Peruničiću zakazano suđenje za 18. maj

Peruničiću i Pavićeviću se stavlja na teret produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja

3377 pregleda 2 komentar(a)
Peruničić, Foto: Savo Prelević
Peruničić, Foto: Savo Prelević

U Višem sudu u Podgorici za 18. maj zakazan je početak suđenja bivšem direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejanu Peruničiću i bivšem agentu tajne pratnje Srđi Pavićeviću zbog nezakonitog snimanja i praćenja više osoba.

Savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Aida Muzurović kazala je "Vijestima" da je zakazan početak suđenja bez prethodne kontrole optužnice jer se radi o optužnom predlogu.

Dvojici bivših visokopozicioniranih službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost optužnim predlogom se stavlja na teret produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz čl.416 st.1 u vezi sa čl.49 KZ Crne Gore.

Šef Specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić saopštio je ranije na konferenciji za štampu da je nakon prijave aktuelnog direktora ANB-a Dejana Vukšića podnijeta krivična prijava protiv i da su prikupljeni dokazi na osnovu kojih se Peruničić i Pavićević terete za zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju.

"Peruničić se kao odgovorno lice u ANB-u sumnjiči da je od januara do septembra prošle godine protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja nanio štetu i teže povrijedio prava A.R., Z.K., A.M., M.K., V.J., S.R., G.D., A.B., B.B., M.B., M.C., N.Ć. i P.K. - kazao je tada Radonjić. Dodao je da je Peruničić u više navrata davao usmene naloge Pavićeviću da na području Podgorice, Budve i Cetinja, bez prethodno izdatog pisanog naloga za praćenje i osmatranje, prati i osmatra navedene osobe uz korišćenje tehničkih sredstava za foto-dokumentovanje.

Pavićević se tereti da je po nalogu Peruničića koordinirao tim aktivnostima i sam učestvovao u njima, bez prethodno izdatog pisanog naloga za praćenje i osmatranje, iako je znao i bio dužan da zna da je to suprotno članu 11 Zakona o ANB-u.

Bonus video: