Presuda Mašanu Čoguriću 11. maja

Državni tužilac Veselin Vučković je u završnoj riječi zatražio od suda da se Čogurić kazni dugotrajnom kaznom zatvora jer je na osnovu svih provedenih dokaza nesumnjivo utvđeno da je optuženi kriv za teško ubistvo braće Ćulafić

6570 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nakon što je danas okončano ponovljeno suđenje okrivljenom Mašanu Čogurić zbog ubistva u prekoračenju granica nužne odbrane Danijela i Davorina Ćulafića, izricanje presude zakazano je za 11. maj u Apelacionom sudu Crne Gore.

Državni tužilac Veselin Vučković je u završnoj riječi zatražio od suda da se Čogurić kazni dugotrajnom kaznom zatvora jer je na osnovu svih provedenih dokaza nesumnjivo utvđeno da je optuženi kriv za teško ubistvo braće Ćulafić.

Advokat Danilo Mićović, branilac okrivljenog Čogurića, u završnoj riječi je zatražio od sudskog vijeća prilikom donošenja presude uzmu ključne činjenice koje idu u prilog njegovom branjeniku. On je zatražio i da se ne razmatraju naručeni nalaze psihijatrijske struke zbog kojih je njegov branjenik prethodnom presudom osuđen na 20 godina robije, sedam godina više u odnosu na presude Višeg suda u Podgorici.

Vrhovni sud Crne Gore je u decembru prošle godine ukinuo presudu Apelacionog suda kojom je Čogurić osuđen na 20 godina zatvora zbog krivičnog djela teško ubistvo u prekoračenju granica nužne odbrane Danijela i Davorina Ćulafića 15. februara 2014. u kafe baru "Moskva” u Podgorici.

Predmet je vraćem tom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

Vijeće Apelacionog suda je u junu prošle godine izreklo drugostepenu presudu, tako što je preinačio raniju prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici samo u dijelu visine izrečene i osudio Mašana Čogurića na 20 godina zatvora zbog ubistva u prekoračenju granica nužne odbrane braće Danijela i Davorina Ćulafića 15. februara 2014. godine u kafe baru "Moskva" u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

Pravna kvalifikacija je ostala neizmijenjena kako je to utvrdio i Viši sud u Podgorici, da je Čogurić sa umišljajem izvršio krivično djelo "teško ubistvo u prekoračenju granica nužne odbrane".

Prethodno je Čogurić dva puta osuđivan u podgoričkom Višem sudu, na 13 godina zatvora zbog ubistva u prekoračenju nužne odbrane.

Bonus video: