Savić: Izborićemo se protiv svih pritisaka

Predsjednik Višeg suda u Podgorici o izjavama potpredsjednika Vlade o sudiji Bašoviću i osumnjičenima za organizovani kriminal

25452 pregleda 54 reakcija 54 komentar(a)
Boris Savić, Foto: Zoran Đurić
Boris Savić, Foto: Zoran Đurić

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić, kazao je da je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ugrozio nezavisnost sudstva, neosnovanim i nedoličnim komentarisanjem odluke sudije Miroslava Bašovića.

Grupa okupljena oko navodnog vođe kavačkog kriminalnog klana Slobodana Kašćelana uhapšena je nedavno zbog sumnje da su počinili krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo.

Sudija za istragu Miroslav Bašović, međutim, nije uvažio predlog tužilaštva da im se odredi pritvor, zbog čega su pušteni da se brane sa slobode.

Nikon što je sudsko vijeće promijenilo tu odluku, iza rešetaka su završili Kašćelan i još dvije osobe, dok su tri u bjekstvu.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović oštro je kritikovao tu odluku sudije, navodeći između ostalog da je Bašović “pustio kriminalce, a uhapsio državu”...

“U potpunosti podržavamo saopštenje Udruženja sudija Crne Gore i pridružujemo se osudi neosnovnog i nedoličnog komentarisanja odluke sudije Bašovića i na taj način kroz politički pritisak direktnog ugrožavanja nezavisnosti sudstva. U tom smislu nemamo ništa da dodamo i oduzemo u odnosu na saopštenje udruženja”, rekao je Savić.

On je kazao da savremene države počivaju na tri grane vlasti i da je nezavisnost sudske nešto što niko ne bi smio da dovodi u pitanje.

“Pogrešan je bilo kakav stav kojim neko iz izvršne ili zakonodavne vlasti daje sebi za pravo da uređuje odnose u sudskoj vlasti, a pogotovo da utiče na sudske odluke. U demokratijama čije standarde želimo da dostignemo, svako miješanje u sudske odluke od strane izvršne vlasti uvijek završi vrlo nepovoljno upravo za izvršnu vlast a i oba Evropska suda su u više odluka izrazili svoj stav o tome što misle o miješanju izvršne vlasti u nadležnosti sudske vlasti. Stoga na ovom mjestu ne bismo ponavljali mnogo puta izgovorene stavove da je miješanje u nezavisnost suda nedopustivo, a svako komentarisanje sudskih odluka a posebno nepravosnažnih, upravo na fonu narušavanja i nezavisnosti i povjerenja javnosti u sudstvo”.

Komentarišući tvrdnje Abazovića da će sudija Bašović biti kriv ako neko od osoba koje je tada pustio da se brane sa slobode, počini krivično djelo, Savić je rekao da ne priliči predstavnicima izvršne vlasti da donose odluke o krivici i odgovornosti bilo kojeg nosioca pravosudne funkcije.

“Njihovo je pravo da traže da se to ispita a u okviru pravosuđa postoje organi koji su za to zaduženi za ocjenu o krivici i odgovornosti. Zaključci o tome da će neko biti kriv za nešto što bi se moglo desiti, bez obzira o kojem se radi i iz koje institucije dolazi, pripada političkom rječniku neprimjerenom onom ko se ozbiljno bavi pitanjima utvrđivanja krivice i odgovornosti u bilo kojem postupku, ne samo kada su u pitanju pravosudni organi”, poručio je predsjednik Višeg suda.

On je rekao da je Abazovićevo pravo da ustvrdi da je sudija u tom slučaju pustio kriminalce a uhapsio državu, ali da je za svakoga ko poznaje sudiju Bašovića i način funkcionisanja pravosuđa udajena od svake realnosti.

“Radi se o političkoj procjeni na koju potpredsjednik Vlade svakako ima pravo, ali koja je za svakog onog ko poznaje sudiju Bašovića i način funkcionisanja pravosudja udaljena od svake realnosti. Iza sudije Bašovića je višedecenijsko iskustvo u donošenju odluka vezanih za pritvor, on je za konkretnu odluku dao svoje razloge, krivično vanraspravno vijeće je imalo drugo gledište, a kakva će odluka biti Apelacionog suda tek ostaje da se vidi”.

Kazao je da navodi o hapšenju države i ponižavanje policije, koliko god da su sa političke tačke gledišta isplativi, suštinski imaju kao posljedicu samo podrivanje vjere u pravosuđe.

“Činjenica je da političari imaju potrebu da sebe prikažu kao energične borce protiv svakog oblika kriminala i da prvenstveno žele da u to ubijede javnost, a koliko će time načiniti štetu samim pravosudnim institucijama u potpunosti je u drugom planu. Viši sud u Podgorici, a vjerujem i svi ostali sudovi u Crnoj Gori i dalje će funkcionisati na bazi potpune i unutrašnje i spoljnje nezavisnosti, i sudije će donositi odluke u skladu sa svojim uvjerenjima bez obzira na to da li će dolaziti bilo kakve ‘instrukcije za odlučivanje’, bilo od strane izvršne vlasti, spolja, bilo od strane predsjednika sudova iznutra. Kao predsjednik suda uvjek ću se zalagati za nezavisnost sudija i od izvršne vlasti i od predsjednika sudova i to što se u pojedinačnom slučaju odluka sudije za istragu razlikuje od odluke krivičnog vanraspravnog vijeće čiji sam ja član, samo je još jedan dokaz da u Višem sudu nema pritisaka na sudije iznutra, a jednako tako ćemo se boriti da ih nema ni spolja”, rekao je Savić.

Cilj je bio poniziti policiju, SDT, javnost, dokazati da je mafija jača od države. I to nije sve. Sudija je ponizio međunarodne partnere koji su pomagali akciju i redom dva dana ranije upućivali čestitke crnogorskoj policiji na velikom uspjehu. Takođe, puštanjem 16 lica sa kriminalnom pozadinom da slobodno šetaju ulicama, htjela se poslati poruka da se više niko ne može usuditi da krene na njih, te da sve aktivnosti UP i SDT vezane za kriminalne grupe, uopšte nemaju nikakvog smisla, niti ih treba preduzimati”, kazao je Abazović ranije

Bonus video: