Katnić: Abazović mi je dao riječ ali je ucijenjen prijetnjama oko neizglasavanja zakona

Glavni specijalni tužilac kazao je da je potpredsjednik Vlade politikolog i da ne zna kako se bori protiv kriminalnih grupa

45943 pregleda 440 reakcija 95 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović izjavom za sudiju Miroslava Bašovića napravio štetu i da je došlo do ozbiljnog poremećaja.

Katnić je kazao da je Abazović prekršio Zakon, ali da nije rekao da je počinio krivično djelo, ali i da je "Bašović prekršio Zakon, odnosno nije dobro utvrdio činjenice".

"Što me ne pitaste da prokomentarišem postupke Dritana Abazovića, jer su ti postupci bili van uobičajenih normi i zakona", pitao je Katnić, odgovarajući na pitanje Vijesti da prokomentariše odluku sudije Bašovića i objasni da li su specijalni tužioci sudiji za istragu ponudili dovoljno dokaza da bi on odredio pritvor uhapšenim članovima kavačkog klana.

Tada je ocijenio i da je koordinator službi bezbjednosti napravio ozbiljnu štetu izjavama o sudiji Bašoviću:

"Ne sjećam se da je neko prešao ovoliko granicu. To ne smije da se radi i baš me čudi mlaka reakcija javnosti... Abazović je prekršio zakon, ali nijesam kazao da je počinio krivično djelo. To se dešava u svim postupanjima u ovoj oblasti zato i postoje žalbe. Govorim o neoprezu i miješanju u nadležnosti, da jedna vlast vrši uticaj na drugu vlast", dodao je on.

Katnić se više puta tokom konferencije osvrtao na Abazovića, ističući da je potpredsjednik Vlade ucijenjen i da ga (Katnića) zbog toga više ne podržava.

Rekao je i da je Abazović nakon hapšenja kavačke kriminalne grupe sazvao konferenciju za medije iako nema nikakve veze sa tom akcijom.

Odgovarajući na pitanje novinara, GST je više puta pomenuo potpredsjednika Vlade, ističući da Abazoviću smetaju i aktivnosti koje to tužilaštvo sprovodi u predmetu "CKB".

U tom predmetu danas je uhapšen bivši direktor back ofisa Crnogorske komercijalne banke, Mirko Vučinić, kojeg sumnjiče da je učestvovao u malverzacijama kojima je novi vlasnik - OTP banka, oštećena za oko tri miliona eura.

Tvrdi da mu je Abazović u februaru dao riječ da će ga podržavati, besu, a on njemu Crnogorsku riječ, ali da je on (Abazović) ucijenjen nakon toga prijetnjama oko neizglasavanja zakona.

GST je istakao da je potpredsjednik Vlade nakon hapšenja kavačkog kriminalnog klana krišom organizovao konferenciju iz dva razloga.

"Da prikrije da je SDT to radilo i da dokaže da može bez njih", rekao je Katnić.

Kazao je i da Abazović sa tim predmetom nema ništa i da, ako ga neko pita, neće znati da kaže imena trojice procesuiranih.

Poručio mu je da je trebalo da podržava SDT i nakon što su ga politički ucijenili, pa makar i pala Vlada, naglasivši da je Abazović politikolog i da ne zna kako se bori protiv kriminalnih grupa.

Bonus video: