Tužilaštvo ćuti o metku u cijevi

Žabljačka policija ispravno je prošle godine tvrdila da su 3. aprila u NP “Durmitor” karabin oduzeli od tada sedamnaestogodišnjeg Kolašinca B. B. a ne od njegovog brata Milorada Mikija Bulatovića...

10845 pregleda 9 komentar(a)
Dozvole koristili za vožnju po Durmitoru (Ilustracija), Foto: Jelena Jovanović
Dozvole koristili za vožnju po Durmitoru (Ilustracija), Foto: Jelena Jovanović

Žabljačka policija ispravno je prošle godine tvrdila da su 3. aprila u rejonu Smrčevo brdo karabin sa metkom u cijevi oduzeli od tada sedamnaestogodišnjeg Kolašinca B. B. a ne od njegovog brata Milorada Mikija Bulatovića (43) kako je to tvrdilo pljevaljsko tužilaštvo.

“Odjeljenje bezbjednosti Žabljak je povodom događaja koji opisujete od 3.04.2020. godine u mjestu Smrčevo brdo, opština Žabljak, podnijelo Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima krivičnu prijavu protiv mal. B.B. zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Predmetna krivična prijava je dostavljena na nadležnost Osnovnom državnom tužilaštvu Kolašin”, kazala je Vijestima portparolka Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima, tužiteljka Nataša Bajčeta.

Ona je objasnila da je prijava proslijeđena kolašinskom tužilaštvu jer je iz krivične prijave i priloga utvrđeno da maloljetnik ima prebivalište u opštini Kolašin:

“A shodno odredbama Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, za postupak prema maloljetniku mjesno je nadležan sud na čijem području maloljetnik ima prebivalište, dakle, u toj krivičnoj stvari, nadležan je Osnovni sud u Kolašinu, pred kojim je Osnovno državno tužilaštvo u Kolašinu ovlašćeno da postupa”.

Iz kolašinskog tužilaštva nijesu odgovorili na pitanja o tom slučaju.

Istina o tom slučaju isplivala je nakon što su “Vijesti” 6. aprila prošle godine informisane da je tri dana ranije žabljačka policija, na prostoru Nacionalnog parka Durmitor, uhapsila Bulatoviće iz Kolašina i Podgoričanina Borisa Dragovića (35).

Sagovornik je tada ispričao i da je lovočuvarska služba tražila pomoć policije kako bi zaustavili divljanje motornim sankama po nacionalnom parku i mogući krivolov.

Kazao je i da su Bulatović i Dragović bježali lovočuvarima i policiji, ali da su uprkos svemu pušteni nakon saslušanja. Istakao je i da tužilaštvo nije našlo za shodno da Bulatoviće i Dragovića goni ni zbog kršenja privremenih mjera o zabrani međugradskog prevoza.

Iz Uprave policije tada su “Vijestima” odgovorili da su Kolašince i Podgoričanina tog dana kontrolisala u mjestu Smrčevo brdo, a tužilaštvo prvobitno nije ni pomenulo maloljetnika, već su tvrdili da su ih iz policije obavijestili da su jedino starijeg Bulatovića i Dragovića kontrolisali u mjestu Virak.

Iz obje institucije tada su saopštili da niko zbog toga neće odgovarati.

Krivična prijava podnijeta je nakon što je vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužilaštva Ivica Stanković naložio rukovodiocu bjeljopoljskog Višeg tužilaštva Mirku Bulatoviću da utvrdi činjenice u tom predmetu.

On je to učinio nakon što su “Vijesti” objavile da se ne zna ko je od dva državna organa saopštio istinu o tom slučaju.

Stanković je tada tražio od Bulatovića da preispita da li je njegov kolega iz pljevaljskog tužilaštva donio pravilnu i zakonitu odluku, kada je ocijenio da nije bilo kršenja propisa nakon što je više osoba zatečeno sa puškom u području Nacionalnog parka Durmitor.

Bonus video: