SDT: Podigli smo optužnice protiv 111 pripadnika DPS, a samo jednu protiv pripadnika ranije opozicione partije

Iz SDT su kao posebno značajne rezultate izdvojili podignute optužnice za krivična djela visoke korupcije, koja se odnose isključivo na politički eksponirana lica (PEL) i to 37 optužnica protiv 112 fizičkih lica (PEL)

27838 pregleda 228 reakcija 57 komentar(a)
Zgrada Tužilaštva u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Zgrada Tužilaštva u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je od osnivanja do 1. januara ove godine podiglo optužnice protiv 61 kriminalne organizacije sa ukupno 458 fizičkih i 35 pravnih lica.

Iz SDT-a rekli da su više puta u javnosti isticani netačni navodi da nijesu ostvarili značajnije rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kako su kazali, navedeni podatak govori o ozbiljnosti i brojnosti kriminalnih organizacija, ali i naporima koje je SDT od osnivanja, 3. jula 2015. godine, uložilo na otkrivanju i procesuiranju istih.

Iz SDT su kao posebno značajne rezultate izdvojili podignute optužnice za krivična djela visoke korupcije, koja se odnose isključivo na politički eksponirana lica (PEL) i to 37 optužnica protiv 112 fizičkih lica (PEL).

„Od toga, 111 osoba su pripadnici Demokratske partije socijalista i njihovih koalicionih partnera, a samo jedna osoba je pripadnik jedne, ranije opozicione političke partije“, naglasili su iz SDT-a.

Navodi se da je od osnivanja SDT donijelo ukupno 143 naredbe o sprovođenju istrage, protiv ukupno 1.161 fizičkog i 279 pravnih lica.

„Od toga je za krivična djela organizovanog kriminala donijeto 78 naredbi o sprovođenju istrage, protiv 687 fizičkih i 88 pravnih lica“, kaže se u saopštenju.

Iz SDT su kazali da su od osnivanja do 1. januara podigli 127 optužnih akata, od čega je 110 optužnica i 17 optužnih predloga, protiv ukupno 713 fizičkih i 63 pravna lica.

„Od toga je za krivična djela organizovanog kriminala podignuta 61 optužnica, protiv 458 fizičkih i 35 pravnih lica, za krivična djela visoke korupcije 45 optužnica protiv 139 fizičkih i 13 pravnih lica, a za pranje novca 11 optužnica, protiv 49 fizičkih i 15 pravnih lica“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da su za krivično djelo terorizam podignute dvije optužnice protiv šest osoba, dok je za ratni zločin podignuta jedna optužnica protiv jedne osobe.

SDT je, kako su rekli, samo u ovoj godini podiglo osam optužnica protiv ukupno 23 fizička i jednog pravnog lica, od čega je za krivično djelo organizovanog kriminala podignuto šest optužnica protiv 13 osoba.

Dodaje se da su za krivična djela visoke korupcije podignute dvije optužnice protiv šest osoba, dok sje za ostala krivična djela podignuta jedna optužnica protiv četiri fizička i jednog pravnog lica.

Iz SDT-a su istakli da je kroz primjenu instituta Sporazuma o priznanju krivice oduzeta imovinska korist u ukupnom iznosu od 40.215.660 eura.

„Od 1. januara prošle godine do danas u četiri krivična predmeta, „Vardar“, „Klap“, „VIP“ i „Bora“, vraćena je protivpravno stečena imovinska korist i izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 7.162.763 eura, koji iznos je uplaćen na račun Budžeta Crne Gore“, kaže se u saoptenju.

SDT paralelno vodi i finansijske istrage, pa se tako vodi finansijska istraga protiv ukupno 603 fizička i 180 pravnih lica.

„Jedan od značajnih rezultata finansijskih istraga su i zahtjevi za trajno oduzimanje imovine koji su podnijeti Višem sudu u Podgorici u okviru kojih je trajno oduzet stan površine preko 190 metara kvadratnih, čija vrijednost iznosi oko 300 hiljada eura“, navodi se u saopštenju.

Trajno je oduzeta vila na primorju čija vrijednost iznosi oko 1,5 miliona eura kao i stambeni prostor površine preko 50 metara kvadratnih i zemljište ukupne površine preko tri hiljade metara kvadratnih.

Bonus video: