Knežević tužio Poresku upravu i traži 30 miliona eura

Biznismen navodi da je nezakonito onemogućena prodaja dijela njegovih kompanija

36244 pregleda 350 reakcija 33 komentar(a)
Knežević, Foto: Boris Pejovic
Knežević, Foto: Boris Pejovic

Biznismen Duško Knežević tužio je Poresku upravu i traži naknadu štete od 30 miliona eura, nakon što su iz te institucije, kao tvrdi, obustavili prodaju dijela njegove imovine kiparskoj kompaniji “Zetahouse”.

Ročište po toj tužbi trebalo je da se održi juče u podgoričkom Osnovnom sudu, ali je odgođeno.

Kako je “Vijestima” izjavio Kneževićev punomoćnik, advokat Zdravko Đukanović, to je učinjeno zbog odsutnosti sudije Dragana Babovića.

U tužbi se navodi da su 18. februara 2019. godine, Duško Knežević kao prodavac i kao kupac privredno društvo “Zetahouse” iz Limasola na Kipru, zaključili ugovor o prodaji udjela.

Objašnjava se da je predmet ugovora bio prenos udjela u privrednim društvima “Atlas invest”, “Atlas Grupa” i “Atlas fin”, koje su u apsolutnom vlasništvu Kneževića.

Ugovorom je, navodi se u tužbi, definisano da “Zetahouse”, kao kupac, odmah nakon ovjere može registrovati sticanje udjela podnošenjem odgovarajuće prijave Poreskoj upravi - Centralnom registru privrednih subjekata.

Definisana je kupoprodajna cijena u iznosu od 30.374.575 eura.

Dodaje se da je kompanija “Zetahouse”, 23. avgusta 2019. godine podnijela prijavu za promjenu osnivača u privrednim društvima “Atlas invest”, “Atlas Grupa” i “Atlas fin”.

“Dana 12. 09. 2019, godine Poreska uprava i Centralni registar privrednih subjekata, donosi rješenje kojim se prekidaju ovi postupci do pravosnažnosti odluke o trajnom oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću ili od ukidanja privremene mjere Kri-s.br.4/19 od 09. 09. 2019. godine i onemogućavaju privredno društvo “Zetahouse” da na osnovu zakonitog pravnog posla - Ugovora o prodaji udjela i uz puno poštovanje i ispunjavanje svih zakonskih normi normiranih Zakonom o privrednim društvima, da se registruje kao vlasnik 100% u privrednim društvima “Atlas invest” doo Podgorica, “Atlas Grupa” doo Podgorica i “Atlas fin” doo Podgorica”, piše u tužbi.

Pojašnjava se da se rješenje o registraciji moralo donijeti u roku od četiri dana.

“Ovakvo postupanje državnih organa Crne Gore i pozivanje na pravne činjenice koje nijesu postojale u trenutku podnošenja prijava za registrovanje promjene osnivača i koje su ‘nastale’ 17, odnosno 12 dana od dana podnošenja prijava, jeste grubo kršenje normativne regulacije tada važećeg Zakona o privrednim društvima, kojim je normirano da se rješenje o registraciji mora donijeti u roku od četiri dana od dana prijema dokumentacije“, navodi se, između ostalog, u tužbi.

Zakonski zastupnik tužene države Crne Gore, zamjenik zaštitnika-imovinsko pravnih interesa Milan Krsmanović u cjelosti je osporio tužbeni zahtjev i predložio sudu da ga odbije kao neosnovan, navedeno je u odgovoru na tužbu.

Oduzeta imovina

Knežević je u Crnoj Gori osumnjičen i optužen da je počinio više krivičnih djela, zbog čega mu je privremeno oduzeta brojna imovina.

Još u septembru 2019. godine, sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović, donio je rješenje o blokadi njegovih nekretnina, na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva koje istražuje poslove Kneževića.

Uslijedile su žalbe koje su odbijene...

Tokom finansijske istrage, SDT je tražilo da se blokira upravljanje imovinom Kneževića u Zeti - vila i imanje u Mahali, luksuzni stan na Svetom Stefanu i Podgorici.

Odlukom suda privremeno je blokirana imovina kompanije “Mogren hil” sa dvije zgrade u Budvi.

Blokirana je imovina “Atlas hotels group”, koja posjeduje hotel, parcele i poslovne prostore u Baru.

Na spisku za blokadu našla se i imovina kompanija, gdje su kao vlasnici, direktori ili ovlašćeni zastupnici evidentirana lica koja su prijateljski, poslovno i rodbinski povezana sa Kneževićem...

Pravni tim Kneževića tada je naveo je da je zahtjev SDT-a “nezabilježeno nasilje nad pravom, zakonom”...

On je više puta ponovio da ga politički proganja “kriminalna hobotnica na čijem je čelu Milo Đukanović”, predsjednik države i DPS-a.

Bonus video: