"Vektra Boka" moraće da plati više od tri miliona eura pravnim nasljednicima Acovića

U obrazloženju presude piše da je provedenim dokazima utvrđeno da je pravni prethodnik tužilaca bio upisan kao vlasnik čestica zemlje i čestica zgrade, da je upis izvršen na osnovu odluke državnog organa

54509 pregleda 49 reakcija 19 komentar(a)
Institut Simo Milošević, Foto: Arhiva Vijesti
Institut Simo Milošević, Foto: Arhiva Vijesti

Preduzeće "Vektra Boka" Herceg Novi moraće da isplati nešto više od tri miliona eura pravnim nasljednicima porodice Acović, za zemljište na kom je izgrađen hotel "Igalo" u istoimenom naselju.

To je odluka sutkinje hercegnovskog Osnovnog suda, Tanje Vidić.

Portparolka tog suda, sutkinja Vesna Gazdić saopštila je da je njena koleginica Vidić 29. aprila nepravosnažnom presudom usvojila tužbeni zahtjev tužilaca A. A. i J.A.W. i utvrdila naknadu za oduzeto zemljište ukupne površine 7.100 kvadrata u ktastarskoj opštini Topla - u iznosu od 3.067.200,00 eura, odnosno 432 eura po kvadratu:

"Pa je obavezala tuženu AD 'Vektra Boka' Herceg Novi, da tužiocima isplati navedeni iznos sve sa zakonskom zateznom kamatom od presuđenja, pa do isplate, u roku od 15 dana od pravosnažnosti ove presude".

Povezani članci

04. Decembar 2012.

Nasljednici predratnih milijardera traže tri miliona

U obrazloženju presude piše da je provedenim dokazima utvrđeno da je pravni prethodnik tužilaca bio upisan kao vlasnik čestica zemlje i čestica zgrade, da je upis izvršen na osnovu odluke državnog organa - rješenja o diobi Sreskog suda u Herceg Novom i da je na osnovu rješenja Narodnog odbora Opštine Herceg Novi, Odeljenja za finansije, 1959. godine, a u skladu sa odredbama Zakona o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta, nacionalizovane i postale društvena svojina nepokretnosti u vlasništvu pravnog prethodnika tužilaca.

"Da su katastarske parcele koje su predmet ovog postupka u cjelosti privedene namjeni, jer predstavljaju izgrađeno građevinsko zemljište koje služi kompleksu Hotela 'Igalo' u vlasništvu tužene, dok je jedna od katastarskih parcela takođe privedena namjeni, jer predstavlja Omladinski park u skladu sa vazećom planskom dokumentacijom, te da su tužioci pred Komisijom za povraćaj i obeštećenje podnijeli zahtjev za povraćaj i obeštećenje oduzetih imovinskih prava na predmetnim nepokretnostima i da je taj postupak prekinut Zaključkom 2007. godine do pravosnažnog okončanja ovog postupka.

Građevinskim vjestačenjem je utvrđeno da bi se izdvajanjem navedenog zemljišta narušila funkcija Hotela 'Igalo' te je vještak građevinske struke u svom nalazu i mišljenju utvrdio naknadu za navedeno zemljište koje je oduzeto pravnom prethodniku tužilaca, u iznosu od 432 eura po metru kvadratnom", piše u saopštenju.

Pojašnjeno je da polazeći od tako utvrđenog činjeničnog stanja, prvostepeni sud nalazi da su tuženi u obavezi da tužiocima isplate naknadu za oduzeto zemljište u smislu čl.42 i 46 Zakona o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljlšta, te čl.9 i čl.35 Zakona o eskproprijaciji.

"Ovo sa razloga što iz utvrđenog činjeničnog stanja nesumnjivo proizilazi da je pravni prethodnik tužilaca bio vlasnik predmetnih čestica zemlje, da je to pravo stekao na osnovu odluke državnog organa i upisan je u zemljišne knjige shodno čl.20 ZOSPO, da su mu te nepokretnosti oduzete od strane tuženih i to na način sto su predmetne čestice zemlje nacionalizovane po osnovu rješenja Narodnog odbora Opštine Herceg Novi - Odjeljenja za finansije 1959. godine u skladu sa Zakonom o nacionalizaciji najamnih zgrada i gradevinskog zemljišta, dok su preostale predmetne čestice zemljišta faktički izuzete bez akta državnog organa i u cjelosti privedene namjeni, a tužiocima i njihovim pravnim prethodnicima po tom osnovu naknada nije isplaćena.

Sud je stava da je Vektra Boka dužna tužiocima na ime naknade za izuzete čestica zemlje u ukupnoj površini od 7.100 m2 isplati ukupan iznos od 3.067.200,00 eura, polazeci od tržišne cijene oduzetog zemljišta kako je to utvrđeno građevinskim vještačenjem.

Na dosuđeni iznos glavnice tužiocima je dosuđen i iznos zatezne kamate od dana presuđenja 29.04.2021.godine pa do konačne isplate", piše u saopštenju.

Bonus video: