazović.

Navodno, dokazi o zvjerskom mučenju članova njima suprotstavljenog škaljarskog klana na više su od 160 stranica materijala koje je policija prikupila sa partnerskim službama iz dvije evropske države.

“Vijestima” je dan nakon prvog hapšenja iz Specijalnog državnog tužilaštva nezvanično rečeno da kavčane terete za ubistvo tridesetogodišnjeg Podgoričanina, kome se od jula prošle godine gubi trag.

Objašnjeno je da istražitelji sumnjaju da je u pitanju ubistvo, uprkos tome što nije pronađeno tijelo muškarca koji je prethodnih godina živio na primorju, a bio je blizak grupi okupljenoj oko škaljarskog kriminalnog klana.

Taj tridesetogodišnjak nestao je sredinom jula prošle godine, navodno između Kotora i Lovćena.

Prema saznanjima “Vijesti”, u materijalu koji su istražitelji prikupili upravo su i dokazi o zvjerskom mučenju i ubistvu tridesetogodišnjaka.

Sagovornik iz istrage kazao je juče da mu je nejasno kako ti dokazi nijesu bili dovoljni sudiji Bašoviću, koji je ocijenio da je dio nezakonito prikupljen.

Iz Višeg suda u Podgorici ni juče nijesu javno obrazložili odluku sudije Bašovića, niti što je bilo presudno da je Vijeće preinači.

Abazović: Potvrda da su kraci kriminalne hobotnice duboko u sistemu

Dok god policija ne pronađe navodne članove kavačkog kriminalnog klana koji su juče pušteni na slobodu odlukom sudije za istragu Miroslava Bašovića, on snosi direktnu profesionalnu i moralnu odgovornost ako neko od njih, dok je u bjekstvu, počini bilo kakvo krivično djelo, naročito likvidaciju.

To je juče kazao potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, komentarišući odluku Bašovića.

Abazović je saopštio da Bašoviću nije bilo dovoljno više od 160 strana dokaznog materijala kojim se vođe kavačkog klana terete za krivična djela za koja je zaprijećena kazna do 40 godina zatvora, ali da je Vijeće, poništavajući njegovu odluku, “jasno stavilo do znanja šta misle o radu kolege u ovom slučaju”.

Abazović
Abazovićfoto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Koordinator službi bezbjednosti ocijenio je i da je Bašović, zapravo, pustio kriminalce, a uhapsio državu.

“Cilj je bio poniziti policiju, SDT, javnost, dokazati da je mafija jača od države. I to nije sve. Sudija je ponizio međunarodne partnere koji su pomagali akciju i redom dva dana ranije upućivali čestitke crnogorskoj policiji na velikom uspjehu. Takođe, puštanjem 14 lica sa kriminalnom pozadinom da slobodno šetaju ulicama, htjela se poslati poruka da se više niko ne može usuditi da krene na njih, te da sve aktivnosti UP i SDT vezane za kriminalne grupe, uopšte nemaju nikakvog smisla, niti ih treba preduzimati”.

Abazović je rekao da je prekjučerašnji događaj “potvrdio da su kraci kriminalne hobotnice duboko u sistemu”.

Konstatujući da je policija dva puta u tri dana izvodila spektakularne akcije, ocijenio je da se to u ovim okolnostima može nazvati podvigom.

Bonus video: