prvostepena presuda

Kovačeviću sedam mjeseci zatvora za izazivanje vjerske mržnje

Sudija je u obrazloženju kazala da je okrivljeni bio svjestan svog djela, te da je ovakvim objavljivanjem podsticao na mržnju prema pripadnicima islamske vjeroispovijesti

13930 pregleda 34 reakcija 29 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Okrivljeni Stefan Z. Kovačević iz Nikšića, osuđen je danas u Višem sudu u Podgorici na sedam mjeseci zatvora zbog izvršenja krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje. Prvostepenu presudu izrekla je sudija Vesna Kovačević.

Kako se navodi u optužnom predlogu državnog tužioca Zorana Vučinića u Višem državnom tužiocu u Podgorici, okrivljeni Kovačević je na svom Instagram profilu “Stela” stavio tekst uvredljive sadržine “...Na tursku mušku glavu ne diži pušku, ti to možeš bolje stoka se nožem kolje…”

Sudija je u obrazloženju kazala da je okrivljeni bio svjestan svog djela, te da je ovakvim objavljivanjem podsticao na mržnju prema pripadnicima islamske vjeroispovijesti.

“Za ovo krivično djelo je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Sud je imao u vidu olakšavajuće okolnosti mladost okrivljenog, da je u vrijeme izvršenja djela imao 19 godina života. Sud je imao u vidu trenutnu situaciju u društvu i državi, pa je izrekao kaznu od sedam mjeseci zatvora. Ovu poruku ste držali šest mjeseci, čime je pokazana upornost”, rekla je sudija u obrazloženju presude.

Preporučujemo za Vas