Ukradene skulpture prodavali i na internetu

Ističu da je 27.300 arheoloških artefakata zaplijenjeno kao rezultat jedne istrage koju je sprovela francuska carina i da je u toj akciji uhapšen osumnjičeni kojem prijeti zatvorska kazna i novčana kazna od nekoliko stotina hiljada eura

7304 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Europol
Foto: Europol

Oko 56.000 predmeta proglašenih za kulturno dobro zaplijenjeno je u akciji Europola u kojoj su učestvovale policije i carine 31 države, među kojima i crnogorska.

To su juče saopštili iz Europola, navodeći da je 67 osoba uhapšeno u akciji “Pandora V” od 1. juna do 31. oktobra 2020. godine.

Objašnjavaju da je uprkos ograničenjima koja nameće kovid-19, prošlogodišnja akcija suzbijanja ilegalne trgovine kulturnih dobara bila najuspješnija do sada - među zaplijenjenih 56.400 kulturnih dobara su arheološki predmeti, namještaj, novčići, slike, muzički instrumenti, skulpture...

“Tokom operativne faze izvršene su desetine hiljada kontrola na različitim aerodromima, lukama, graničnim prelazima, kao i u aukcijskim kućama, muzejima i privatnim kućama. Kao rezultat, otvoreno je više od 300 istraga i uhapšeno 67 osoba. S obzirom na globalnu prirodu ovog zločina, Europol je na jednoj strani uspostavio jedinice za koordinaciju operacija koje rade 24/7, a na drugoj i Svjetska carinska organizacija i Interpol, kako bi podržale razmjenu informacija, širile upozorenja i vršile unakrsne pregovore - provjere u različitim međunarodnim i nacionalnim bazama podataka. Ovu operaciju vodila je španska civilna garda (Guardia Civil), uz međunarodnu koordinaciju koju su podržali Europol, Interpol i Svjetska carinska organizacija (WCO)”, pojašnjeno je.

Ističu da je 27.300 arheoloških artefakata zaplijenjeno kao rezultat jedne istrage koju je sprovela francuska carina i da je u toj akciji uhapšen osumnjičeni kojem prijeti zatvorska kazna i novčana kazna od nekoliko stotina hiljada eura.

Španske vlasti zaplijenile su više od 7.700 kulturnih dobara, uključujući arheološke predmete, novčiće, skulpture i statue, oružje, slike i arhive zvuka, filma i fotografije, čija je vrednost prelazila 9.000.000 eura.

Pojašnjavaju da je tokom operativne faze španska Civilna garda završila složenu istragu pokrenutu u okviru “Pandore III”.

Iz Uprave policije nijesu odgovorili na pitanja "Vijesti" - na koji su način učestvovali u akciji Europola i da li je na teritoriji Crne Gore neko uhapšen ili su u našoj državi zaplijenjeni neki vrijedni predmeti"...

“Jedna osoba je uhapšena i pronađena su 94 predmeta ukradena u raznim bogomoljama. U njegovoj kući zaplijenjeno je ukupno 165.000 eura u gotovini. Uhapšeni je osumnjičen za pokušaj prodaje ukradene robe na internetu, poput srebrnog kaleža iz 16. vijeka i osvijetljenog rukopisa Apokalipse autora Beatusa iz Libana. Tokom pretraga na internetu, švedska policija identifikovala je predmet narodne umjetnosti ukraden u Švedskoj 2019. Na istoj toj internet aukciji švedska policija otkrila je par svijećnjaka iz 17. vijeka ukradenih iz švedske crkve prije osam godina”.

Iz Europola ističu i da su italijanski karabinjeri zaplijenili više od 2.700 kulturnih dobara, uključujući keramiku, arheološku robu, umjetnine i knjige u vrijednosti od 1.155.000 eura.

“Policija Grčke izvršila je 34 hapšenja i pronašla ukupno 6.757 starina, uključujući keramičke i mermerne predmete, kao i 6.452 novčića, od kojih je 5.333 pronađeno u jednoj istrazi. U jednom slučaju, dva grčka državljana uhapšena su zbog pokušaja prodaje šest mermernih i glinenih starina za 150.000 eura”, piše u tekstu.

Zaplijenjeno je ukupno 50 detektora metala, a šest od njih pronađeno je direktno na arheološkim nalazištima. To, kako piše, jasno pokazuje da su takva mjesta pod stalnim tretmanom...

U saopštenju dodaju da su nekoliko stotina granata iz Drugog svjetskog rata i drugih eksplozivnih naprava, zaplijenile policijske snage Slovačke Republike i ističu da ih to zabrinjava “jer su neke od starih eksplozivnih naprava i dalje u funkciji i mogu dovesti do brojnih žrtava”...

Bonus video: