Za dva mjeseca, dva puta mijenjali tablice na službenom automobilu Vlade

Nadležni tvrde da još utvrđuju činjenice o saobraćajnoj nezgodi u kojoj je učestvovao Vladin “mercedes”

58988 pregleda 469 reakcija 170 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Troje registarskih oznaka promijenjeno je na vladinom “mercedesu” koji je učestvovao u saobraćajnoj nesreći 2. maja, a posljednji put to je učinjeno 19. aprila ove godine.

To je “Vijestima” saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, na čijem je čelu Sergej Sekulović.

Taj automobil dužio je zamjenik generalnog sekretara Vlade Crne Gore Nikola Kandić, jedan od aktera udesa nedaleko od Tržnog centra Palada u Podgorici. Iz Vlade nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” ko je, kada i zbog čega tražio da se na tom automobilu promijene tablice.

“PMV (putničko motorno vozilo) marke ‘mercedes benz’ vl. Vlade Crne Gore, prvi put je registrovano dana 21.09.2009. godine i tom prilikom dodijeljene su registarske tablice PG MN 440. Dana 09.02.2021. godine, izvršena je zamjena registarskih tablica za PMV marke ‘mercedes benz’, sa PG MN 440 na PG CG 014, na osnovu zahtjeva Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore. Zamjena registarskih tablica PG CG 014, na civilne registarske tablice PG KE 819, za gore navedeno vozilo je izvršena dana 19.04.2021.godine, na osnovu saglasnosti. Dakle, tablice jesu mijenjane više puta, ali zbog prava upravljanja, i korištenja vozila u različitim organizacionim jedinicama. Registarske tablice su jednom mijenjane u civilne”, navodi se u odgovorima MUP-a na pitanja “Vijesti”.

Govoreći o udesu u kojem je učestvovalo to vozilo, Sekulović je prije par dana na Odboru za bezbjednost i odbranu kazao da je potpisao više rješenja za korišćenje (stavljanje) civilnih tablica na službenim automobilima.

Na pitanje zbog čega se to radi i kojim propisima je to definisano, odgovorio je da je to pitanje uređeno Pravilnikom o registraciji motornih i priključnih vozila, a da se preregistracija na državnim automobilima može obaviti na zahtjev starješine organa i uz saglasnost ministra.

“Pravilnikom o registraciji motornih i priključnih vozila... propisan je način određivanja registarske oznake vozila i postavljanja registarskih tablica. Tako je članom 33 u st. 1, 2, 3, i 4 navedenog Pravilnika propisano da se lična oznaka motornih i priključnih vozila na registarskim tablicama... sastoji od pet oznaka - dvije slovne i tri brojčane. Za vozila iz stava 1 ovog člana, koja su u svojini Crne Gore i putnička vozila kojima se obavlja auto-taksi prevoz lična oznaka na registarskim tablicama može da sadrži tri slovne i dvije brojčane oznake, ako je kombinacija od dvije slovne i tri brojčane oznake iskorišćena u okviru određenog registarskog područja. Lična oznaka na registarskim tablicama vozila iz stava 1 ovog člana, koja su u svojini Crne Gore sadrži skraćenicu CG ili MN. Izuzetno od stava 3 ovog člana, ako to zbog potreba i specifičnosti poslova koje vrši organ koji koristi vozilo u svojini Crne Gore (državni organ, organ državne uprave, organ lokalne samouprave i pravno lice koje vrši javno ovlašćenje) zahtijeva starješina tog organa, lična oznaka registarske tablice za to vozilo ne mora da sadrži skraćenicu CG ili MN ako to odobri ministar unutrašnjih poslova”, odgovoreno je Sekulović.

Generalni sekretar Vlade, Božo Milonjić, nije odgovorio “Vijestima” ko je i zbog čega tražio da se registarske oznake promjene prvobitno sa PG-MN440 u PG-CG014, da li je to bilo nužno i ako jeste zbog čega.

Bez odgovora je ostalo i pitanje ko je i zbog čega nakon dva mjeseca tražio da se te tablice zamjene u civilne PG-KE819 i kakve su to potrebe i specifičnosti poslova koje radi Kandić, a koje bi iziskivale civilne tablice.

Milonjić, čiji je Kandić zamjenik, nije odgovorio ni šta je navedeno u obrazloženju zahtjeva kojim je tražena promjena tablica u civilne niti koliko je takvih zahtjeva podnio Ministarstvu unutrašnjih poslova i za koje automobile.

Saopštenja

Ko je upravljao državnim automobilom u noći udesa policija i tužilaštvo navodno još nisu utvrdili.

“Patrola je izašla na lice mjesta i zatekla dva vozila, oba podgoričkih registarskih oznaka. Jednim vozilom je upravljao D. P. dok se još uvjek utvrđuje ko je upravljao službenim vozilom Vlade Crne Gore koje je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi”, kazali su iz Uprave policije.

Objasnili su da je Kandić, koji je dužio Vladin automobil, tada izjavio da on nije bio za upravljačem i da se na mjestu događaja pojavio 10 minuta od započetog izviđaja.

“A. Ć. je policiji kazao da je on upravljao vozilom. N. K. je nakon 10 minuta od započetog izviđaja došao na lice mjesta saobraćajne nezgode kada je i izjavio da on nije upravljao navedenim vozilom. Službenici saobraćajne policije su alkotestirali sva lica zatečena na licu mjesta a ne kako se navodi u službenim prostorijama policije. Ustanovljeno je da A. Ć. ima 0,1 g/kg alkohola u organizmu, N. K. 1,2 g/kg alkohola u organizmu dok D.P. nije imao alkohola u organizmu”, saopšteno je iz policije.

Kazali su da su o događaju i preduzetim radnjama obavijestili državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, koji je naložio da se od sva tri lica izuzme krv na analizu i da se puste nakon uzetih izjava s obzirom da nije utvrđeno ko je vozač.

Kontradiktornosti postoje...

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova nisu odgovorili na to da li imaju podatak ko je upravljao vozilom Vlade u noći saobraćajne nesreće, ko duži taj državni automobil koji je te večeri učestvovao u udesu...

“Kao što ste i upoznati, ovaj slučaj ispituje Tužilaštvo. Kontradiktornosti postoje, ali će sve biti utvrđeno u daljem postupku, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena”, rečeno je “Vijestima” iz te institucije.

Ko je kriv?

Policijski starješina koji je prisustvovao skupštinskom Odboru za bezbjednost rekao je da tužilaštvu treba postaviti pitanje - zbog čega nije lišen slobode učesnik u udesu koji je imao više od promila alkohola u organizmu. Državni tužilac Vukas Radonjić, međutim, odgovorio im je da nije u njihovoj nadležnosti da odlučuju o lišenju slobode nekog od učesnika nezgode, “jer državni tužilac nije ni utvrdio postojanje saobraćajnog prekršaja”...

Iz policije su potom poslali saopštenje u kojem navode da su akteri nezgode pušteni nakon uzimanja izjava po nalogu tužioca, jer nije utvrđeno ko je vozač. “Pripadnici Uprave policije nisu mogli da pokrenu pitanje prekršajne odgovornosti i eventualno lišenje slobode po Zakonu o bezbjednosti u saobraćaju na putevima s obzirom na to da nije utvrđeno ko je vozač”.

Još jedno kontrolno saslušanje

Odbor za bezbjednost i odbranu juče je usvojio predlog poslanika SDP-a Raška Konjevića da se održi kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, vršioca dužnosti direktora Uprave policije Zorana Brđanina i zamjenika rukovodioca osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Nikole Boričića - na temu postupanja državnih organa u slučaju saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo službeno vozilo generalnog sekretarijata Vlade.

Dragan Krapović (Demokrate) kazao je da on i kolega Albin Ćeman neće podržati inicijativu, navodeći da su neke od odgovora u vezi saovom temom dobili od ministra na prethodnoj sjednici.

“I od v. d. direktora UP dobili smo izjašnjenje u medijima u vezi sa predmetnom situacijom. Poslije toga je uslijedilo i zvanično saopštenje policije i Osnovnog državnog tužilaštva”, rekao je.

Dragan Ivanović (SNP) je kazao da bi trebalo sačekati, jer je postupak u procesu i da će brzo imati prave podatke.

Bonus video: