Nakon krivične prijave službenika Uprave policije sa Žabljaka

Maloljetniku vaspitna kazna zbog karabina

Kolašinskom tužilaštvu kolege iz Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima proslijedile su krivičnu prijavu koju su protiv njega podnijeli žabljački policajci, jer je za postupak prema maloljetniku mjesno nadležan sud na čijem području maloljetnik ima prebivalište

5574 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: shutterstock.com
Ilustracija, Foto: shutterstock.com

Kolašinsko tužilaštvo pokrenulo je postupak prema maloljetnom B. B. iz Kolašina, od kog je žabljačka policija prošle godine u rejonu Smrčevog brda oduzela karabin sa metkom u cijevi i izrekli mu vaspitnu mjeru.

To je “Vijestima” kazala zamjenica rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Kolašinu Maja Šćepanović.

“Shodno odredbama Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, ovo tužilaštvo sprovelo je postupak protiv maloljetnog B. B. zbog krivičnih djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl. 403 st.1 Krivičnog zakonika i krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti iz čl. 287 Krivičnog zakonika”, objasnila je ona.

Tužiteljka ističe da, s obzirom da se postupak prema maloljetniku sprovodi u saradnji sa Stručnom službnom Vrhovnog državnog tužilaštva, nakon sprovedenog izviđaja slijedeći preporuke iz nalaza i mišljenja Stručne službe, maloljetniku je izrečen vaspitni nalog: “Shodno čl.11 Zakona o postupanju prema maloljetnicima koji se može izreći za krivična djela za koja je propisana novčana kazna, ili kazna zatvora do 10 godina, a postoje dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja da je maloljetnik učinio krivično djelo i maloljetnik da svoj pristanak uz saglasnost zakonskog zastupnika. Mjera bezbjednosti oduzimanje predmeta shodno odredbama istog zakona može se izreći samo ako je maloljetniku izrečena vaspitna mjera ili kazna maloljetničkog zatvora”, kazala je tužiteljka.

Kolašinskom tužilaštvu kolege iz Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima proslijedile su krivičnu prijavu koju su protiv njega podnijeli žabljački policajci, jer je za postupak prema maloljetniku mjesno nadležan sud na čijem području maloljetnik ima prebivalište.

Preporučujemo za Vas